Σε πτωτική τροχιά η μεταποίηση και η βιομηχανική παραγωγή

Π τώση 4,6% κατέγραψε η μεταποίηση τον Ιούνιο, ενώ και η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 3,1%, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των περισσότερων βιομηχάνων ότι η ελληνική παραγωγή βρίσκεται σε περίοδο ύφεσης, καθώς οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης έχουν περάσει και στην ελληνική οικονομία. Ενώ η βιομηχανική παραγωγή κατέγραφε πτώση, ο «εισαγόμενος» πληθωρισμός, δηλαδή ο δείκτης τιμών των προϊόντων της βιομηχανίας που εισάγει η Ελλάδα, τον Ιούνιο σημείωνε σημαντική αύξηση 12,6%, προμηνύοντας νέα αύξηση του ήδη υψηλού πληθωρισμού (4,9% τον Ιούλιο).

Π τώση 4,6% κατέγραψε η μεταποίηση τον Ιούνιο, ενώ και η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 3,1%, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των περισσότερων βιομηχάνων ότι η ελληνική παραγωγή βρίσκεται σε περίοδο ύφεσης, καθώς οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης έχουν περάσει και στην ελληνική οικονομία. Ενώ η βιομηχανική παραγωγή κατέγραφε πτώση, ο «εισαγόμενος» πληθωρισμός, δηλαδή ο δείκτης τιμών των προϊόντων της βιομηχανίας που εισάγει η Ελλάδα, τον Ιούνιο σημείωνε σημαντική αύξηση 12,6%, προμηνύοντας νέα αύξηση του ήδη υψηλού πληθωρισμού (4,9% τον Ιούλιο). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η πτώση της παραγωγής στη μεταποίηση οφείλεται κυρίως στις αρνητικές επιδόσεις των κλάδων ενδύματος και των παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα. Τον Ιούνιο του 2008 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2007 κατεγράφη υποχώρηση 40,8% στον κλάδο συσκευών ραδιοφωνίας, τηλεόρασης και επικοινωνιών, 30,1% στα είδη ενδυμασίας, 28% στις μηχανές γραφείου- ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 24% στις κλωστοϋφαντουργικές ύλες, 21,6% στα ιατρικά όργανα και 14,8% στα παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα. Μάλιστα οι 15 από τους 23 κλάδους της μεταποίησης σημείωσαν μέσα σε έναν χρόνο πτώση, αποδεικνύοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στον συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας. Αντιθέτως, αύξηση παραγωγής σημειώθηκε στον κλάδο της ανακύκλωσης (61,1%), ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση (13,3%) σημειώνεται στον κλάδο του καπνού.

Ο δείκτης παραγωγής ορυχείωνλατομείων τον Ιούνιο του 2008 παρουσίασε μείωση κατά 0,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007, ενώ ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού- φυσικού αερίου- νερού αύξηση κατά 2,2%. Ο δείκτης παραγωγής των κεφαλαιουχικών αγαθών κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση (10%) και ακολούθησε ο δείκτης παραγωγής διαρκών καταναλωτικών αγαθών με 8,2%.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2008 η μεταποίηση σημείωσε επίσης πτώση της τάξεως του 2,5% έναντι του ίδιου περυσινού εξαμήνου, καθώς και η βιομηχανική παραγωγή στο σύνολό της κατά 2,4%. Η μεγαλύτερη υποχώρηση στην παραγωγή της μεταποίησης παρουσιάστηκε στην κλωστοϋφαντουργία (22,5%), ενώ σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται και στους κλάδους των μηχανών γραφείου (20,6%) και στα είδη ενδυμασίας (13,2%). Στο ίδιο διάστημα ο δείκτης παραγωγής ορυχείων- λατομείων παρουσίασε μείωση κατά 7,6% και ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού- φυσικού αερίου- νερού έπεσε κατά 0,3%.

Ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία σημείωσε τον Ιούνιο αύξηση 12,6%, λόγω των υψηλών διεθνών τιμών του πετρελαίου, ενώ ενδεικτικό της επίδρασης που έχει στην ελληνική οικονομία είναι ότι τον Ιούνιο του 2007 σε σχέση με τον Ιούνιο

Αύξηση 12,6% σημείωσε τον Ιούνιο ο «εισαγόμενος» πληθωρισμός

του 2006 η αύξηση του συγκεκριμένου δείκτη ήταν μόλις 1,5%.

Το ανησυχητικό για την ελληνική αγορά είναι ότι η αύξηση των εισαγόμενων προϊόντων από τις τρίτες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, ήταν υπερδιπλάσια του συνόλου και έφθασε το 26,9%, όταν από την ευρωζώνη η αύξηση των εισαγόμενων προϊόντων έφθασε το 2,5%.

Οπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία χθες, η τιμή των προϊόντων που έχουν βασικό συστατικό παραγωγής τους το πετρέλαιο αυξήθηκε κατά 38,9% τον Ιούνιο του 2008 σε σχέση με τον ίδιο περυσινό μήνα, ενώ το αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 50,5%, κατά την ίδια σύγκριση. Εκρηκτική ήταν η άνοδος των τιμών των προϊόντων των ορυχείων και λατομείων, που μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 181,3%. Η αύξηση κατά 12,6% του γενικού δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία οφείλεται στον μεγαλύτερο βαθμό της στην εκρηκτική άνοδο του δείκτη τιμών ενεργειακών αγαθών κατά 48,8%. Ο Γενικός Δείκτης κατά τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο του 2008 παρουσίασε αύξηση 2,3% και ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2007- Ιουνίου 2008 σε σχέση με την περίοδο Ιουλίου 2006- Ιουνίου 2007 παρουσίασε αύξηση 7,6%.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.