«Τιμές Ευρώπης» και στην Ελλάδα ζητεί ο κ. Φώλιας από τις πολυεθνικές

Νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης έχει στόχο να επιβάλει «τιμές Ευρώπης» στην ελληνική αγορά, καθώς ζητεί από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις να εξηγήσουν επαρκώς τους λόγους που πουλούν ακριβότερα τα προϊόντα τους στην Ελλάδα. Στην ουσία, το νομοσχέδιο μεταφέρει στις πολυεθνικές επιχειρήσεις το βάρος της απόδειξης ότι δεν υπερτιμολογούν τα προϊόντα τους. Σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει μια από τις αιτίες για τις υψηλότερες, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τιμές στις οποίες διαθέτουν στην ελληνική αγορά τα προϊόντα τους, ο υπουργός Ανάπτυξης κ.

Νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης έχει στόχο να επιβάλει «τιμές Ευρώπης» στην ελληνική αγορά, καθώς ζητεί από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις να εξηγήσουν επαρκώς τους λόγους που πουλούν ακριβότερα τα προϊόντα τους στην Ελλάδα. Στην ουσία, το νομοσχέδιο μεταφέρει στις πολυεθνικές επιχειρήσεις το βάρος της απόδειξης ότι δεν υπερτιμολογούν τα προϊόντα τους. Σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει μια από τις αιτίες για τις υψηλότερες, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τιμές στις οποίες διαθέτουν στην ελληνική αγορά τα προϊόντα τους, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας ανακοίνωσε την εφαρμογή κανόνων τεκμηρίωσης των τιμών στις ενδοομιλικές συναλλαγές, δηλαδή στις συναλλαγές μεταξύ των ξένων μητρικών εταιρειών και των ελληνικών θυγατρικών τους.

Σύμφωνα με τον κ. Φώλια, στόχος είναι οι πολυεθνικές εταιρείες που ρυθμίζουν την τιμολογιακή πολιτική των προϊόντων τους ανάλογα με το ύψος της φορολογίας των εταιρικών κερδών σε κάθε χώρα. Οπως εξήγησε, σε μια χώρα που είναι χαμηλή η φορολογία παρουσιάζουν πολλά κέρδη, καθώς φορολογούνται με χαμηλότερο συντελεστή, ενώ περιορίζουν το ποσοστό τους σε χώρες με υψηλή φορολογία. Παράλληλα, το νομοσχέδιο επιχειρεί να εξασφαλίσει ότι μητρική και θυγατρικές κερδίζουν από τις συναλλαγές τους ό,τι θα κέρδιζε και μια ανεξάρτητη εταιρεία.

Η νέα νομοθεσία θα ισχύσει από το επόμενο έτος, όταν οι ξέ νες αλλά και οι ελληνικές πολυεθνικές εταιρείες θα κληθούν να καταθέσουν εντός 4,5 μηνών από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου του 2008 τους σχετικούς φακέλους τεκμηρίωσης. Εάν από τον έλεγχο προκύψει υπερτιμολόγηση ή υποτιμολόγηση, τότε εκτός από το βαρύ πρόστιμο που έχει οριστεί στο 10% του τζίρου του συγκεκριμένου προϊόντος, η υπόθεση θα παραπέμπεται και στις φορολογικές αρχές για την επιβολή των αντιστοίχων κυρώσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό, 16 από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήδη εφαρμόζουν αυτή τη νομοθεσία, ακολουθώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οσο για τις προδιαγραφές με τις οποίες θα γίνεται η τεκμηρίωση, αυτές έχουν καθοριστεί από τον ΟΟΣΑ.

Οπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Εrnst & Υoung Ελλάδος κ. Θεμ. Λιανόπουλος , αντίστοιχη νομοθεσία εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στα παλαιά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ πρόσφατα την υιοθέτησαν η Ρουμανία και η Τουρκία. Ο ίδιος εκτιμά ότι η εφαρμογή της τεκμηρίωσης, εφόσον γίνει σωστά, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές. Οπως επισημαίνει, οι ελεγκτικές αρχές θα πρέπει να έχουν την απαραίτητη εξειδίκευση ώστε να ελέγχουν αποτελεσματικά τα στοιχεία, ενώ έχει παρατηρεί ότι συνήθως οι καλύτεροι γνώστες αυτών των θεμάτων απασχολούνται στις… πολυεθνικές επιχειρήσεις. Οι έλεγχοι θα γίνονται από τα κλιμάκια ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς, μόλις αυτή ενεργοποιηθεί.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.