Ανοίγει ο φάκελος της απελευθέρωσης (άνοιγμα) των κλειστών επαγγελμάτων, μετά από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και επαγγελματικών οργανώσεων οι οποίες έχουν υποβάλει σχετικά αιτήματα στα αρμόδια υπουργεία.
Για το θέμα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων όπως και της απελευθέρωσης των υπηρεσιών θα προβεί σε ιδιαίτερη μνεία ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη ΔΕΘ, στο πλαίσιο της ανάγκης να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Εκτιμάται ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα οδηγήσει μεσομακροπρόθεσμα στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6- 1,8 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,2- 3,8 δισ. ευρώ. Προβλέπεται επίσης αύξηση της απασχόλησης κατά 0,5%.
Ταυτόχρονα, έρχεται στο προσκήνιο και το θέμα της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων βάσει της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ της 7ης Σεπτεμβρίου 2005.
Ωστόσο, η απελευθέρωση των υπηρεσιών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, δεν έχουν προχωρήσει καθώς έχουν «βαλτώσει» στα κανάλια της γραφειοκρατίας. Το υπουργείο Οικονομίας δεν έχει ακόμα καταρτίσει το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση των υπηρεσιών εάν και είχε ανακοινωθεί ότι θα είναι έτοιμο ως τον Απρίλιο του 2008.
Εξάλλου, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων έχει «σκοντάψει» στα συμφέροντα ορισμένων επαγγελματικών τάξεων που προβάλλουν το επιχείρημα ότι εάν αλλάξουν τα πράγματα θίγονται κεκτημένα δικαιώματά τους.
Οσο για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, το υπουργείο Οικονομίας «δείχνει» ως υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις το υπουργείο Παιδείας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως καταλογίζει στην Ελλάδα ότι διατηρεί τα υψηλότερα επίπεδα περιοριστικών ρυθμίσεων, από οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος της κοινότητας, στα επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του αρχιτέκτονα, του μηχανικού και του λογιστή, ενώ παράλληλα τίθενται και από ελληνικής πλευράς οι περιορισμοί για την άσκηση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών και διαμεταφορέων.
Στις περιοριστικές ρυθμίσεις συγκαταλέγονται και οι εκ του νόμου καθορισμένες ελάχιστες αμοιβές για δικηγόρους, συμβολαιογράφους και μηχανικούς. Οι πιέσεις προς την κυβέρνηση για την κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών ασκούνται τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από το «λόμπι» των Βρυξελλών, που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν εταιρείες ή μεμονωμένοι επαγγελματίες σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ που μπορούν να παρέχουν στην Ελλάδα όμοιες υπηρεσίες, αντι
Στο στόχαστρο της ΕΕ δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, κτλ.
στοίχου επιπέδου, αλλά με χαμηλότερες αμοιβές.
Η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων επιτρέπει στον δικαιούχο πολίτη κράτουςμέλους της ΕΕ να έχει πρόσβαση σε άλλο κράτος-μέλος (κράτος υποδοχής) στο επάγγελμα εκείνο για το οποίο διαθέτει τα προσόντα, αλλά και να ασκήσει το επάγγελμά του με τις ίδιες συνθήκες όπως και οι πολίτες του κράτους που τον υποδέχεται.
Ερμηνεύοντας τις διατάξεις της σχετικής οδηγίας, οι νομικοί υποστηρίζουν ότι κάθε υπήκοος νόμιμα εγκατεστημένος σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ δύναται να παρέχει υπηρεσίες κατά τρόπο προσωρινό και περιστασιακό σε άλλο κράτος-μέλος, με βάση τον αρχικό του επαγγελματικό τίτλο, χωρίς να χρειάζεται να ζητήσει αναγνώριση των εν λόγω επαγγελματικών του προσόντων.
Εν τούτοις, στην περίπτωση που ο πάροχος μιας υπηρεσίας πρόκειται να εγκατασταθεί σε κάποιο κράτος-μέλος θα πρέπει να αποδείξει
Αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2-3,8 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα φέρει μεσομακροπρόθεσμα η απελευθέρωση
ότι διαθέτει δύο έτη επαγγελματικής εμπειρίας όταν το εν λόγω επάγγελμα δεν είναι νομοθετικά ρυθμισμένο στο κράτος υποδοχής.
Πάντως, παρά τις καθυστερήσεις στην απελευθέρωση των υπηρεσιών, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και στην αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, το υπουργείο Οικονομίας υπόσχεται ότι «όλα αυτά θα έχουν τελειώσει ως το τέλος του 2008 προς όφελος της εθνικής οικονομίας» .
Επιμένει παράλληλα ότι η εφαρμογή των οδηγιών για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα αποβεί προς όφελος των ελληνικών επιχειρήσεων και των ελλήνων επαγγελματιών που θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και σε άλλα κράτη-μέλη χωρίς να συναντούν τα σημερινά εμπόδια.