Κ αθώς η ελληνική διπλωματία είχε αρχίσει να εστιάζει και πάλι τις προσπάθειές της στον νέο γύρο συνομιλιών υπό τον Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία των Σκοπίων, το επεισόδιο με την εμπλοκή τουρκικών αρχών στο ξεφόρτωμα λαθρομεταναστών εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων (που απεκάλυψε πριν από λίγες ημέρες το «Εθνος») ήλθε ως υπενθύμιση ότι το κύριο μέτωπο της εξωτερικής μας πολιτικής παραμένει η Τουρκία.
Μάλιστα, παρά το αρχικό διάβημα το οποίο, ως συνήθως, απερρίφθη από την Αγκυρα, ακταιωρός της τουρκικής Ακτοφυλακής επεχείρησε νωρίς το πρωί της περασμένης Πέμπτης να αποβιβάσει και άλλους λαθρομετανάστες βορειοανατολικά της Λέσβου, προτού γίνει αντιληπτή από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος και απομακρυνθεί προς τα τουρκικά παράλια. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αιτιολογικό της απόρριψης του διαβήματος από την Αγκυρα, σύμφωνα με το οποίο η τουρκική ακταιωρός δεν βρισκόταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, μια πάγια τακτική της Αγκυρας την οποία προωθεί σε κάθε ευκαιρία, όπως είχε κάνει και νωρίτερα εφέτος με τη ματαίωση της άσκησης «Τολμηρός Τοξότης» στον Αγιο Ευστράτιο, αλλά και με το μπαράζ παραβάσεων και παραβιάσεων εφέτος το καλοκαίρι παρά το θερινό μορατόριουμ. Ωστόσο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν αποφύγει προς το παρόν να αναφερθούν στα περιστατικά με τους λαθρομετανάστες, σε αντίθεση με σωρεία δημοσιευμάτων πριν από λίγους μήνες περί κα κομεταχείρισης λαθρομεταναστών από έλληνες λιμενικούς. Πέρα από τα διαβήματα, ενδιαφέρον έχει αν η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θα θέσει το ζήτημα με τους λαθρομετανάστες σε πιθανή συνάντηση που θα έχει με τον τούρκο ομόλογό της Αλί Μπαμπατζάν στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των «27» που διεξάγεται χθες και σήμερα στην Αβινιόν της Γαλλίας.
Τα βλέμματα πάντως στρέφονται την προσεχή Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, και πάλι στο Σκοπιανό. Ο κ. Νίμιτς έχει καλέσει στη Νέα Υόρκη τους διαπραγματευτές Ελλάδος και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) πρέσβεις κκ. Αδ.Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ. Αγνωστο παραμένει αν ο διαμεσολαβητής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ θα προχωρήσει στην κατάθεση έγγραφων προτάσεων με συγκεκριμένες ονομασίες ή απλώς θα βολιδοσκοπήσει τις δύο πλευρές εν όψει της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη κατά το τελευταίο δεκαήμερο του τρέχοντος μηνός. Εκεί αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και ενεργοποίηση της Ουάσιγκτον.
Η αδιάλλακτη στάση την οποία επιμένει να τηρεί ο σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, τόσο με την επαναφορά παλαιότερων θέσεων περί «διπλής ονομασίας» όσο και με τον χαρακτηρισμό των τελευταίων ιδεών Νίμιτς ως «μη ικανοποιητικών», έχουν προκαλέσει δυσφορία στον διαμεσολαβητή αλλά και στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ. Η ελληνική στάση παραμένει σταθερή στη γραμμή της μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων και μένει να φανεί κατά πόσον υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» για άρση του αδιεξόδου.
Τουρκικά παιχνίδια στο Αιγαίο με τους λαθρομετανάστες
Κ αθώς η ελληνική διπλωματία είχε αρχίσει να εστιάζει και πάλι τις προσπάθειές της στον νέο γύρο συνομιλιών υπό τον Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία των Σκοπίων, το επεισόδιο με την εμπλοκή τουρκικών αρχών στο ξεφόρτωμα λαθρομεταναστών εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων (που απεκάλυψε πριν από λίγες ημέρες το «Εθνος») ήλθε ως υπενθύμιση ότι το κύριο μέτωπο της εξωτερικής μας πολιτικής παραμένει η Τουρκία. Μάλιστα, παρά το αρχικό διάβημα το οποίο, ως συνήθως, απερρίφθη ...
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.