Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Η επιθετική ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου επανέφερε στις συνειδήσεις των επενδυτών τους φόβους για οικονομική επιβράδυνση, που με τη σειρά της θα προκαλέσει συρρίκνωση κερδών στις εισηγμένες εταιρείες, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν και πάλι οι ρευστοποιήσεις στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, η εντεινόμενη αρνητική φημολογία σχετικά με το μέλλον της Lehman Βrothers δείχνει ότι οι παρενέργειες της πιστωτικής κρίσης συνεχίζουν να απειλούν μεγάλους χρηματοοικονομικούς οίκους «φρενάροντας» τις κινήσεις των επενδυτών.

Η επιθετική ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου επανέφερε στις συνειδήσεις των επενδυτών τους φόβους για οικονομική επιβράδυνση, που με τη σειρά της θα προκαλέσει συρρίκνωση κερδών στις εισηγμένες εταιρείες, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν και πάλι οι ρευστοποιήσεις στις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα, η εντεινόμενη αρνητική φημολογία σχετικά με το μέλλον της Lehman Βrothers δείχνει ότι οι παρενέργειες της πιστωτικής κρίσης συνεχίζουν να απειλούν μεγάλους χρηματοοικονομικούς οίκους «φρενάροντας» τις κινήσεις των επενδυτών. Εν μέσω δυσμενούς κλίματος στο διεθνές περιβάλλον το Χρηματιστήριο Αθηνών απώλεσε και πάλι την κρίσιμη- όχι τόσο τεχνικά όσο ψυχολογικά – περιοχή των 3.300 μονάδων, την οποία διέσπασε καθοδικά με αυξημένη ορμή στην έναρξη της συνεδρίασης. Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης άνοιξε καθοδικά στις 3.304 μονάδες όπου παρέμεινε για ελάχιστα δευτερόλεπτα, αφού σχεδόν αμέσως υποχώρησε προς την περιοχή των 3.275 μονάδων, την οποία και διατήρησε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Μόλις όμως αποσαφηνίστηκε η καθοδική τάση των δεικτών της Wall Street, οι πιέσεις εντάθηκαν τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και στην εγχώρια αγορά, με αποτέλεσμα την πίεση του γενικού δείκτη ως τις 3.262 μονάδες προτού κλείσει στις 3.268,81 μονάδες με απώλειες 1,32%.

Η επιδείνωση του διεθνούς επενδυτικού κλίματος επέδρασε άμεσα στα blue chips της εγχώριας αγοράς που βρέθηκαν στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων, με αποτέλεσμα την εκτεταμένη υποχώρηση του δείκτη FΤSΕ-20 σε ποσοστό 1,54%. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η υποχώρηση ήταν ηπιότερη, και μάλιστα ο δείκτης FΤSΕ-40 είχε περάσει σε θετικό έδαφος περίπου μία ώρα πριν από το κλείσιμο, αλλά τελικά ευθυγραμμίστηκε με το πτωτικό κλίμα και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση κατά 0,29% χαμηλότερα.

Πιέσεις δέχθηκε και στις δύο φάσεις της συνεδρίασης ο δείκτης FΤSΕ-80, o oποίος υποχώρησε κατά 0,91% στο κλείσιμο.

Ο αμιγής τζίρος της αγοράς μειώθηκε ελαφρώς σε σχέση με προχθές και διαμορφώθηκε στα 145,8 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν επιπλέον 15,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, το σημαντικότερο εκ των οποίων (12,6 εκατ. ευρώ) αφορούσε τη μεταβίβαση ποσοστού 39,36% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivere. Η απόκλιση μεταξύ των ανοδικών και των καθοδικών μεγάλωνε στην εξέλιξη της συνεδρίασης και η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 77 ανοδικές, 138 καθοδικές και 114 αμετάβλητες μετοχές, εκ των οποίων οι 68 έμειναν εκτός συναλλακτικού ενδιαφέροντος, χωρίς καμία πράξη. Μετοχές
Εθνική Τράπεζα: Η καθοδική διάσπαση των 30 ευρώ «άνοιξε» την προσφορά στη μετοχή, που υποχώρησε στα 28,88 ευρώ με απώλειες 2,83%.

Αlpha Βank: Ενώ οι τελευταίες συναλλαγές έγιναν με τη μετοχή σε αρνητικό πρόσημο και γύρω από τα 17,50 ευρώ, στη διάρκεια των δημοπρασιών ο τίτλος ωθήθηκε ως το υψηλό των 17,74 ευρώ όπου και έκλεισε με άνοδο 0,80%. Ανάλογη ήταν η εικόνα και στα Ελληνικά Πετρέλαια, όπου οι δημοπρασίες έφεραν τον τίτλο σε θετικό πρόσημο για να κλείσει στο υψηλό της ημέρας στα 8,62 ευρώ ενισχυμένος κατά 0,94%.

ΕFG Εurobank: Επιστροφή στα επίπεδα τιμών που βρισκόταν στα μέσα Ιουλίου για τη μετοχή, που υποχώρησε κατά 3,45% στα 14 ευρώ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.