Οι προοπτικές για ένα ισχυρότερο δολάριο μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι ότι η τράπεζα δεν επιθυμεί την περαιτέρω εξασθένιση του αμερικανικού νομίσματος, διότι ενισχύει τον κίνδυνο του πληθωρισμού, πλήττουν για δεύτερη κατά σειρά μέρα τις αγορές εμπορευμάτων. Η τιμή του αμερικανικού αργού βούτηξε ως τα 121,84 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του χρυσού έπεσε ως τα 876,38 δολάρια την ουγκιά. Η κίνηση αυτή προκάλεσε το ξεπούλημα των μετοχών των εταιρειών πετρελαίου και ορυχείων και, σε συνδυασμό με την πτώση των μετοχών του τραπεζικού τομέα, άσκησαν έντονες πτωτικές πιέσεις στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Ολα σχεδόν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με σημαντικές απώλειες. Η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με πτώση 0,77% και 1,38%, αντιστοίχως.
Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου η πτώση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, της τάξεως του 1,45%, διότι τα στοιχεία έδειξαν συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Βρετανία για πρώτη φορά στα τελευταία πέντε χρόνια. Επίσης, επλήγει και η στερλίνα. Ο αρμόδιος δείκτης του τομέα παροχής υπηρεσιών, πέφτοντας στο 49,8 τον Μάιο από 50,4 τον Απρίλιο, στην ουσία πέρασε από τη φάση της επέκτασης στη φάση της συρρίκνωσης. Μετά τα στοιχεία αυτά η πλειονότητα των οικονομολόγων τώρα υποστηρίζει ότι η βρετανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις χειρότερες οικονομικές προοπτικές από τις αρχές του 1990, διότι μετά την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα και την ταχύτατη εξασθένιση της αγοράς κατοικίας, η κρίση πέρασε και στον επιχειρηματικό τομέα. Υποστηρίζουν ότι οι ατμομηχανές της βρετανικής οικονομίας έχουν τώρα καταστεί προβληματικές και επισημαίνουν ότι θα χάνονται όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας. Ηδη πλήττεται το Σίτι όπου η υψηλή εξειδίκευση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών είχε οδηγήσει στα εντυπωσιακά ύψη το βιοτικό επίπεδο.
Αισιοδοξούν οι επενδυτές τώρα καθώς βλέπουν ότι παρά τη θυελλώδη πιστωτική κρίση, η επιχειρηματική
Μεγάλες οι απώλειες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης
δραστηριότητα στις ΗΠΑ δεν επιδεινώθηκε, όπως είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι, αλλά διατηρήθηκε για δεύτερο κατά σειρά μήνα πάνω από τα επίπεδα του 50, τα οποία και διαχωρίζουν την επέκταση από τη συρρίκνωση. Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος δείκτης του τεράστιου τομέα παροχής υπηρεσιών του ΙSΜ διαμορφώθηκε στο 51,7 τον Μάιο, λίγο χαμηλότερα από το 52 που ήταν τον Απρίλιο. Επισημαίνεται ότι παρόμοια εικόνα έχουν καταγράψει και οι άλλοι κρίσιμοι δείκτες για την αμερικανική οικονομία. Τα στοιχεία για τον δείκτη ΙSΜ- μηνιαίος δείκτης βαρόμετρο της αμερικανικής βιομηχανίας- έδειξαν ότι στο σύνολό του ανέβηκε στο 49,6 τον Μάιο από το 48,6 τον Απρίλιο, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μεγαλύτερη συρρίκνωση του βιομηχανικού δείκτη. Ομως, παρά τα καλύτερα των προβλεπομένων στοιχεία, ο δείκτης εξακολουθεί να παραμένει κάτω από τα επίπεδα του 50, δηλαδή σε επίπεδα που υποδηλώνουν συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.