Προϊόν πανικού τα νέα φορολογικά μέτρα

O ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι η επιβολή νέων φόρων επιβάλλεται από τη διεθνή κρίση είναι πέρα ως πέρα αναληθής. Οπως είναι γνωστό, σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν ελήφθησαν ούτε λαμβάνονται παρόμοια μέτρα. Ακόμα και στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση σε σχέση με την Ελλάδα. Αντιθέτως, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η δημοσιονομική πολιτική κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή της στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας. Τα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες είναι απόδειξη της κατάρρευσης του προϋπολογισμού και, γενικότερα, της οικονομικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις είναι απόδειξη της κατάρρευσης του προϋπολογισμού

O ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι η επιβολή νέων φόρων επιβάλλεται από τη διεθνή κρίση είναι πέρα ως πέρα αναληθής. Οπως είναι γνωστό, σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν ελήφθησαν ούτε λαμβάνονται παρόμοια μέτρα. Ακόμα και στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση σε σχέση με την Ελλάδα. Αντιθέτως, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η δημοσιονομική πολιτική κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή της στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες είναι απόδειξη της κατάρρευσης του προϋπολογισμού και, γενικότερα, της οικονομικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης. Σε κρίσιμους τομείς, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ο εξορθολογισμός των δαπανών, αντί προόδου σημειώθηκε οπισθοδρόμηση. Χαριστικές ρυθμίσεις, κομματισμός, τακτοποίηση ημετέρων, διογκώθηκαν με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η χώρα να τεθεί και πάλι σε καθεστώς επιτήρησης.

Τα μέτρα είναι προϊόν πανικού. Αναιρούν προηγούμενες ρυθμίσειςόπως στη φορολογία μερισμάτων. Αναιρούν προηγούμενες διαβεβαιώσεις- όπως η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αναιρούν τη φορολογική ισότητα των πολιτών- όπως η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αντιθέτως, δεν αναιρούνται οι ευνοϊκές ρυθμίσεις των τελευταίων ετών υπέρ των κερδών και του κεφαλαίου. Δεν θίγεται το καθεστώς των φόρων υπέρ τρίτων. Και, κυρίως, δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο κατά της φοροδιαφυγής.

Στη διάρκεια της προσπάθειας ένταξης στην ΟΝΕ είχαν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση με τη δημιουργία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και των Ελεγκτικών Κέντρων, καθώς και την εισαγωγή του μηχανογραφικού συστήματος ΤΑΧΙS στο υπουργείο Οικονομικών. Τα οφέλη αυτά εξανεμίστηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση. Η προσπάθεια σήμερα θα έπρεπε να στραφεί στην ενοποίηση των βάσεων δεδομένων ώστε να καταστεί εφικτή η ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων και να καταπολεμηθεί έτσι η φοροδιαφυγή, καθώς και στην ανασυγκρότηση του κατεστραμμένου ελεγκτικού μηχανισμού.

Η κυβέρνηση όμως δεν έχει ούτε τη βούληση ούτε την ικανότητα να χτυπήσει αποφασιστικά τη φοροδιαφυγή. Για αυτό συνεχίζει να φορτώνει βάρη στους συνεπείς φορολογουμένους.

Ο κ. Ι. Παπαντωνίου είναι πρώην υπουργός Οικονομίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.