Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Το σύνολο των αρχικών κερδών τους απώλεσαν τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι χαμηλότεροι των προσδοκιών ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ και η ταυτόχρονη αύξηση των επιδομάτων ανεργίας επανέφεραν τις ανησυχίες για την πορεία της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αντιδράσουν με επιθετικές ρευστοποιήσεις. Η εξέλιξη αυτή ήταν αρκετή για να περάσουν σε αρνητικό έδαφος οι περισσότεροι δείκτες στην Ευρώπη, και μάλιστα μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Το σύνολο των αρχικών κερδών τους απώλεσαν τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι χαμηλότεροι των προσδοκιών ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ και η ταυτόχρονη αύξηση των επιδομάτων ανεργίας επανέφεραν τις ανησυχίες για την πορεία της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αντιδράσουν με επιθετικές ρευστοποιήσεις.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αρκετή για να περάσουν σε αρνητικό έδαφος οι περισσότεροι δείκτες στην Ευρώπη, και μάλιστα μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Το ίδιο συνέβη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο γενικός δείκτης βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 3.448 μονάδων και κατέρρευσε σε ελάχιστα λεπτά στο τοπικό χαμηλό των 3.410 μονάδων, για να επανέλθουν ύστερα από λίγο οι πιέσεις που τον υποχρέωσαν να υποχωρήσει ως το χαμηλό των 3.387 μονάδων, προτού κλείσει στις 3.396,64 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,06%, έναντι κερδών 1,53% λίγο ενωρίτερα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τόσο στην εγχώρια όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές η συνεδρίαση ξεκίνησε με αρνητικές διαθέσεις και λίγο αργότερα αρκετοί δείκτες επανήλθαν σε θετική τροχιά, καθώς οι επενδυτές αποτιμούσαν θετικά τη ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Η αυξημένη προσφορά στην υψηλή κεφαλαιοποίηση έφερε την πλειονότητα των blue chips σε αρνητικό έδαφος και μόλις τέσσερις τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο, περιορίζοντας όμως αισθητά τα υψηλά κέρδη που εμφάνιζαν λίγα λεπτά πριν. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την Εθνική Τράπεζα, που ωθήθηκε ως το υψηλό των 31,46 ευρώ λόγω της εξομάλυνσης του πολιτικού κλίματος στην Τουρκία και έκλεισε τελικά στα 30,48 ευρώ με άνοδο 1,33%, την Coca-Cola, την Αlpha Βank (+1,93%) και τον Μυτιληναίο, που ενισχύθηκε κατά 2,60% στο κλείσιμο των 7,88 ευρώ ύστερα από τη συμφωνία με την ελβετική Glengore.

Η επιδείνωση του κλίματος αποτυπώθηκε ευκρινέστερα στον δείκτη FΤSΕ 20, ο οποίος υποχώρησε σε ποσοστό 0,49%. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η αντίδραση ήταν πιο ήπια και μολονότι ο δείκτης FΤSΕ 40 εκμηδένισε τα κέρδη του ανέκαμψε εν μέρει και έκλεισε κατά 0,30% υψηλότερα, ενώ σε ποσοστό 0,21% υποχώρησε στο κλείσιμο ο δείκτης FΤSΕ 80.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.