Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Νέες απώλειες χθες στο ΧΑ εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας και νέων πιέσεων στις τράπεζες, με τα νέα φορολογικά μέτρα να προβληματίζουν έντονα την εγχώρια αγορά μετοχών. Οι εσωτερικές μεταβιβάσεις γίνονται μέσα στον ίδιο θεματοφύλακα και, αποτελώντας τέτοιους θεματοφύλακες, οι επτά μεγάλες επενδυτικές τράπεζες θα είναι και οι μόνοι που θα ωφεληθούν από την εφαρμογή της φορολόγησης της υπεραξίας των μετοχών, λένε οι χρηματιστές, ενώ θα εξαιρεθούν του μέτρου τα Αμοιβαία Κεφάλαια Λουξεμβούργου και λοιπών ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και τα ελληνικά κεφάλαια που αρμενίζουν σε ξένες επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες θα κερδίσουν και από αυτή τη φορολόγηση.

Νέες απώλειες χθες στο ΧΑ εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας και νέων πιέσεων στις τράπεζες, με τα νέα φορολογικά μέτρα να προβληματίζουν έντονα την εγχώρια αγορά μετοχών. Οι εσωτερικές μεταβιβάσεις γίνονται μέσα στον ίδιο θεματοφύλακα και, αποτελώντας τέτοιους θεματοφύλακες, οι επτά μεγάλες επενδυτικές τράπεζες θα είναι και οι μόνοι που θα ωφεληθούν από την εφαρμογή της φορολόγησης της υπεραξίας των μετοχών, λένε οι χρηματιστές, ενώ θα εξαιρεθούν του μέτρου τα Αμοιβαία Κεφάλαια Λουξεμβούργου και λοιπών ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και τα ελληνικά κεφάλαια που αρμενίζουν σε ξένες επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες θα κερδίσουν και από αυτή τη φορολόγηση. Τα νέα μέτρα δεν λαμβάνουν, μεταξύ άλλων, υπόψη τους φορολογικούς συντελεστές και τα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών των γειτονικών χωρών, που είναι χαμηλότερα από τα ελληνικά, και την πιθανότητα μετανάστευσης κεφαλαίων και εταιρειών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.243,99 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 11,98 μονάδων, ή σε ποσοστό 0,37%. Ο δείκτης FΤSΕ/ΑSΕ-20 έκλεισε με απώλειες 0,61%, ενώ η πτώση στη μεσαία κεφαλαιοποίηση περιορίστηκε στο 0,13% και στη μικρή κεφαλαιοποίηση στο 0,25%. Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν ο ΟΤΕ (+3,34%), η Τιτάν (+2,58%) και η Βιοχάλκο, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες η Μarfiin Ρopular Βank (-2,64%), η Αlpha Βank (-2,62%) και η CocaCola (-1,94%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών Νίκας (+9,50%), Τζιρακιάν (κ) (+8,99%), Vivere (+8,98%), Βαράγκης (+8,89%), Καμπάς (+8,39), ΒΙΣ (κο) (+8,10%), Τηλέτυπος (+8,08%), Ακρίτας (+7,87%). Ιnformer (7,66%) και Εuroxx (+7,06%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών Αlsinco (11,56%), Ελφίκο (κο) (-11,04%), Λανακάμ (κ) (-8,86%), Γαλαξίδι (-8,05%), Αltec (-7,94%), Ευρωσυμμετοχές (-7,41%), FΗL Μermeren (-6,70%), Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (-6,67%), Πετζετάκις (κο) (-6,45%) και Πραξιτέλειο Θεραπευτήριο (πο) (-6,10%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 139,04 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Στην αγορά των παραγώγων, η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 71,761 εκατ. ευρώ. Το συμβόλαιο λήξης Σεπτεμβρίου στον δείκτη FΤSΕ-20 διακινείται με μικρό discount 0,16%, ενώ τα συμβόλαια Αυγούστου στον δείκτη FΤSΕ-40 διακινούνται με discount 1,93%. Στα ΣΜΕ στον δείκτη FΤSΕ-20 διακινήθηκαν 6.804 συμβόλαια, αξίας 60,160 εκατ. ευρώ, με 34.168 ανοιχτές θέσεις. Στα ΣΜΕ επί μετοχών διακινήθηκαν 7.120 συμβόλαια, αξίας 11,086 εκατ. ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο ΣΜΕ επί των μετοχών της Εθνικής διακινώντας 1.783 συμβόλαια.

Ψήφος εμπιστοσύνης για τον ΟΠΑΠ
Ισχυρά αποτελέσματα εξαμήνου, λόγω της συνεχιζόμενης ανάπτυξης του ΚΙΝΟ και του Στοιχήματος, σημείωσε ο ΟΠΑΠ σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή του ΟΠΑΠ. Η Credit Suisse διατηρεί για τον ΟΠΑΠ την τιμή-στόχο των 33 ευρώ και τη σύσταση «απόδοση καλύτερη της αγοράς», σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου υπερέβησαν τις εκτιμήσεις της, ωθούμενα από τις ισχυρές επιδόσεις του Στοιχήματος και του ΚΙΝΟ. Τα καθαρά κέρδη που ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ ευθυγραμμίστηκαν με τις προσδοκίες της, αναφέρει η Deutsche Βank, διατηρώντας την τιμή-στόχο των 30,7 ευρώ και τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή της εταιρείας, ενώ η ΗSΒC διατηρεί την τιμή-στόχο των 33 ευρώ και τη σύσταση αύξησης θέσεων για τον ΟΠΑΠ αντιστοίχως. Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον του ΟΠΑΠ για την επέκταση των δραστηριοτήτων του εκτός της ελληνικής αγοράς επανέλαβε ο CΕΟ του οργανισμού σε θεσμικούς επενδυτές. Σοβαρή υποψηφιότητα θέτει η αγορά της Τουρκίας, όπου ο ΟΠΑΠ θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την κρατική λοταρία Μilli Ρiyango σε συνεργασία με κοινοπραξία τουρκικών εταιρειών, ενώ εξετάζονται και άλλες αγορές του εξωτερικού.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.