Η Αθήνα συντάσσεται με τις θέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ

Τη λύπη της για τις εξελίξεις στον Καύκασο εξέφρασε χθες η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ενώνοντας τη φωνή της με τους εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι αποδοκίμασαν απερίφραστα τη Μόσχα. «Συνυπογράφουμε τη δήλωση της γαλλικής προεδρίας, καταδικάζοντας την απόφαση της αναγνώρισης των αποσχισθεισών από τη Γεωργία περιοχών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας» δήλωσε. Η Αθήνα, η οποία έχει αναπτύξει οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία τα τελευταία ...

Τη λύπη της για τις εξελίξεις στον Καύκασο εξέφρασε χθες η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ενώνοντας τη φωνή της με τους εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι αποδοκίμασαν απερίφραστα τη Μόσχα. «Συνυπογράφουμε τη δήλωση της γαλλικής προεδρίας, καταδικάζοντας την απόφαση της αναγνώρισης των αποσχισθεισών από τη Γεωργία περιοχών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας» δήλωσε.

Η Αθήνα, η οποία έχει αναπτύξει οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια αλλά παράλληλα τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών για ευνόητους λόγους, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην κοινή γραμμή με τη Δύση και στη διατήρηση των στενών δεσμών με την πετρελαιοπαραγωγό Ρωσία.

Για αυτό, όπως τόνισε για άλλη μία φορά η κυρία Μπακογιάννη, «υποστηρίζουμε ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα με τη Μόσχα». Μίλησε επίσης για την ανάγκη εξεύρεσης «μιας καινούργιας ισορροπίας» μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη γραμμή θα υποστηρίξουν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η κυρία Μπακογιάννη στη σύνοδο για τις εξελίξεις στον Καύκασο, την οποία συγκαλεί ο γάλλος πρόεδρος και προεδρεύων της ΕΕ Νικολά Σαρκοζί την ερχόμενη Δευτέρα.

Χαρακτηριστικό της λεπτότητας με την οποία θα πρέπει να χειριστεί την κρίση η ελληνική κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι βρίσκεται στην τελική φάση της κύρωσης της σύμβασης για τον αγωγό South Stream, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στην Ιταλία μέσω Ελλάδας.

«Λυπηρή» χαρακτήρισε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις την απόφαση της Ρωσίας, την οποία καταδίκασε και ο πρόεδρος Μπους. Οι ΗΠΑ είπαν ότι θα μπλοκάρουν την αναγνώριση των δύο περιοχών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Σθεναρά» καταδίκασε την αναγνώριση η γαλλική προεδρία της ΕΕ, ενώ καταπέλτες εναντίον της Μόσχας ήταν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ και ο βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος διαβουλεύεται «με συμμάχους για να εξασφαλίσει τον ευρύτερο δυνατό συνασπισμό κατά της ρωσικής επιθετικότητας στη Γεωργία» όπως είπε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» τη ρωσική απόφαση. Αλλά καθώς η χώρα διατηρεί στενές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, η κυρία Μέρκελ τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας ΕΕ- Μόσχας. Ο ιταλός ΥΠΕΞ Φράνκο Φρατίνι καταδίκασε τη «βαλκανοποίηση του Καυκάσου».

«Το Κοσσυφοπέδιο δεν θα πρέπει να θεωρείται ως προηγούμενο για τη νομιμοποίηση της αναγνώρισης από τη Ρωσία της ανεξάρτητης Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας» δήλωσε ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου κ. Φατμίρ Σεϊντίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.