Στο… μάτι έβαλε η κυβέρνηση και τους «ακίνητους» τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι μεγάλες ανάγκες για έσοδα οδηγούν το υπουργείο Οικονομίας να εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να δεσμεύσει τα ποσά που βρίσκονται στους «κοιμώμενους λογαριασμούς», με στόχο να τα χρησιμοποιήσει για τη χρηματοδότηση του ταμείου για την καταπολέμηση της φτώχειας, «γλιτώνοντας» έτσι τον προϋπολογισμό από ένα έξοδο της τάξης των 500 εκατ. ευρώ (όπως έχει δεσμευτεί για εφέτος). Μάλιστα, την πρόθεση της κυβέρνησης για να «βάλει» στα δημόσια ταμεία τα ποσά των αδρανών λογαριασμών επιβεβαίωσε και ο υπουργός Επικρατείας κ. Θ.Ρουσόπουλος, ο οποίος δήλωσε χθες σχετικά με το θέμα αυτό ότι « από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με πληροφόρησαν ότι αυτή η πρόταση θα εξεταστεί με θετικό μάτι ».
Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί ο αριθμός των αδρανών λογαριασμών, αν και δεν αποκλείεται να αγγίζουν ακόμα και τα τρία εκατομμύρια. Οι λογαριασμοί αυτοί θα μπορούσαν να αποδώσουν στα δημόσια ταμεία από 1 δισ. ευρώ ως και 3 δισ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό χθες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας χαρακτήρισε ως «λογική» την πρόταση για τη δέσμευση των ποσών των λογαριασμών αυτών που είχε κάνει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ.Μανώλης και ότι θα εξεταστεί σοβαρά.
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης είχε αναφέρει στη Βουλή ότι την πρόταση αυτή θα την εξετάσει και θα την αξιοποιήσει στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών. Πάντως, στην αγορά η πρώτη αντίδραση ήταν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει τις καταθέσεις των πολιτών, ενώ συγχρόνως γινόταν η επισήμανση ότι στη χώρα μας ισχύει αυστηρό νομοθετικό καθεστώς για την προστασία των «κοιμώμενων λογαριασμών».
Πάντως, αν γίνει κάτι τέτοιο, δηλαδή αν τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει να δεσμεύσει τα ποσά των λογαριασμών που δεν παρουσιάζουν οποιαδήποτε κίνηση, τότε το πιο πιθανό σενάριο είναι να δοθεί στους καταθέτες ένα χρονικό διάστημα στο οποίο θα μπορούν να «κινήσουν» τον λογαριασμό τους ώστε να μη χάσουν τις αποταμιεύσεις τους.
Βάζουν πλαφόν για την απαλλαγή
Εισοδηματικό πλαφόν 10.500 ευρώ ετησίως πρόκειται να θέσει το υπουργείο Οικονομικών σε όλους όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) και έχουν έναν και μοναδικό εργοδότη προκειμένου να μην πληρώνουν πρόσθετους φόρους με την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου. Στην απόφαση αυτή έχουν καταλήξει οι επιτελείς της Καραγεώργη Σερβίας ώστε να εξαιρεθούν της νέας, επαχθέστερης φορολογικής κλίμακας όσοι αμείβονται μηνιαίως με καθαρό ποσό περίπου 850 ευρώ, αλλά να φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλότερα εισοδήματα από έναν εργοδότη.
Το Δημόσιο καλοβλέπει 1-3 δισ. ευρώ
Στο... μάτι έβαλε η κυβέρνηση και τους «ακίνητους» τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι μεγάλες ανάγκες για έσοδα οδηγούν το υπουργείο Οικονομίας να εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να δεσμεύσει τα ποσά που βρίσκονται στους «κοιμώμενους λογαριασμούς», με στόχο να τα χρησιμοποιήσει για τη χρηματοδότηση του ταμείου για την καταπολέμηση της φτώχειας, «γλιτώνοντας» έτσι τον προϋπολογισμό από ένα έξοδο της τάξης των 500 εκατ. ευρώ (όπως έχει δεσμευτεί για εφέτος). Μάλιστα, την πρόθεση της κυβέρνησης για να «βάλει» στα δημόσια ταμεία τα ποσά των αδρανών λογαριασμών επιβεβαίωσε και ο υπουργός Επικρατείας κ.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.