Εργοστάσιο παραγωγής… απορριμμάτων

Εξαιρετικά μεγάλες είναι οι ποσότητες σκουπιδιών που παράγουν καθημερινά οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης. Μόνο τα οικιακά απόβλητα ξεπερνούν κατά μέσο όρο τους 2.000 τόνους την ημέρα, δηλαδή κάθε Θεσσαλονικιός παράγει δύο κιλά σκουπιδιών την ημέρα ή περίπου 700 κιλά τον χρόνο. Οπως προκύπτει και από σχετική έρευνα που διενήργησε ο Τομέας Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, οι κάτοικοι της πόλης παράγουν διπλάσια...

Εξαιρετικά μεγάλες είναι οι ποσότητες σκουπιδιών που παράγουν καθημερινά οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης. Μόνο τα οικιακά απόβλητα ξεπερνούν κατά μέσο όρο τους 2.000 τόνους την ημέρα, δηλαδή κάθε Θεσσαλονικιός παράγει δύο κιλά σκουπιδιών την ημέρα ή περίπου 700 κιλά τον χρόνο. Οπως προκύπτει και από σχετική έρευνα που διενήργησε ο Τομέας Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, οι κάτοικοι της πόλης παράγουν διπλάσια ποσότητα σκουπιδιών σε σύγκριση με εκείνη που παρήγαν το 1985 και τριπλάσια σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των κατοίκων της Δυτικής Ευρώπης.

Βάσει της ποιοτικής και ποσοτικής ανάλυσης των απορριμμάτων των Θεσσαλονικέων που έκαναν οι επιστήμονες του ΑΠΘ, ποσοστό από 20,23% ως 35,31% στο κάθε κιλό απορριμμάτων είναι ζυμώσιμα, δηλαδή υπολείμματα τροφών, φύλλα και χόρτα. Ακολουθούν με ποσοστά από 17,31% ως και 35,84% το χαρτί, 15,43% ως 24,69% το πλαστικό, 2,35% ως 17,02% τα αδρανή υλικά, 3,27% ως 14,69% δέρμα, ύφασμα, ξύλο και ελαστικά, 1,92% ως 5,96% το γυαλί και 1,46% ως 5,33% τα μέταλλα. Η αύξηση της παραγόμενης ποσότητας σκουπιδιών είναι σημάδι… προόδου, δεδομένου ότι η βελτιωμένη ποιότητα ζωής στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των παραγόμενων σκουπιδιών. Επίσης διαπιστώνεται σημαντική αύξηση της χρήσης χαρτιού σε σχέση με το παρελθόν, όμως ευτυχώς έστω και μερικώς λειτουργεί η ανακύκλωση και πλέον τα χαρτιά αξιοποιούνται, καθώς είναι το βασικό απόβλητο που ανακυκλώνουν οι Θεσσαλονικείς. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι 60%- 70% των απορριμμάτων που παράγονται στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσαν να ανακυκλώνονται.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.