Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Μία ακόμη «δόση σκωτσέζικου ντους» δοκίμασαν οι επενδυτές, καθώς επανήλθαν οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των εκτεταμένων απωλειών που κατέγραψαν οι δείκτες της Wall Street την Πέμπτη. Για το Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν μία ακόμη συνεδρίαση υπερβολής, με τις απώλειες του Γενικού Δείκτη να είναι τριπλάσιες από εκείνες των βασικών δεικτών της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως αργά το μεσημέρι το σύνολο των μετοχών του FΤSΕ-20 υποχωρούσε σε χαμηλότερα επίπεδα ...

Μία ακόμη «δόση σκωτσέζικου ντους» δοκίμασαν οι επενδυτές, καθώς επανήλθαν οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των εκτεταμένων απωλειών που κατέγραψαν οι δείκτες της Wall Street την Πέμπτη. Για το Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν μία ακόμη συνεδρίαση υπερβολής, με τις απώλειες του Γενικού Δείκτη να είναι τριπλάσιες από εκείνες των βασικών δεικτών της Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ως αργά το μεσημέρι το σύνολο των μετοχών του FΤSΕ-20 υποχωρούσε σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, με τις τράπεζες να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, ενώ από τις μετοχές του δείκτη FΤSΕ-40 μόνο δύο βρίσκονταν σε θετικό πρόσημο (Lamda Development και Αstir Ρalace) εμφανίζοντας οριακή άνοδο χαμηλότερη της μισής ποσοστιαίας μονάδας.

Η εικόνα ήταν απογοητευτική σε όλο το φάσμα της αγοράς, όπου στα χαμηλά του Γενικού Δείκτη σχεδόν 200 μετοχές υποχωρούσαν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε την πτωτική τάση των διεθνών αγορών και άνοιξε καθοδικά στις 3.456 μονάδες που απετέλεσαν το υψηλό της ημέρας, καθώς στη συνέχεια οι πιέσεις εντάθηκαν και υποχρεώθηκε αρκετές φορές να διασπάσει καθοδικά την περιοχή των 3.400 μονάδων με απώλειες μεγαλύτερες του 3%, τις οποίες διατηρούσε ακόμη και όταν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν περιορίσει αισθητά τις αρχικές τους απώλειες μετά τα σταθεροποιητικά μηνύματα της προσυνεδρίασης στη Wall Street.

Τις εντονότερες πιέσεις δέχθηκε η υψηλή κεφαλαιοποίηση, ο δείκτης της οποίας έφθασε να υποχωρεί σε ποσοστό της τάξεως του 4% ενδοσυνεδριακά. Οι ρευστοποιήσεις ωστόσο επεκτάθηκαν και στις μικρότερες κατηγορίες της αγοράς, μολονότι εκδηλώθηκαν με λιγότερο επιθετικούς τόνους, πιέζοντας τους σχετικούς δείκτες FΤSΕ-40 και FΤSΕ-80 σε χαμηλότερες αποτιμήσεις. Η ιδιαίτερα αυξημένη προσφορά και η ταυτόχρονη απροθυμία τοποθετήσεων είχαν αποτέλεσμα την ισχυρή υποχώρηση των τιμών με σχετικά μικρές συναλλαγές, δεδομένου ότι περίπου μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ο τζίρος της αγοράς ανήρχετο στα 160 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πλέον των 130 εκατ. ευρώ είχαν διοχετευθεί μόνο στα blue chips του FΤSΕ-20.

Μετοχές
ΟΤΕ: Ο τίτλος διέσπασε καθοδικά και τα 13,50 ευρώ όπου υποχωρούσε σε ποσοστό υψηλότερο του 4%, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στα επίπεδα τιμών όπου βρισκόταν στις αρχές του 2005.

ΟΠΑΠ: Αυτή τη φορά ούτε και ο συγκεκριμένος τίτλος αντιστάθηκε στις πιέσεις και αφέθηκε να παρασυρθεί από το πτωτικό κλίμα υποχωρώντας αισθητά χαμηλότερα των 23 ευρώ με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

Εθνική Τράπεζα: Το κορυφαίο blue chip της αγοράς διέσπασε καθοδικά την προσφάτως ανακτηθείσα περιοχή των 30 ευρώ, όπου οι απώλειές του ξεπέρασαν το 5%, και αντιδρώντας από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 29,92 ευρώ επεχείρησε να κατοχυρώσει την ψυχολογικά οριακή περιοχή των 30 ευρώ.

ΕFG Εurobank: Οι ρευστοποιήσεις στη μετοχή ήταν επιθετικές σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να πιεσθεί προς την περιοχή των 15,30 ευρώ με απώλειες αισθητά υψηλότερες του 5%.

Αlpha Βank: Αφού διέσπασε καθοδικά τα 20 ευρώ υποχωρώντας ως τα 19,84 ευρώ, η μετοχή επανέκτησε τη συγκεκριμένη περιοχή τιμών περιορίζοντας τις αρχικά εκτεταμένες απώλειές της στο… 4,50% περίπου μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.