Σ ε όλη τη χώρα επεκτάθηκαν οι έρευνες των αξιωματικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων πέραν πάσης υποψίας που εμπλέκονται σε κατοχή «σκληρού» υλικού παιδικής πορνογραφίας. Ηταν το δεύτερο μέρος της γιγαντιαίας επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Καρουζέλ» που εξελίχθηκε από τη Θεσσαλονίκη ως το Ηράκλειο Κρήτης και από το Αγρίνιο ως την Αθήνα. Οι σκηνές που έδειχναν οι φωτογραφίες και τα βίντεο σοκάρισαν ακόμη και έμπειρους αστυνομικούς.
Ανάμεσα στους 20 «πρωταγωνιστές» της δεύτερης φάσης ξεχωρίζει ένας 42χρονος αρχιφύλακας που υπηρετεί σε αστυνομικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, ο οποίος δεν συνελήφθη στο πλαίσιο του Αυτόφωρου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε σβήσει το περιεχόμενο του σκληρού δίσκου του ηλεκτρονικού υπολογιστή του, ωστόσο εντοπίστηκε από την ανάλυση των ψηφιακών ιχνών. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι κατά την εξέτασή του από συναδέλφους του είπε πως δεν γνώριζε ότι δεν επιτρέπεται να βλέπει τέτοιο υλικό. Μεταξύ των εμπλεκομένων είναι επίσης ένας 32χρονος οδηγός φορτηγού, ένας 27χρονος γραφίστας, τέσσερις ιδιωτικοί υπάλληλοι, ένας 30χρονος ναυτεργάτης, δύο ελεύθεροι επαγγελματίες και ένας 37χρονος πολιτικός μηχανικός.
Σύμφωνα με τους αστυνομικούς οι ηλικίες των κατηγορουμένων κυμαίνονται από 25 ως 40 ετών, ενώ αρκετοί από αυτούς είναι παντρεμένοι και έχουν παιδιά. Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα μετά την τροποποίηση του νόμου 3625 για την παιδική πορνογραφία. Ειδικότερα σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για «πορνογραφία ανηλίκων μέσω Διαδικτύου κατά συρροήν και κατά συνήθεια». Από αυτούς οι εννέα συνελήφθησαν εντός του ορίου του Αυτόφωρου, δύο αναζητούνταν για να συλληφθούν εντός του ορίου, ενώ σχηματίστηκαν 11 δικογραφίες. Από τους χρήστες αυτούς οι πέντε ήταν ήδη προφυλακισμένοι καθώς είχε διαπιστωθεί η συμμετοχή τους στην παλαιότερη, ανάλογη υπόθεση («Καρουζέλ 1»). Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους κατά τόπους αρμόδιους εισαγγελείς οι οποίοι τους παρέπεμψαν σε τακτικό ανακριτή.
Οπως ανέφεραν αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, πληροφορήθηκαν από συναδέλφους τους στη Βραζιλία, μέσω Ιnternet, ότι σε πρόγραμμα ανταλλαγής αρχείων παιδικής πορνογραφίας εντοπίστηκαν 349 ψηφιακά ίχνη ελλήνων χρηστών. Παρόμοιες έρευνες έγιναν και σε άλλες 75 χώρες σε όλον τον κόσμο- τα αποτελέσματά τους δημοσιοποιήθηκαν χθες από τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές. Ακολούθησε ψηφιακή ανάλυση στα ίχνη που διήρκεσε τρεις μήνες. Κατά τη διάρκεια της έρευνας ταυτοποιήθηκαν ψηφιακά 20 έλληνες χρήστες του Ιnternet, οι οποίοι διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας στο οποίο απεικονίζονταν πολύ μικρά παιδιά σε σεξουαλική δραστηριότητα με ανηλίκους, ακόμη και με ζώα. Από την ενδελεχή εξέταση των φωτογραφιών διαπιστώθηκε πως απεικονίζονταν παιδιά από μερικών μηνών ως εννέα ετών, πολλά από τα οποία ήταν δεμένα. Στη συνέχεια η ηλεκτρονική ανάλυση έδειξε ότι οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν υπολογιστές στην Αθήνα, στο Αγρίνιο, στο Ηράκλειο Κρήτης και στη Θεσσαλονίκη.
