Οι βασικές παράμετροι του νέου νομικού πλαισίου

Νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης έχει στόχο να επιβάλει «τιμές Ευρώπης» στην ελληνική αγορά, καθώς ζητεί από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις να εξηγήσουν επαρκώς τους λόγους που πουλούν ακριβότερα τα προϊόντα τους στην Ελλάδα. Στην ουσία, το νομοσχέδιο μεταφέρει στις πολυεθνικές επιχειρήσεις το βάρος της απόδειξης ότι δεν υπερτιμολογούν τα προϊόντα τους. Σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει μια από τις αιτίες για τις υψηλότερες, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τιμές στις οποίες διαθέτουν στην ελληνική αγορά τα προϊόντα τους, ο υπουργός Ανάπτυξης κ.

Δημιουργείται υποχρέωση των συνδεδεμένων επιχειρήσεων (μητρική – θυγατρικές) να συναλλάσσονται μεταξύ τους ως ανεξάρτητες επιχειρήσεις, σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού, εφαρμόζοντας την αρχή των ίσων αποστάσεων.

Θεσμοθετείται υποχρέωση τεκμηρίωσης της διαφοράς στην τιμή πώλησης ενός προϊόντος από χώρα σε χώρα. Αυτό γίνεται με την κατάρτιση δύο φακέλων, του βασικού φακέλου τεκμηρίωσης για τις ενδοομιλικές συναλλαγές των ελληνικών πολυεθνικών και του ελληνικού φακέλου τεκμηρίωσης για τις ενδοομιλικές συναλλαγές των ελληνικών θυγατρικών αλλοδαπών εταιρειών.

Η υποχρέωση τεκμηρίωσης επιβάλλεται σε όλες τις συναλλαγές μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Οι προδιαγραφές του περιεχομένου των φακέλων τεκμηρίωσης έχουν τεθεί από τον ΟΟΣΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι ενδοομιλικές συναλλαγές για τις οποίες υπάρχει υποχρέωση τεκμηρίωσης υποβάλλονται εντός 4,5 μηνών από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου στην οποία έλαβαν χώρα. Ο φάκελος τεκμηρίωσης θα πρέπει να είναι διαθέσιμος σε κάθε αγορανομικό- φορολογικό έλεγχο. Υπάρχει υποχρέωση επικαιροποίησης του φακέλου τεκμηρίωσης όταν μεταβληθούν τα στοιχεία που επηρεάζουν την αξιολόγηση της τιμολογιακής πολιτικής. Καθιερώνονται αυστηρές διοικητικές και φορολογικές κυρώσεις σε βάρος όσων παραβαίνουν τα παραπάνω.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.