«Γόμορρα» από τις Κάννες στην Αθήνα

Σ ύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, σε μια περίοδο περίπου 30 χρόνων η Καμόρα, ένα από τα παρακλάδια του οργανωμένου εγκλήματος στην Ιταλία, είναι υπεύθυνη για περισσότερους θανάτους απ΄ ό,τι- μεμονωμένα- ο ΙRΑ, η ΕΤΑ και οι ισλαμιστές εξτρεμιστές. Τα έσοδα της «βιομηχανίας εγκλήματος» στην Ιταλία υπολογίζονται σε 150 δισ. ευρώ τον χρόνο, την ώρα που ο όμιλος Fiat έχει ετήσια έσοδα της τάξεως των 59 δισ. ευρώ παγκοσμίως. Η Καμόρα δεν κερδίζει χρήματα μόνο από το παράνομο λαθρεμπόριο όπλων, τη διακίνηση ναρκωτικών και την «προστασία». Τα πλοκάμια των επιχειρήσεών της έχουν απλωθεί στον τουρισμό, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο πετρέλαιο, στα τρόφιμα, στα εστιατόρια, στα σουπερμάρκετ, στα καταστήματα, στους κινηματογράφους και στις τράπεζες.

Τα παραπάνω στοιχεία- και πολλά ακόμη-, που δεν είναι άγνωστα, προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση κατά τη διάρκεια του τελευταίου φεστιβάλ των Καννών, όπου η ταινία «Gomorrah» («Γόμορρα»), η οποία καταγράφει με λεπτομέρειες τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος στην Ιταλία, έκανε την πρεμιέρα της εκτός Ιταλίας.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μπεστ σέλερ του δημοσιογράφου της εφημερίδας «La Repubblica» Ρομπέρτο Σαβιάνο , το οποίο έχει πουλήσει 1,2 εκατ. αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε 33 γλώσσες (στη χώρα μας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη). Η κινηματογραφική διασκευή του είχε ανάλογη επιτυχία, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σαβιάνο ζει υπό την προστασία της αστυνομίας από την ημερομηνία κυκλοφορίας του βιβλίου, στις 13 Οκτωβρίου 2006.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι προβολές της ταινίας στην τεράστια αίθουσα Λυμιέρ των Καννών έγιναν αφότου ο χώρος ελέγχθηκε από την τοπική αστυνομία. Ηταν πολύ παράξενο να βλέπεις τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους της αστυνομίας να γλιστρούν κάτω από τα καθίσματα της υπερπολυτελούς αίθουσας αναζητώντας, προφανώς, εκρηκτικούς μηχανισμούς. Η αίσθηση που προκάλεσε το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητη από την κριτική επιτροπή, η οποία με πρόεδρο τον Σον Πεν έδωσε στην ταινία το μεγάλο βραβείο της επιτροπής. Η ταινία του Ματέο Γκαρόνε κάνει αύριο την πανελλήνια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας (Αττικόν, 21.00) παρουσία του σκηνοθέτη. Το φιλμ τοποθετείται σε περιοχές της Νάπολι και της Καζέρτας και είναι μια ανθολογία ιστοριών και προσώπων με άξονα τη σχέση της Καμόρα με τους καθημερινούς ανθρώπους οι οποίοι υπακούουν στους κανόνες του «συστήματος» μη μπορώντας να κάνουν διαφορετικά. Ενας «κούριερ» χρημάτων της Καμόρα με αποδέκτες οικογένειες φυλακισμένων προσπαθεί να κάνει όσο πιο απρόσωπα μπορεί τη «δουλειά» του, χωρίς καλά καλά να ξέρει και ο ίδιος από πού λαμβάνει οδηγίες. Ως πότε;

Ενας 13χρονος αδημονεί να μεγαλώσει και αρχίζει το «φλερτ» με τα όπλα για να αποδείξει το θάρρος του.

Δύο ανεγκέφαλοι έφηβοι ζουν με την ψευδαίσθηση ότι είναι ήρωες από τον «Σημαδεμένο» με τον Αλ Πατσίνο και έρχονται αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα όταν ανακαλύπτουν φορτίο με παράνομο οπλισμό.

Ενας απόφοιτος πανεπιστημίου έρχεται σε σύγκρουση με τη συνείδησή του ενώ εργάζεται για λογαριασμό μιας εταιρείας τοξικών αποβλήτων που συνδέεται με την Καμόρα.

«Το υλικό που είχα στη διάθεσή μου για να δουλέψω γυρίζοντας το “Gomorrah” ήταν τόσο έντονο που δεν θα μπορούσα παρά να γυρίσω αυτή την ταινία όσο πιο ξεκάθαρα μπορούσα,σαν να ήμουν ένας περαστικός που βρέθηκε κατά τύχη μπροστά στα γεγονότα» ανέφερε ο Γκαρόνε, ο οποίος ούτε κριτική ασκεί ούτε εξωραΐζει. Η ταινία γυρίστηκε σε αυθεντικούς χώρους της περιοχής Σάμπια στη Νάπολι.

Είναι εμφανές ότι η 135 λεπτών ταινία «Gomorrah» φτιάχτηκε από ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν και σε αυτό συνέβαλε το ότι ο Σαβιάνο συνεργάστηκε στο σενάριο. Στο βιβλίο του ο δημοσιογράφος συνδύασε τη λογοτεχνική με τη δημοσιογραφική γραφή προκειμένου να αφηγηθεί μια πραγματικότητα. Αναφέρεται στη συνεργασία του με τις αρχές, στις πληροφορίες που έδωσε στους καραμπινιέρους αλλά και στις απειλές που δέχθηκε από επικεφαλής της Καμόρα κατά τη διάρκεια της δίκης της «υπόθεσης Σπάρτακος».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.