Τα πάνω κάτω στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, των εμπόρων και των βιοτεχνών, αλλά και των «παικτών» του Χρηματιστηρίου φέρνουν οι νέες διατάξεις του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε στο τέλος της εβδομάδας από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Από εφέτος σχεδόν το σύνολο των επαγγελματιών και των εμποροβιοτεχνών χάνει το προνόμιο του αφορολόγητου ορίου και θα επιβαρύνεται από το πρώτο ευρώ καθαρού κέρδους με φόρο 10% για ποσό έως 10.500 ευρώ. Παράλληλα,
από το νέο έτος θα επιβαρύνονται με φορολογία 10% τα μερίσματα που λαμβάνουν κάθε χρόνο χιλιάδες μέτοχοι επιχειρήσεων, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2009 στις αγοραπωλησίες μετοχών θα επιβληθεί φόρος υπεραξίας με συντελεστή 10%. Από την άλλη, μέσω των διατάξεων του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα για μία ακόμη φορά στα τελευταία τέσσερα χρόνια στους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες του Δημοσίου να εξοφλήσουν τα χρέη τους με προνομιακούς όρους. Παρόμοια δυνατότητα
παρέχεται στις επιχειρήσεις που έχουν «ανοικτές» εκκρεμότητες με την Εφορία την επταετία 2000-2006. Το ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβάλουν ανέρχεται σε 3.500 ευρώ. Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών «χρυσώνει το χάπι» των φοροεισπρακτικών μέτρων με την περαιτέρω σταδιακή μείωση του κεντρικού φορολογικού συντελεστή της κλίμακας των μισθωτών και των συνταξιούχων αλλά και των επιχειρήσεων, η οποία θα ξεκινήσει το 2010 και θα ολοκληρωθεί το 2014.
«Το Βήμα» παρουσιάζει σήμερα κωδικοποιημένες τις σημαντικότερες αλλαγές που επέρχονται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και αφορούν περισσότερους από 2.000.000 πολίτες και επιχειρήσεις βάσει και των τελευταίων «διορθώσεων» που έγιναν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας:
1. Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες. Το ποσό των 10.500 θα φορολογείται πλέον με συντελεστή 10%.
2. Διατηρείται το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ για όσους ελεύθερους επαγγελματίες ή επιτηδευματίες έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά, το οποίο προσαυξάνεται με τα αφορολόγητα που ισχύουν για κάθε παιδί.
3. Το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ θα το απολαμβάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούνται σε έναν εργοδότη ή διαδοχικά σε δύο μέσα σε ένα έτος για τρία επιπλέον χρόνια από τα πρώτα τρία έτη άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και με όριο το 30ό έτος της ηλικίας τους. Για τα πρώτα τρία χρόνια το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ θα ισχύει ανεξάρτητα από την ηλικία του επαγγελματία και τον αριθμό των εργοδοτών όπου απασχολείται.
4. Οι μισθωτοί που ασκούν παράλληλα ελευθέριο επάγγελμα θα επιβαρυνθούν στην περίπτωση που τα ετήσια καθαρά κέρδη από άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος είναι υψηλότερα από αυτά που λαμβάνουν από τη μισθωτή εργασία τους. Η επιπλέον επιβάρυνση σε αυτή την περίπτωση είναι 1.275 ευρώ.
«Χρυσώνει το χάπι» η κυβέρνηση με σταδιακή μείωση του συντελεστή των μισθωτών
5. Πλέον θα ισχύουν τρεις διαφορετικές φορολογικές κλίμακες. Η πρώτη κλίμακα αφορά αποκλειστικά μισθωτούς και συνταξιούχους, με το αφορολόγητο όριο του πρώτου κλιμακίου να παραμένει αμετάβλητο στις 12.000 ευρώ. Η δεύτερη κλίμακα αφορά εισοδηματίες, γεωργούς, κτηνοτρόφους και αλιείς, με το αφορολόγητο όριο του πρώτου κλιμακίου να είναι 10.500 ευρώ, ενώ η τρίτη (νέα) κλίμακα στην οποία εντάσσονται από εφέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι έμποροι, βιομήχανοι, βιοτέχνες δεν θα έχει αφορολόγητο όριο καθώς το κλιμάκιο των 10.500 ευρώ φορολογείται πλέον με 10%. Το κλιμάκιο εισοδήματος από 10.500 ως 12.000 ευρώ θα εξακολουθήσει να φορολογείται με συντελεστή 15%, ενώ από ΄κεί και πάνω δεν αλλάζει κάτι στους ισχύοντες συντελεστές.