Υστερα από ενημέρωση των εισαγγελικών αρχών κλιμάκια αστυνομικών της Ασφάλειας μετέβησαν στις πόλεις αυτές όπου διενήργησαν έρευνα και εντόπισαν υλικό, «η σκληρότητα του οποίου σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν πρωτοφανής» όπως είπαν χαρακτηριστικά. Ηταν η στιγμή της αποκάλυψης για την κρυφή- από τους συγγενείς και φίλουςδράση των κατηγορουμένων, οι περισσότεροι από τους οποίους απλώς περιορίστηκαν να πουν πως αισθάνονται ντροπή. Ωστόσο δεν εξήγησαν τους λόγους για το οποίους το έκαναν, ενώ κανείς δεν αρνήθηκε τις κατηγορίες. Αστυνομικοί έλεγαν χαρακτηριστικά πως ουδείς από τους εμπλεκομένους θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι το έκανε τυχαία καθώς από την ανάλυση προέκυψε ότι ήταν συχνή η είσοδός τους στο ειδικό πρόγραμμα ανταλλαγής αρχείων (ΕΜULΕ), το οποίο είχαν «κατεβάσει» όλοι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών κατασχέθηκαν 57 σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή, τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ένα εικονογραφημένο περιοδικό με θέμα πορνογραφία ανηλίκων και πολλά CD και DVD που περιείχαν υλικό παιδικής πορνογραφίας. Από την εξέτασή τους, όπως λένε οι αστυνομικοί, θα διαπιστωθεί αν οι εμπλεκόμενοι συνεργάζονταν μεταξύ τους ή με άλλους χρήστες με σκοπό την ανταλλαγή και διακίνηση αρχείων. Οπως διαπιστώθηκε οι συλληφθέντες κατείχαν υλικό παιδικής πορνογραφίας, βίντεο και φωτογραφίες, μεγέθους 20.000 GΒ. Μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου θα εξακριβωθεί αν έκαναν διακίνηση του υλικού αυτού με σκοπό το κέρδος. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς το πάθος ορισμένων από τους εμπλεκομένους για ερωτικές σκηνές με γυμνά παιδιά ήταν τέτοιο που «ενώ απουσίαζαν από το σπίτι τους είχαν ενεργοποιήσει ειδικό πρόγραμμα ανταλλαγής αρχείων και κατέβαζαν δωρεάν υλικό παιδικής πορνογραφίας από άλλους παιδόφιλους που βρίσκονταν σε διάφορα μέρη του πλανήτη». Πρόσθεσαν ακόμη πως από την πρώτη ανάλυση προκύπτει ότι το υλικό έχει αναπαραχθεί κυρίως στη Βραζιλία, ωστόσο η έρευνα συνεχίζεται καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ορισμένες από τις φωτογραφίες να τραβήχτηκαν στην Ελλάδα.
«Χτενίζουν» την Ελλάδα για τους παιδόφιλους
Σ ε όλη τη χώρα επεκτάθηκαν οι έρευνες των αξιωματικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων πέραν πάσης υποψίας που εμπλέκονται σε κατοχή «σκληρού» υλικού παιδικής πορνογραφίας. Ηταν το δεύτερο μέρος της γιγαντιαίας επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Καρουζέλ» που εξελίχθηκε από τη Θεσσαλονίκη ως το Ηράκλειο Κρήτης και από το Αγρίνιο ως την Αθήνα. Οι σκηνές που έδειχναν οι φωτογραφίες και τα βίντεο σοκάρισαν ακόμη και έμπειρους αστυνομικούς.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.