Οι μουσώνες σαρώνουν την Ινδία

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Μουσώνες και πλημμύρες έχουν χτυπήσει αλύπητα το κρατίδιο Μπιχάρ, στα σύνορα της Ινδίας με το Νεπάλ, όπου 500.000 άνθρωποι έχουν αποκλειστεί από τόνους νερό και λάσπη. Τρία εκατομμύρια Ινδοί έχουν μείνει άστεγοι και τουλάχιστον 90 έχουν χάσει τη ζωή τους όταν υπερχείλισε ο ποταμός Κόσι έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές. Μπροστά στην τραγωδία αυξάνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση να στείλει επειγόντως μεγαλύτερη βοήθεια στους πλημμυροπαθείς. Ανταποκριτές του ΒΒC περιγράφουν σκηνές χάους, καθώς στρατιώτες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να φτάσουν σε αποκλεισμένα χωριά.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Μουσώνες και πλημμύρες έχουν χτυπήσει αλύπητα το κρατίδιο Μπιχάρ, στα σύνορα της Ινδίας με το Νεπάλ, όπου 500.000 άνθρωποι έχουν αποκλειστεί από τόνους νερό και λάσπη. Τρία εκατομμύρια Ινδοί έχουν μείνει άστεγοι και τουλάχιστον 90 έχουν χάσει τη ζωή τους όταν υπερχείλισε ο ποταμός Κόσι έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές.

Μπροστά στην τραγωδία αυξάνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση να στείλει επειγόντως μεγαλύτερη βοήθεια στους πλημμυροπαθείς. Ανταποκριτές του ΒΒC περιγράφουν σκηνές χάους, καθώς στρατιώτες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να φτάσουν σε αποκλεισμένα χωριά. Δεκάδες είναι οι κάτοικοι που έχουν ανέβει στις στέγες των σπιτιών και περιμένουν βοήθεια από τον αέρα. Ελικόπτερα του στρατού κάνουν ρίψεις τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης βρίσκοντας με δυσκολία στεγνό έδαφος.

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έχουν καταστραφεί, ενώ τα νερά από τις πλημμύρες εξαπλώνονται συνεχώς σε νέες περιοχές. Οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς που στήθηκαν για τους πληγέντες είναι άθλιες- οι σκηνές και τα τρόφιμα δεν επαρκούν, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι θα ξεσπάσουν επιδημίες λόγω της κακής υγιεινής.

Οργανώσεις αρωγής και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο απολογισμό των 90 νεκρών, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν φθάσει ακόμη στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Ειδικοί αποδίδουν τις πλημμύρες στους ιδιαίτερα δριμείς μουσώνες και στις ισχυρές βροχοπτώσεις λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, ενώ άλλοι καταγγέλλουν ότι οι αρχές δεν έλαβαν εγκαίρως μέτρα πρόληψης ούτε βελτίωσαν τις υποδομές εν όψει των μουσώνων.

Μεγάλα προβλήματα δημιουργεί και η έλλειψη συντονισμού στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ μίλησε για «μεγάλη εθνική καταστροφή» και ανακοίνωσε πακέτο βοήθειας ύψους 228 εκατ. δολαρίων στους πληγέντες.

Συνολικά, σε όλη την Ινδία τουλάχιστον 800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους την εφετινή περίοδο των μουσώνων, φαινόμενο που διαρκεί από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.