Το Αμπου Ντάμπι «αγοράζει» δυτική κουλτούρα

Τ ο Αμπου Ντάμπι ξοδεύει τα πετροδολάρια που κατέκλυσαν τα θησαυροφυλάκιά του και αγοράζει... δυτικό πολιτισμό για όλα τα γούστα. Το φάσμα των επενδύσεων καλύπτει κάθε προτίμηση: από το αγγλικό ποδόσφαιρο και τις ταινίες του Χόλιγουντ ως το Λούβρο, τη Ferrari και την πανίσχυρη Citigrοup, τον μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό όμιλο των ΗΠΑ και του πλανήτη. Η βασιλική οικογένεια που διαχειρίζεται τον αμύθητο πλούτο του εμιράτου απασχολεί διαρκώς τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου τους τελευταίους μήνες.

Τ ο Αμπου Ντάμπι ξοδεύει τα πετροδολάρια που κατέκλυσαν τα θησαυροφυλάκιά του και αγοράζει… δυτικό πολιτισμό για όλα τα γούστα. Το φάσμα των επενδύσεων καλύπτει κάθε προτίμηση: από το αγγλικό ποδόσφαιρο και τις ταινίες του Χόλιγουντ ως το Λούβρο, τη Ferrari και την πανίσχυρη Citigrοup, τον μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό όμιλο των ΗΠΑ και του πλανήτη. Η βασιλική οικογένεια που διαχειρίζεται τον αμύθητο πλούτο του εμιράτου απασχολεί διαρκώς τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου τους τελευταίους μήνες. «Βοήθησε» σε αυτό η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2007 στις Ηνωμένες Πολιτείες και ευνόησε την «επίθεση» των Κρατικών Επενδυτικών Ταμείων (SWF) του Περσικού Κόλπου στις μεγαλύτερες δυτικές τράπεζες. Το κρατικό fund του εμιράτου, Αbu Dhabi Ιnvestment Αuthority (ΑDΙΑ), απέκτησε τον Νοέμβριο του 2007 το 4,9% της Citigroup αντί 7,5 δισ. δολαρίων. Τον Ιούνιο του 2008 ξαναχτύπησε στην οικονομική καρδιά των ΗΠΑ: απέκτησε το 75% του ιστορικού ουρανοξύστη της Chrysler στη Νέα Υόρκη. Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) εκτιμά ότι το εν λόγω fund διαχειρίζεται συνολικά 800 δισ. δολάρια. Οι σεΐχηδες του πετρελαιοπαραγωγού εμιράτου ξεκίνησαν από τη «βάση» (τους οικονομικούς κολοσσούς) και επεκτείνονται τώρα στο «εποικοδόμημα»: τον πολιτισμό της Μanchester City και του Χόλιγουντ και τη χορηγία κλασικών καλλιτεχνημάτων.

Κάτω από την καυτή άμμο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) κρύβεται το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου. Το Αμπου Ντάμπι, πρωτεύουσα των ΗΑΕ και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά το Ντουμπάι, ελέγχει τη μερίδα του λέοντος των αποθεμάτων «μαύρου χρυσού» και το 5% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου. Είναι το μεγαλύτερο από τα επτά εμιράτα. Σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», η προσωπική περιουσία του ανώτατου άρχοντα, του σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναγιάν, ανέρχεται σε 23 δισ. δολάρια. «Ψίχουλα» δηλαδή σε σύγκριση με το 1 τρισ. δολάρια που διαχειρίζεται και επενδύει μέσω των τριών κρατικών fund του εμιράτου, ΑDΙΑ, Αbu Dhabi Ιnvestment Council (ΑDΙC) και Μubadala Development Company (ΜDC).

Η βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian» εκτιμά ότι στα θησαυροφυλάκια του εμιράτου υπάρχουν 3 τρισ. δολάρια! Τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου ανακαλύφθηκαν μόλις το 1958 και η εκμετάλλευσή τους ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Ως τότε η οικονομία του μικροσκοπικού βασιλείου στηριζόταν στην εκτροφή καμηλών, στη γεωργία, στην αλιεία και στην αναζήτηση μαργαριταριών στα νερά του Περσικού Κόλπου.

Προσεχώς όαση πολιτισμού
Το παράπονο της βασιλικής οικογένειας του Αμπου Ντάμπι είναι ότι το γειτονικό Ντουμπάι τους κλέβει όλη τη δόξα. Και είναι διατεθειμένοι να διορθώσουν αυτή τη… δυσαρμονία επενδύοντας στον πολιτισμό. Οικοδομείται ήδη μια ξεχωριστή ζώνη (επάνω σε ένα νησί στον Περσικό Κόλπο) όπου θα φιλοξενηθούν μουσεία και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα. Αυτές τις ημέρες στην πόλη φιλοξενούνται 186 έργα του Πικάσο, τα οποία ταξίδεψαν για πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή από το Εθνικό Μουσείο Πικάσοτου Παρισιού.

Το εμιράτο έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα για την ανέγερση του πρώτου παραρτήματος του Λούβρου έξω από τη Γαλλία. Παράλληλα ετοιμάζει το μεγαλύτερο Μουσείο Γκουγκενχάιμ στον πλανήτη. Η συμφωνία με το Λούβρο προβλέπει τη χρήση του ονόματος για 30 χρόνια στο υπό ανέγερση οικοδόμημα που σχεδίασε ο γάλλος αρχιτέκτονας Ζαν Νουβέλ. Πληροφορίες των γαλλικών εφημερίδων αναφέρουν ότι το εμιράτο πλήρωσε 548 εκατ. δολάρια για τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος. Επιπλέον, θα καταβάλει 788 εκατ. δολάρια για την «αγορά» συμβουλευτικής υποστήριξης και τον δανεισμό εκθεμάτων από το Λούβρο, το Κέντρο Ζορζ Πομπιντού και το Μουσείο ντ΄ Ορσέ.

Η έκρηξη γαλλικού πολιτισμού στην καυτή άμμο δεν αρέσει σε κάποιους στο Παρίσι. Περισσότεροι από 5.000 γάλλοι διανοούμενοι υπέγραψαν διαμαρτυρία κατά του παραρτήματος του Λούβρου, στην οποία σημειώνουν ότι «τα μουσεία δεν διατίθενται προς πώληση». Το αμφιλεγόμενο παράρτημα θα χτιστεί στο Νησί της Ευτυχίας (Saadiyat Ιsland), ένα νησί του Περσικού που θα συνδέεται με την πόλη μέσω αυτοκινητοδρόμου 10 λωρίδων ανά κατεύθυνση. Μεταξύ άλλων θα χτιστεί εκεί το Μουσείο Γκουγκενχάιμ (θα το σχεδιάσει ο διάσημος αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρι ), μεγάλη αίθουσα συναυλιών και το Εθνικό Μουσείο του Αμπου Ντάμπι που θα φέρει το όνομα του κυβερνήτη του εμιράτου. Τα περισσότερα κτίρια της πολιτιστικής όασης (συνολικής έκτασης 27 τετραγωνικών χιλιομέτρων) αναμένεται να εγκαινιαστούν πριν από το 2013.

Γκάζια και ποδόσφαιρο
Εκτός από τα κλασικά και μοντέρνα καλλιτεχνήματα, την όπερα και την αρχιτεκτονική, το μενού περιλαμβάνει και μηχανοκίνητο αθλητισμό. Για αυτό θα φροντίσει η Ferrari, η οποία ετοιμάζει ένα μεγάλο θεματικό πάρκο στην περιοχή για τους λάτρεις των αυτοκινήτων της. Λεπτομέρεια: το κρατικό fund του Αμπου Ντάμπι ΜDC κατέχει ήδη το 5% της ιταλικής εταιρείας. Κατέχει επίσης το 10% του αμερικανικού κολοσσού General Εlectric και το 7% της εταιρείας επενδύσεων Carlyle.

Η είδηση των τελευταίων ημερών ήρθε ωστόσο από ένα άλλο fund, το Αbu Dhabi United Group (ΑDUG)- βρίσκεται υπό την ομπρέλα του γιγαντιαίου κρατικού ταμείου ΑDΙΑ. Το ΑDUG συμφώνησε για την αγορά της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Μάντσεστερ Σίτι (αντί 245 εκατ. ευρώ) με τον ιδιοκτήτη της Τακσίν Σιναουάτρα- πρόκειται για τον εξόριστο πρώην πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.