Ενα γιγάντιο χταπόδι του Ειρηνικού με το όνομα Μάβις βοήθησε τους επιστήμονες να αποδείξουν ότι όσα θεωρούσαμε αυτονόητα σχετικά με τα συγκεκριμένα μαλάκια είναι λανθασμένα.
Οπως λέει και το όνομά του, το χταπόδι θεωρείται ότι διαθέτει οκτώ πόδια.
Ωστόσο η Μάβις που ζει σε ένα ενυδρείο του Κέντρου Θαλάσσιας Ζωής Γουέιμουθ, στη νότια ακτή της Αγγλίας, έχει έξι χέρια και δύο πόδια. Οι ερευνητές που μελετούσαν τη συμπεριφορά των χταποδιών έμειναν έκπληκτοι μπροστά στην ανακάλυψη. Ως σήμερα πίστευαν ότι τα πλοκάμια του χταποδιού αναπτύσσονται σε δύο ίσες ομάδες- η μία χρησιμοποιείται από το κεφαλόποδο για να προχωρεί, ενώ η δεύτερη για τη διενέργεια χειρισμών.
Η νέα μελέτη που διεξάγεται συγχρόνως σε 20 κέντρα θαλάσσιας ζωής στην Ευρώπη είχε ως αρχικό στόχο να δείξει ποια από τις δύο ομάδες πλοκαμιών προτιμούν τα χταπόδιααν δηλαδή είναι «δεξιόχειρα» ή «αριστερόχειρα», σύμφωνα με την ορολογία που χρησιμοποιείται για τους ανθρώπους. Οι ερευνητές τοποθέτησαν αντικείμενα όπως ο κύβος του Ρούμπικ στα πλοκάμια των χταποδιών ώστε να ανακαλύψουν ποια χρησιμοποιούσαν περισσότερο. Οπως όμως αναφέρει η Κλερ Λιτλ, επικεφαλής της μελέτης στο Κέντρο Γουέιμουθ, οι ερευνητές εξεπλάγησαν με τις παρατηρήσεις τους. «Ανακαλύψαμε ότι τα χταπόδια διαθέτουν έξι χέρια και δύο πόδια.Πιστεύαμε ότι χρησιμοποιούσαν τέσσερα πλοκάμια για να κινούνται και τα άλλα τέσσερα για να τρέφονται και να χειρίζονται αντικείμενα,ωστόσο είδαμε ότι χρησιμοποιούν τα δύο τελευταία πλοκάμια τους για να κυκλοφορούν στον βυθό και στους βράχους.Παράλληλα χρησιμοποιούν αυτά τα δύο πόδια για να δώσουν ώθηση όταν θέλουν να κολυμπήσουν και στη συνέχεια τα υπόλοιπα πλοκάμια χρησιμοποιούνται για να προχωρήσει το χταπόδι μέσα στο νερό».
Κατά τη διάρκεια της μελέτης οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι όταν τα χταπόδια παγιδεύονται ή εμπλέκονται σε κάποια φιλονικία χρησιμοποιούν το τρίτο ζεύγος χεριών τους για βοήθεια. «Αυτό που μας εξέπληξε ήταν η συχνότητα με την οποία χρησιμοποιούσαν το τρίτο από μπροστά ζεύγος πλοκαμιών.Αν και ήταν μικρότερη σχετικά με τη χρήση των δύο μπροστινών ζευγών,ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι περιμέναμε» ανέφερε η δρ Λιτλ και συμπλήρωσε πως, σύμφωνα με τα ευρήματα, η πλειονότητα των χταποδιών δεν έδειξε να έχει αγαπημένη… πλευρά (δόθηκε λοιπόν έτσι απάντηση στο αρχικό ζητούμενο της μελέτης). Τα μάτια του χταποδιού βρίσκονται προς την μπροστινή πλευρά του σώματός του και γι΄ αυτόν τον λόγο, όπως είναι επόμενο, τα περισσότερα χταπόδια προτιμούν να κινούν τα πλοκάμια που βρίσκονται πιο άμεσα στο οπτικό πεδίο τους, όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα χταπόδια προτιμούν τη μία ή την άλλη πλευρά πλοκαμιών, ωστόσο αυτό, σύμφωνα με τη δρα Λιτλ, οφειλόταν σε προβλήματα της όρασης των μαλακίων.
Πόσα πόδια έχει το χταπόδι;
Ενα γιγάντιο χταπόδι του Ειρηνικού με το όνομα Μάβις βοήθησε τους επιστήμονες να αποδείξουν ότι όσα θεωρούσαμε αυτονόητα σχετικά με τα συγκεκριμένα μαλάκια είναι λανθασμένα. Οπως λέει και το όνομά του, το χταπόδι θεωρείται ότι διαθέτει οκτώ πόδια. Ωστόσο η Μάβις που ζει σε ένα ενυδρείο του Κέντρου Θαλάσσιας Ζωής Γουέιμουθ, στη νότια ακτή της Αγγλίας, έχει έξι χέρια και δύο πόδια. Οι ερευνητές που μελετούσαν τη συμπεριφορά των χταποδιών έμειναν έκπληκτοι μπροστά στην ανακάλυψη.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.