Στις 24 Ιουλίου ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός του πρώτου έργου που θα γίνει με τη μορφή της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και αφορά την κατασκευή επτά πυροσβεστικών τμημάτων. Την ερχόμενη Πέμπτη θα κατατεθούν από τις πέντε κοινοπραξίες που διεκδικούν το έργο οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές και μέσα στον Σεπτέμβριο θα προκύψει ανάλογα με τις προσφορές και ο ανάδοχος.
Αφού εξεταστεί πρώτα η τεχνική προσφορά κάθε κοινοπραξίας και πληροί τις προδιαγραφές (δεν παίζει ρόλο η βαθμολογία που θα συγκεντρώσει ο κάθε ενδιαφερόμενος, καθώς αρκεί απλώς να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του διαγωνισμού), τότε θα ανοιχτούν και οι οικονομικές προσφορές. Το επόμενο βήμα είναι να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ του Δημοσίου και του ιδιώτη που θα αναδειχθεί από τον διαγωνισμό. Στη σύμβαση θα προβλέπονται όλες οι λεπτομέρειες για την κατασκευή και πληρωμή των πυροσβεστικών τμημάτων και αναμένεται να περάσουν περίπου δύο μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί, να ελεγχθεί και να υπογραφεί. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 37,8 εκατ. ευρώ και το διεκδικούν οι:
1) ΒΙΟΤΕΡ ΑΕ 2) Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ ΑΕVinci Concessions SΑ 3) J&Ρ ΑΒΑΞ ΑΕ 4) Γαντζούλας ΑΤΕΕ- Κουρτίδης ΑΕ 5) Ιnnisfree- Εδραση Ψαλλίδας ΑΕΕΛΕΡΓΟ ΑΕ- ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ- Κλέαρχος Γ. Ρούτσης ΑΕ- ΝΟΣΤΟΣ ΑΕ.
Ωσπου να κλείσει ο διαγωνισμός, δηλαδή τον Σεπτέμβριο, το υπουργείο Οικονομίας δεν προτίθεται να προκηρύξει αντίστοιχο διαγωνισμό για κάποιο άλλο έργο, καθώς θέλει να ολοκληρωθεί αυτός έτσι ώστε να υπάρχει η «πεπατημένη», αλλά και να μπορέσει να προετοιμαστεί καταλλήλως η αγορά. Από εκεί και έπειτα, θα βγαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα (σχεδόν κάθε μήνα) και ένας διαγωνισμός για το ποιοι θα είναι οι ανάδοχοι των έργων ΣΔΙΤ.
Οι διαγωνισμοί που παίρνουν σειρά από το φθινόπωρο αφορούν επτά έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 670 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για: 1. Τη δημιουργία του Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου στο Κλειστό Γυμναστήριο Π. Φαλήρου (γήπεδο Τae Κwon Do), προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ.
2. Την υλοποίηση των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 89 εκατ. ευρώ.
3. Την κατασκευή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά, προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ.
4. Τη δημιουργία διοικητηρίων για τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις Τρικάλων και Κορίνθου, προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ.
5. Την κατασκευή τριών φυλακών, προϋπολογισμού 238 εκατ. ευρώ. 6. Την υλοποίηση 14 νέων σχολείων στην Αττική, προϋπολογισμού 86 εκατ. ευρώ.
7. Την ανέγερση διοικητηρίων για τις νομαρχίες Φθιώτιδας και Αχαΐας, προϋπολογισμού 67 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, στο προσεχές διάστημα θα προκηρυχθεί και η πρώτη φάση των σχετικών διαγωνισμών (στη φάση αυτή απλώς εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους οι κοινοπραξίες) για έξι έργα ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Στο πακέτο των έργων αυτών περιλαμβάνεται το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, τα δύο δικαστικά μέγαρα σε Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης, το κτίριο όπου θα εγκατασταθεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στην περιοχή του Νομισματοκοπείου, το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Βορείου Ελλάδος, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας και η κατασκευή 15 σχολείων στην Κεντρική Μακεδονία.
Τα νέα έργα
Οκτώ νέες προτάσεις για ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού άνω των 800 εκατ. ευρώ, μελετά το υπουργείο Οικονομίας
Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει δώσει το «πράσινο φως» για να γίνουν με συγχρηματοδότηση έργα αξίας 4 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Οικονομίας εξετάζονται προτάσεις για την ένταξη στις ΣΔΙΤ άλλων οκτώ έργων, οι φάκελοι των οποίων αναμένεται να είναι έτοιμοι προς έγκριση μέσα στον Αύγουστο. Αν εγκριθούν τα έργα αυτά από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή ο προϋπολογισμός τους θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο των ΣΔΙΤ στα επίπεδα των 5 δισ. ευρώ. Οι προτάσεις που μελετά το υπουργείο Οικονομίας αφορούν τη δημιουργία σχολείων στην Κεντρική Ελλάδα (Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Ιόνια Νησιά). Πρόκειται για το τέταρτο και πέμπτο πακέτο σχολείων που θέλει να κατασκευάσει ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) μέσω της διαδικασίας των ΣΔΙΤ.
Επίσης, εξετάζει τις προτάσεις του υπουργείου Μεταφορών για την εφαρμογή του συστήματος τηλεματικής στις στάσεις των αστικών συγκοινωνιών, καθώς και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Παράλληλα, υπάρχει πρόταση από το υπουργείο Εσωτερικών για την υλοποίηση έργων σε δήμους της χώρας, μέσω του προγράμματος Θησέας. Οι υπόλοιπες προτάσεις έχουν να κάνουν με την κατασκευή αρχηγείων της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ακαδημίας του πυροσβεστικού σώματος και εκπαιδευτικού κέντρου, καθώς και ακαδημίας της Αστυνομίας.