Ποιοι και γιατί φοβούνται τον Γ. Ζορμπά

▅ Ο κ. Ζορμπάς κρατάει αρχεία από τις μυστικές διαβουλεύσεις που είχε με κυβερνητικά στελέχη που του εξέφραζαν την ανησυχία τους για την έρευνα αυτή ▅ Ως πρόεδρος της Αρχής για τον έλεγχο του βρώμικου χρήματος συγκρούστηκε με την κυβέρνηση λόγω των δύο πορισμάτων για το σκάνδαλο των ομολόγων ▅ Ο κ. Ζορμπάς, ως γενικός γραμματέας Εξοπλισμών, χειρίστηκε τον φάκελο με τα αντισταθμιστικά οφέλη των F-16 και την αγορά των πυραύλων ΤΟR-Μ1

▅ Ο κ. Ζορμπάς κρατάει αρχεία από τις μυστικές διαβουλεύσεις που είχε με κυβερνητικά στελέχη που του εξέφραζαν την ανησυχία τους για την έρευνα αυτή
▅ Ως πρόεδρος της Αρχής για τον έλεγχο του βρώμικου χρήματος συγκρούστηκε με την κυβέρνηση λόγω των δύο πορισμάτων για το σκάνδαλο των ομολόγων
▅ Ο κ. Ζορμπάς, ως γενικός γραμματέας Εξοπλισμών, χειρίστηκε τον φάκελο με τα αντισταθμιστικά οφέλη των F-16 και την αγορά των πυραύλων ΤΟR-Μ1
Τ ην αντεπίθεση του κ. Γ. Ζορμπά αναμένει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, τρέμοντας τις αποκαλύψεις του για τις μεγάλες υποθέσεις που χειρίστηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά και για τις μυστικές επαφές που είχε με κυβερνητικούς αξιωματούχους από τον Μάρτιο του 2004 ως το καλοκαίρι του 2007, όταν ράγισαν οι σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση επιχείρησε χθες να απαξιώσει το έργο και την αποτελεσματικότητα του πρώην εισαγγελέα, τον οποίον απομακρύνει βιαίως από την Εθνική Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καταργώντας την υπόστασή της. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ζορμπάς παραμένει σιωπηλός και δηλώνει αποφασισμένος να παραμείνει στη θέση του ώσπου να ολοκληρωθεί από τη Βουλή η ψήφιση του νομοσχεδίου που καταργεί την επιτροπή του.

Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν, πάντως, τον φόβο τους χθες ότι ο κ. Ζορμπάς αποτελεί από προχθές για την κυβέρνηση μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα που είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα εκραγεί. Και παράλληλα εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι αν ο πρώην εισαγγελέας αποφασίσει να μιλήσει τότε το πολιτικό κόστος που θα προκληθεί για το κυβερνών κόμμα θα είναι τεράστιο, ειδικά αυτή την περίοδο που οι υπουργοί βάλλονται πανταχόθεν.

Γιατί είναι βέβαιο ότι ο κ. Ζορμπάς γνωρίζει πολλά. Ως γενικός γραμματέας Εξοπλισμών τα δύο πρώτα χρόνια της νέας διακυβέρνησης χειρίστηκε όλα τα μεγάλα εξοπλιστικά θέματα, τον φάκελο με τα αντισταθμιστικά οφέλη της προμήθειας των αεροσκαφών F-16 και την κοινοβουλευτική έρευνα που ενεργοποίησε η ΝΔ για τους πυραύλους ΤΟR-Μ1.

Η παραίτηση του κ. Ζορμπά από το αξίωμα του γενικού γραμματέα ζητήθηκε ταυτόχρονα με την ανάληψη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας από τον κ. Ευ.Μεϊμαράκη, αλλά με τη μεσολάβηση του διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Ι.Αγγέλου η ρήξη τότε αποφεύχθηκε και ο κ. Ζορμπάς δέχθηκε να αναλάβει τη νεοσυσταθείσα τότε Ανεξάρτητη Αρχή. Λέγεται ότι κρατάει ακόμη στο γραφείο του φακέλους του Πενταγώνου οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν πονοκεφάλους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας από το 2004 ως σήμερα, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο, επειδή γνωρίζει πόσο επικίνδυνος είναι ένας πρώην εισαγγελέας με καλό αρχείο, προσπαθεί τώρα να τον απαξιώσει.

