Τον κώδωνα κινδύνου όσον αφορά τη βιωσιμότητα του πολιτικού συστήματος αλλά και της ίδιας της Δημοκρατίας από τα αλλεπάλληλα κρούσματα διαφθοράς που δηλητηριάζουν τον δημόσιο βίο έκρουσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλιας (φωτογραφία). Σε βαρυσήμαντη παρέμβασή του με την ευκαιρία του χθεσινού εορτασμού της 34ης επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο κ. Παπούλιας ζήτησε να υπάρξουν θεσμικές αλλαγές, οι οποίες θα αποκαταστήσουν τη σχέση του πολίτη με το πολιτικό σύστημα και θα αναστρέψουν το σημερινό κλίμα απαξίωσης της πολιτικής.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμερίζεται «την απογοήτευση και την οργή των πολιτών, όταν διαπιστώνουν ότι η πολιτική αντιμετωπίζεται ως όχημα προσωπικού πλουτισμού,ως μέσο μιας παχυλής ζωής» και επισημαίνει τις υποχρεώσεις που πρέπει να αναλαμβάνουν τα πολιτικά κόμματα απέναντι στους πολίτες και τις απαιτήσεις που έχει η Δημοκρατία για τη θωράκιση και την αυτοπροστασία του πολιτικού συστήματος, το οποίο σήμερα δέχεται πλήγματα πανταχόθεν.
Παρουσία του Πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε: «Παρακολουθούμε άλλοι με λύπη,άλλοι με θυμό τις αποκαλύψεις για φαινόμενα που δεν τιμούν τη δημόσια ζωή.Για διαχρονικές παθογένειες που όχι άδικα θεωρούνται από τους πολίτες ως βαθιά κρίση του αντιπροσωπευτικού μας συστήματος και τελικά ως κρίση της Δημοκρατίας» .
Ζήτησε από τα κόμματα να πείθουν για τη διαφάνεια της λειτουργίας τους λέγοντας: «Τα κόμματα έχουν υποχρέωση απέναντι στον λαό να λογοδοτούν για τις αμαρτίες των λίγων ή των πολλών εκπροσώπων τους με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο,χωρίς υπεκφυγές».
Ο κ. Παπούλιας επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στη Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι η Δημοκρατία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένη με κατάλληλους θεσμούς που θα λειτουργούν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι οι πιο αδύναμοι, οι οποίοι κυρίως πλήττονται από την ακρίβεια, περιμένουν από τις πολιτικές ηγεσίες πρώτα απ΄ όλα να σταθούν δίπλα τους, σε δύσκολους καιρούς να σκύψουν στις αγωνίες τους, «αγωνίες επιβίωσης πολλές φορές», όπως τις χαρακτήρισε. Και κάλεσε τα κόμματα να δώσουν λύσεις σε πραγματικά μεγάλα εθνικά προβλήματα, όπως η Παιδεία, η φτώχεια, η ανεργία, η κοινωνική ανισότητα, το περιβάλλον και ο αποκλεισμός. Λύσεις, όπως σημείωσε, «που όσο απουσιάζουν, η δημοκρατία μας θα έχει ένα ουσιαστικό κενό».