Το χασμουρητό κολλητικό στους σκύλους

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εκ πείρας όλοι γνωρίζουν ότι το χασμουρητό είναι κολλητικό. Εσχάτως, όμως, αποδείχτηκε επιστημονικώς ότι μπορεί να «κολλήσει» από τον άνθρωπο στον... σκύλο. Σχετική έρευνα έγινε στο Κολέγιο Μπίρκμπεκ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Βiology Letters», επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι κάθε σκύλος είναι σε θέση να αντιληφθεί την ψυχική διάθεση του ανθρώπου. Το πείραμα έγινε με 29 σκύλους υπό την εποπτεία του καθηγητή Ατσούσι Σενζού.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εκ πείρας όλοι γνωρίζουν ότι το χασμουρητό είναι κολλητικό. Εσχάτως, όμως, αποδείχτηκε επιστημονικώς ότι μπορεί να «κολλήσει» από τον άνθρωπο στον… σκύλο.

Σχετική έρευνα έγινε στο Κολέγιο Μπίρκμπεκ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Βiology Letters», επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι κάθε σκύλος είναι σε θέση να αντιληφθεί την ψυχική διάθεση του ανθρώπου. Το πείραμα έγινε με 29 σκύλους υπό την εποπτεία του καθηγητή Ατσούσι Σενζού. Σε πρώτη φάση, ένας άνθρωπος κάθεται επί πεντάλεπτο απέναντι από έναν σκύλο ο οποίος τον βλέπει για πρώτη φορά, λέγοντας συχνά το όνομα του σκύλου. Μόλις συναντηθεί το βλέμμα τους, ο άνθρωπος χασμουριέται επίτηδες. Σε δεύτερη φάση, η διαδικασία είναι πανομοιότυπη με τη διαφορά ότι ο άνθρωπος δεν χασμουριέται, αλλά απλώς ανοιγοκλείνει το στόμα του.

Η επιστημονική ομάδα έπρεπε να διασφαλίσει ότι ο σκύλος δεν αντιδρά απλώς στο άνοιγμα του στόματος. Τελικά από τους 29 σκύλους οι 21 χασμουρήθηκαν όταν χασμουρήθηκε ο άνθρωπος που τους ήταν άγνωστος. Αντιθέτως, ούτε ένας από τους σκύλους δεν χασμουρήθηκε όταν ο άνθρωπος απλώς ανοιγόκλεινε το στόμα του. Το πείραμα αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο σκύλος αντιλαμβάνεται την ψυχική διάθεση του ανθρώπου. Και επιπλέον συμβάλλει στην επιστημονική μελέτη του χασμουρητού, το οποίο ενίοτε είναι αντίδραση σε καταστάσεις έντονου στρες και οδηγεί στην εισπνοή μεγάλης ποσότητας αέρα στα πνευμόνια, ενώ τις περισσότερες φορές αποτελεί απλώς ένδειξη κοπώσεως, ανίας, πλήξης ή τεμπελιάς. Η επιστήμη δεν έχει ακόμη καταφέρει να εντοπίσει τα συγκεκριμένα αίτια που το προκαλούν.

Τουλάχιστον, όμως, μπορούμε να καταλάβουμε τα κίνητρα που έκαναν τον άνθρωπο να επιλέξει τον σκύλο ως τον καλύτερο φίλο του: είναι το τετράποδο που μπορεί να τον καταλάβει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο ζώο- και είναι τόσο υπάκουος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.