Οι επικίνδυνες μοβ τσούχτρες κάνουν επιδρομή στη Μεσόγειο

ΝΙΚΑΙΑ. Πεντακόσιες κλήσεις για άμεση βοήθεια έλαβαν σε μία μόλις ημέρα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυανής Ακτής στη Γαλλία προκειμένου να βοηθήσουν ανθρώπους που είχαν δεχθεί τσίμπημα από την πολύ επικίνδυνη μοβ τσούχτρα, Ρelagia noctiluca. Η επαφή με το συγκεκριμένο είδος μέδουσας είναι αρκετά επώδυνη και μπορεί να προκαλέσει ερύθημα. Οι Αρχές είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως για την «έφοδο» αυτών των ασπόνδυλων που σκορπίζουν πανικό, όμως οι λουόμενοι στις παραλίες της Νίκαιας και των Καννών τους αγνόησαν.

ΝΙΚΑΙΑ. Πεντακόσιες κλήσεις για άμεση βοήθεια έλαβαν σε μία μόλις ημέρα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυανής Ακτής στη Γαλλία προκειμένου να βοηθήσουν ανθρώπους που είχαν δεχθεί τσίμπημα από την πολύ επικίνδυνη μοβ τσούχτρα, Ρelagia noctiluca. Η επαφή με το συγκεκριμένο είδος μέδουσας είναι αρκετά επώδυνη και μπορεί να προκαλέσει ερύθημα.

Οι Αρχές είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως για την «έφοδο» αυτών των ασπόνδυλων που σκορπίζουν πανικό, όμως οι λουόμενοι στις παραλίες της Νίκαιας και των Καννών τους αγνόησαν. Κατά μήκος των νοτίων ακτών της Γαλλίας έχουν στηθεί ειδικά φράγματα και δίχτυα για την προστασία των λουομένων, παρ΄ όλα αυτά ορισμένες παραλίες παραμένουν εντελώς απροστάτευτες ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι μέδουσες παρακάμπτουν τα θαλάσσια εμπόδια.

Σε πολλές μεσογειακές ακτές, ιδίως της Δυτικής Μεσογείου, έχει παρατηρηθεί ανάλογη μαζική εμφάνιση αυτού του είδους. Φαίνεται ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια η μοβ τσούχτρα έχει εγκατασταθεί για τα καλά στη Μεσόγειο, ενώ το σύνηθες ως τώρα ήταν να παραμένουν τρία ή τέσσερα χρόνια και μετά να εξαφανίζονται με τον ίδιο μυστηριώδη τρόπο με τον οποίο κάνουν την εμφάνισή τους.

«Η συνεχής παραμονή και η αύξηση του πληθυσμού τους οφείλεται στην υπερθέρμανση των θαλασσών και στην υπεραλίευση. Η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει τον ρυθμό αναπαραγωγής αυτών των ειδών, που υπό κανονικές συνθήκες σημειώνουν πληθυσμιακή έκρηξη κάθε 10-12 χρόνια» εξηγεί η Ζακλίν Γκοΐ, επικεφαλής του Ωκεανολογικού Ινστιτούτου του Παρισιού.

Σύμφωνα με έρευνες άλλων βιολόγων ειδικευμένων στα θαλάσσια είδη το φαινόμενο αυτό οφείλεται και στην υπερβολική αλίευση συγκεκριμένων ειδών που τρέφονται με μέδουσες, όπως οι καρχαρίες και οι τόνοι, καθώς και άλλων μικρότερων ψαριών που ανταγωνίζονται μαζί τους για την εύρεση τροφής (πλαγκτόν). Οπως επισημαίνει η κυρία Γκοΐ, αυτά τα είδη μετακινούνται ανάλογα με την κατεύθυνση των θαλασσίων ρευμάτων. Ετσι δεν αποκλείεται οι ανεπιθύμητοι αυτοί επισκέπτες να εμφανιστούν πολύ σύντομα και πάλι στις ίδιες ακτές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.