Σε χαμηλό πέντε εβδομάδων έναντι του δολαρίου διεκινείτο χθες το ευρώ, μία ημέρα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 4,25%. Η αδυναμία που παρουσιάζει η ευρωπαϊκή οικονομία και οι προβλέψεις του διοικητή της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ για ασθενή ανάπτυξη το γ΄ τρίμηνο του έτους μεταφράστηκαν από τους επενδυτές ως μήνυμα σταθεροποίησης του κόστους δανεισμού στα τρέχοντα επίπεδα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου, που έφθασε χθες ακόμη και κάτω από τα 116 δολάρια το βαρέλι, έδωσαν ώθηση στο αμερικανικό νόμισμα διαμορφώνοντας την ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό στα επίπεδα του 1,50 δολ. Ετσι, η πτώση του από το 1,595 στις 11 Ιουλίου, όταν ξεκίνησε και η υποχώρηση των διεθνών ενεργειακών τιμών, έχει ξεπεράσει το 5%. Σε κάθε περίπτωση, τα βλέμματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας έχουν στραφεί τώρα στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη μείωση των δαπανών των νοικοκυριών λόγω της έξαρσης της ακρίβειας. Τον Ιούλιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε σε ιστορικό υψηλό επίπεδο, ανερχόμενος στο 4,1%, την ίδια στιγμή που οι λιανικές πωλήσεις βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο μειώθηκαν για τέταρτο συνεχή μήνα κατά 0,6% σε μηνιαία βάση και 3,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καταγράφοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση των τελευταίων 13 ετών.
Ανησυχητικές διαστάσεις, που σηματοδοτούν σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στο τρέχον τρίμηνο, λαμβάνει και η πτώση των Δεικτών Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες σε επίπεδο πολύ κάτω του 50 τον Ιούλιο. Ειδικότερα, ο δείκτης ΡΜΙ στη μεταποίηση μειώθηκε στο 47,4 από 49,2 τον Ιούνιο, με πτώση του υποδείκτη των νέων παραγγελιών και της παραγωγής, που δείχνει την περαιτέρω επιβράδυνση της παραγωγής τα επόμενα τρίμηνα. Τα νέα από αυτό το μέτωπο είναι άσχημα και στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης. Στη Γερμανία ο ΡΜΙ στη μεταποίηση μειώθηκε στο 50,9 από 52,6, ενώ στη Γαλλία υποχώρησε στο 47,1, που αποτελεί χαμηλό πέντε ετών, ενώ σημειώθηκε και μεγάλη πτώση του υποδείκτη των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης. Στην Ιταλία ο δείκτης μειώθηκε στο 45,3, από 46,9, ενώ στην Ισπανία και στην Ιρλανδία ο δείκτης έπεσε στο πολύ χαμηλό επίπεδο του 39,2 και 43,4 αντιστοίχως, επιβεβαιώνοντας την πορεία των δύο αυτών οικονομιών προς τη στασιμότητα και ενδεχομένως την ύφεση.
Με αυτά τα δεδομένα οι οικονομολόγοι όχι μόνο δεν αναμένουν νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ μέσα στο έτος, αλλά εκτιμούν ότι το 2009, εφόσον η οικονομία δεν καταφέρει να ορθοποδήσει, θα δούμε ακόμη και μειώσεις. Ως εκ τούτου δεν αποκλείουν νέα διολίσθηση του ευρώ έναντι του
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το 2009 ίσως γίνουν ακόμη και μειώσεις επιτοκίων
δολαρίου, το οποίο θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο αν συνεχιστεί η διόρθωση της τιμής του «μαύρου χρυσού». Υπενθυμίζεται ότι στο α΄ τρίμηνο του 2008 η ανάπτυξη στην ευρωζώνη έφθασε το 0,7% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, αναθεωρημένη από το 0,8%. Οι τελευταίες προβλέψεις των αναλυτών, με βάση και τα στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί τον Ιούνιο, έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1,8% το 2008 και 1,5% το 2009 από 2,2% πέρυσι.