Τον εφιάλτη μιας νέας (δεύτερης) επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ βιώνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Και τούτο διότι, ενώ την πρώτη επιτήρηση την προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση, η επερχόμενη είναι απευκταία, διότι θα ερμηνευθεί ως αποτυχία της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε. Ούτως ή άλλως οι στόχοι του προϋπολογισμού δεν επιτυγχάνονται και τίποτε δεν δείχνει ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν κινήσεις για αντιστροφή της κατάστασης.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομίας θα προχωρήσει σε δεύτερη αναθεώρηση των στόχων. Ο ρυθμός ανάπτυξης (λόγω της διεθνούς δυσμενούς συγκυρίας σε μεγάλο βαθμό) θα περιοριστεί στο 3,0%-3,2%, ενώ πριν από λίγους μήνες (τον περασμένο Απρίλιο) η πρόβλεψη ήταν 3,6% και πέρυσι τον Δεκέμβριο 4%. Η περυσινή πρόβλεψη για τον πληθωρισμό (μέσος ετήσιος) για το 2008 από το 2,8% αναθεωρήθηκε στο 3,5%, στη συνέχεια στο 4,2% και τώρα ουδείς μπορεί να δεσμευθεί για την πορεία του.
Παράλληλα, το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2008 τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 3,5% με τον ετήσιο στόχο να είναι 13%, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες δεν περιορίστηκαν αλλά αυξήθηκαν κατά 12,1% με τον στόχο να είναι 8,3%. Τα στοιχεία που θα δοθούν στη δημοσιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τους επόμενους μήνες θα είναι ακόμη πιο δυσάρεστα. Το καλοκαίρι οι εισπράξεις από κάθε είδους φόρους καθυστερούν. Αλλωστε η αγορά έχει «καθήσει» στους περισσότερους κλάδους και, όπως λένε, «ου ράδιον λαβείν από τους μη έχοντας». Παράλληλα, τους τρέχοντες θερινούς μήνες οι δαπάνες θα αυξηθούν και λόγω των επιδομάτων αδείας στους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα. Ετσι, τα μεν έσοδα δεν θα αυξηθούν σύμφωνα με τους κυβερνητικούς στόχους, ενώ οι δαπάνες στην καλύτερη των περιπτώσεων θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα.
Το εμπορικό έλλειμμα
Πέραν αυτών όμως, το εμπορικό έλλειμμα εκτινάχθηκε το πρώτο τετράμηνο του 2008 (Ιανουάριος- Απρίλιος) στα 11,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Εurostat. Ενώ οι εξαγωγές ανήλθαν στα 5,4 δισ. ευρώ, οι εισαγωγές ήταν τριπλάσιες και διαμορφώθηκαν στα 17,3 δισ. ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει την εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τις άλλες οικονομίες, αλλά και τη διάβρωση της ανταγωνιστικότητας. Αλλωστε οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 7% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2007, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν «μόνο» κατά 5%. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «τεράστιο», αφού το αντίστοιχο όλων των χωρών της ευρωζώνης είναι 4,6 δισ. ευρώ. Οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές και τα περιθώρια αντιμετώπισής τους περιορισμένα.
Επανέρχεται το φάντασμα της επιτήρησης
Τον εφιάλτη μιας νέας (δεύτερης) επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ βιώνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Και τούτο διότι, ενώ την πρώτη επιτήρηση την προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση, η επερχόμενη είναι απευκταία, διότι θα ερμηνευθεί ως αποτυχία της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε. Ούτως ή άλλως οι στόχοι του προϋπολογισμού δεν επιτυγχάνονται και τίποτε δεν δείχνει ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν κινήσεις για αντιστροφή της κατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομίας θα προχωρήσει σε δεύτερη αναθεώρηση των στόχων.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.