Ως πρόεδρος της Αρχής για τον έλεγχο του βρώμικου χρήματος ο κ. Ζορμπάς συγκρούστηκε με την κυβέρνηση λόγω των δύο πορισμάτων που εξέδωσε για το σκάνδαλο των ομολόγων, αποδίδοντας ευθύνες σε στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, προκαλώντας την οργή του υπουργού κ. Γ. Αλογοσκούφη και του υφυπουργού κ. Π. Δούκα. Ο κ. Ζορμπάς κρατάει αρχεία και από αυτές τις υποθέσεις, αλλά και από τις μυστικές διαβουλεύσεις που είχε ως τον Ιούνιο του 2007 με κυβερνητικά στελέχη που του εξέφραζαν την ανησυχία τους επειδή η έρευνά του προχωρούσε πολύ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δίαυλοι επικοινωνίας του κ. Ζορμπά με την κυβέρνηση διακόπηκαν οριστικά με την αποστολή του πρώτου πορίσματος στον Εισαγγελέα Εφετών κ. Γ. Κολιοκώστα και τη διαρροή του πορίσματος για το ΤΣΠΕΑΘ στον Τύπο τον Αύγουστο του 2007. Αλλά αποφασίστηκε τότε να παραμείνει στη θέση του ο πρόεδρος της Αρχής ώσπου να ολοκληρωθεί και η δικαστική έρευνα για τα ομόλογα, αλλά και για να μη φανεί ότι η κυβέρνηση κινείται με αισθήματα εκδικητικότητας.

Η αποπομπή του κ. Ζορμπά είχε αποφασιστεί για το φθινόπωρο και αφού η δικαστική έρευνα θα είχε ως τότε αποδοκιμάσει τα συμπεράσματα στα οποία είχε καταλήξει με τα πορίσματά του ο κ. Ζορμπάς. Οταν, όμως, ο πρώην εισαγγελέας ανακοίνωσε στα μέλη της επιτροπής του ότι ξεκινάει έρευνα για τη διακίνηση μαύρου χρήματος από τη Siemens, το νομοσχέδιο για την κατάργηση της επιτροπής του βγήκε από το συρτάρι των κκ. Γ. Αλογοσκούφη και Σ. Χατζηγάκη και απεστάλη στη Βουλή.

Τυπικά, πάντως, η κυβέρνηση αρνείται ότι ο στόχος είναι ο κ. Ζορμπάς. «Οι θεσμικές αλλαγές δεν είναι θέμα προσώπωναλλά αφορούν αποκλειστικά και μόνο τη θωράκιση της χώρας από την παρανομία» παρατήρησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος, προσθέτοντας ότι επιχειρείται η αναβάθμιση των μηχανισμών της χώρας για την πρόληψη και την καταστολή όλων των παράνομων δραστηριοτήτων οι οποίες υπόκεινται στον έλεγχο της επιτροπής.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι από αρμόδιους και διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ομάδα Χρηματοπιστωτικής Δράσης (ένας διεθνής οργανισμός που θέτει τα κριτήρια για τη λειτουργία τέτοιων οργάνων), είχαν επισημανθεί δυσλειτουργίες και αναποτελεσματικότητα στην Αρχή, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο κ. Ζορμπάς δεν έκανε καλά τη δουλειά του και δεν ανταποκρινόταν πλήρως στην αποστολή του. Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί δεν παραμένει ο κ. Ζορμπάς και στη νέα επιτροπή, σημείωσε:

«Εχει κανείς καμία αμφιβολία ότι οι κορυφαίοι δικαστικοί παράγοντες της χώρας θα επιλέξουν τον άριστο ή έναν από τους αρίστους,γιατί είναι πολλοί,ώστε να είναι επικεφαλής του οργάνου αυτού; Εγώ δεν έχω» κατέληξε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.