Το Χόλιγουντ… στην εντατική

Σαν να μην έφθανε το κυνηγητό των παπαράτσι του σκανδαλοθηρικού Τύπου, οι διασημότητες απειλούνται τώρα και από τα... νοσοκομεία. Σάλο ξεσήκωσε στους κύκλους του Χόλιγουντ η αποκάλυψη ότι το ιατρικό απόρρητο δεκάδων σταρ παραβιάστηκε από υπαλλήλους μιας ομάδας νοσοκομείων του Λος Αντζελες. Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε έρευνα που διεξάγει το τμήμα της Πολιτείας της Καλιφόρνιας που είναι υπεύθυνο για τη δημόσια υγεία, υπάλληλοι του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Λος Αντζελες ...

Σαν να μην έφθανε το κυνηγητό των παπαράτσι του σκανδαλοθηρικού Τύπου, οι διασημότητες απειλούνται τώρα και από τα… νοσοκομεία. Σάλο ξεσήκωσε στους κύκλους του Χόλιγουντ η αποκάλυψη ότι το ιατρικό απόρρητο δεκάδων σταρ παραβιάστηκε από υπαλλήλους μιας ομάδας νοσοκομείων του Λος Αντζελες. Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε έρευνα που διεξάγει το τμήμα της Πολιτείας της Καλιφόρνιας που είναι υπεύθυνο για τη δημόσια υγεία, υπάλληλοι του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Λος Αντζελες UCLΑ διείσδυσαν μέσω υπολογιστή στους ιατρικούς φακέλους ασθενών, όπως η ηθοποιός Φάρα Φόσετ, η ποπ σταρ Μπρίτνεϊ Σπίαρς και η σύζυγος του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, Μαρία Σράιβερ. Είχε προηγηθεί, τον περασμένο Απρίλιο, η αποκάλυψη ότι μία πρώην νοσοκομειακή υπάλληλος, η Λαουάντα Τζάκσον, συνελήφθη με την κατηγορία ότι είχε εισπράξει 4.600 δολάρια (2.970 ευρώ) από άγνωστο πρόσωπο για να αφήσει να διαρρεύσουν πληροφορίες που αφορούσαν κάποιον ασθενή. Παρ΄ ότι ο ασθενής δεν ονοματίστηκε ποτέ, δεν άργησε να γίνει γνωστό ότι επρόκειτο για την πάλαι ποτέ «Αγγελο του Τσάρλι» Φάρα Φόσετ και τη μάχη της με την επάρατη νόσο- μια προσωπική περιπέτεια που έφθασε στις σελίδες του περιοδικού «Νational Εnquirer» προτού καλά καλά προλάβει να την εκμυστηρευθεί η ίδια η ασθενής στην οικογένειά της.

Σύμφωνα με την έρευνα το προρρηθέν ιατρικό κέντρο, το οποίο έχει υπό την εποπτεία του τέσσερα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Λος Αντζελες, φέρει ευθύνη επειδή δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατεύσει το απόρρητο των ασθενών του. Περίπου 127 ιατρικοί και διοικητικοί υπάλληλοι των νοσοκομείων αυτών εντρύφησαν στους φακέλους διασήμων ασθενών, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν απολύσεις, υποψίες και συστάσεις. Η Λαουάντα Τζάκσον, ειδικότερα, κατηγορείται ότι κατόρθωσε να αποκτήσει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες που αφορούσαν περισσότερους από 900 ασθενείς χρησιμοποιώντας τον κωδικό πρόσβασης του υπολογιστή του προϊσταμένου της. Μόλις η υπόθεση έλαβε δημοσιότητα η Τζάκσον ομολόγησε το λάθος της, δήλωσε ωστόσο στους «Τimes» του Λος Αντζελες ότι ήταν αποτέλεσμα… απλής αδιακρισίας. «Δεν έκανα τίποτε για χρήματα» εξήγησε. Αν βεβαίως αποδειχθεί ότι κατέκτησε παρανόμως αναγνωρίσιμη ιατρική πληροφόρηση προς εμπορικό όφελος αντιμετωπίζει ποινή μέχρι και δεκαετούς κάθειρξης.

Την ώρα που η Μαρία Σράιβερ αναφέρεται στην ισχύουσα νομοθεσία σύμφωνα με την οποία μπορούν να επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα στα εμπλεκόμενα νοσοκομεία, η Φάρα Φόσετ προσανατολίζεται στο να στραφεί όχι μόνο κατά των νοσοκομείων και των υπαλλήλων που ευθύνονται για την παραβίαση του ιατρικού απορρήτου της, αλλά και κατά του Τύπου, για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκαν το 2006 λεπτομέρειες αναφορικά με την εγχείρηση αφαίρεσης όγκου από το έντερο στην οποία είχε υποβληθεί.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Ιατρικού Συστήματος του UCLΑ Ντέιβιντ Φάινμπεργκ δηλώνει ότι ο οργανισμός δεν έχει καμία δικαιολογία για τα συγκεκριμένα συμβάντα- «εκφράζω τη βαθιά στενοχώρια μου γι΄ αυτό το λάθος και για τη θλίψη που προκάλεσε σε κάποιους ανθρώπους» είπε-, ενώ σε όσους υπαλλήλους σχετίζονται με το σκάνδαλο έχουν ήδη υποβληθεί κυρώσεις.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.