6. Οι αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες και ειδικότερα η κατάργηση του αφορολογήτου οδηγεί σε ψαλίδισμα των φοροεκπτώσεων που λαμβάνουν σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εμποροβιοτέχνες οι οποίοι έχουν στην επιμέλειά τους ένα ή και δύο τέκνα. Ο έγγαμος με ένα παιδί θα έχει έκπτωση φόρου 100 ευρώ έναντι 150 ευρώ που ίσχυε με την προηγούμενη κλίμακα, ενώ ο έγγαμος με δύο παιδιά θα έχει έκπτωση φόρου 200 ευρώ έναντι 360 ευρώ που ίσχυε πέρυσι.
7. Επιβάλλεται πλέον φορολογία 10% στα μερίσματα που εισπράττουν κάθε χρόνο περίπου ένα εκατομμύριο μέτοχοι επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από το αν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή όχι. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για μερίσματα που θα διανεμηθούν από 1.1.2009 και μετά (δηλαδή πρόκειται για μερίσματα που θα διανείμουν οι εταιρείες στη χρήση του 2008).
8. Τα κέρδη (υπεραξία) που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις από την πώληση εισηγμένων μετοχών στο ΧΑ σε τιμή ανώτερη της τιμής απόκτησής τους, οι οποίες αποκτώνται μετά την 1.1.2009, φορολογούνται με συντελεστή 10%.
9. Η ωφέλεια που αποκτούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ημεδαπής ανώνυμης εταιρείας, διοικητικά στελέχη, διευθυντές ή το προσωπικό της κατά την άσκηση δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών της ίδιας της εταιρείας (stock options), εισηγμένηςν στο ΧΑ, φορολογείται με τις γενικές διατάξεις.
Δυνατότητα για εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών με ευνοϊκούς όρους
10. Καταργείται ο φόρος (1,5 τοις χιλίοις) που επιβάλλεται στην αξία των πωλούμενων μετοχών, εισηγμένων στο ΧΑ, που προέρχονται από αγορές οι οποίες πραγματοποιούνται από 1.1.2009 και μετά.
11. Επανέρχεται η περαίωση για το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων 1.000.000 ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Το υπουργείο Οικονομικών επανέρχεται έπειτα από τέσσερα χρόνια στη διαδικασία της περαίωσης, αφού δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κλείσουν για πολλοστή φορά τις χρήσεις παρελθόντων οικονομικών ετών καταβάλλοντας κατώτατο ετήσιο φόρο από 200 ως 600 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό, δηλαδή εκείνοι που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας (ανεξάρτητα από το αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή εμποροβιοτέχνες), θα πρέπει να καταβάλει 3.500 ευρώ ως ελάχιστο ποσό για να έχει φορολογική ασυλία για τη χρονική περίοδο 2006-2007. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όσοι επιτηδευματίες και επιχειρήσεις έχουν ετήσιο τζίρο ως 9 εκατ. ευρώ, ενώ όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν επιλέξει τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης (έντυπο Ε3, πίνακας Ι) για να μην υπαχθούν σε φορολογικό έλεγχο δεν εντάσσονται για τα έτη αυτά στη νέα ρύθμιση της περαίωσης.
12. Οι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη ως και 24 μηνιαίες δόσεις απολαμβάνοντας έκπτωση ως και 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και 50% των πρόσθετων φόρων και των πάσης φύσεως πρόσθετων φόρων, προσαυξήσεων φόρου και φορολογικών προστίμων που έχουν βεβαιωθεί και αφορούν την κύρια οφειλή.
13. Μειώνεται σταδιακά μία ποσοστιαία μονάδα κατ΄ έτος ο κεντρικός συντελεστής φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, δηλαδή της κλίμακας εισοδήματος από 12.000 ως 30.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, από 25% που ισχύει το 2009 διαμορφώνεται σε 24% στη χρήση 2010, 23% το 2011, 22% το 2012, 21% το 2013 και 20% από το 2014 και εφεξής. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις ανώνυμες εταιρείες και τις ΕΠΕ.
14. Αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, καθώς και των οχημάτων δημόσιας χρήσης του έτους 2009 κατά 20%. Από το επόμενο έτος θα συνδέονται, σύμφωνα με κυβερνητικές εξαγγελίες, με τις εκπομπές ρύπων, την παλαιότητα, τον κυβισμό κτλ.
15. Αυξάνεται από 65% σε 80% από το 2009 το ποσοστό προκαταβολής φόρου των ημεδαπών ανωνύμων εταιρειών, των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και ορισμένων άλλων νομικών προσώπων, όπως των αλλοδαπών επιχειρήσεων που λειτουργούν με οποιονδήποτε τύπο εταιρείας και των δημόσιων, δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων. Η αύξηση αυτή συμβάλλει στη φορολογική δικαιοσύνη, καθώς η παρακράτηση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους είναι 100%. Συμβάλλει επίσης στην εναρμόνιση με ό,τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση.