Το ενδεχόμενο ότι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί όμιλοι μπορεί να χρειασθούν ακόμη περισσότερα κεφάλαια επανέφερε τις ανησυχίες για επέκταση της πιστωτικής κρίσης, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να προχωρήσουν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το ήδη επιβαρημένο κλίμα ήρθε να επιδεινώσει η απροσδόκητη υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων κατά 2,9% στην ευρωζώνη τον Απρίλιο διευρύνοντας τις απώλειες των δεικτών ακόμη περισσότερο μετά το μεσημέρι, μολονότι βελτίωσαν την εικόνα τους ελαφρώς ύστερα από το θετικό ξεκίνημα της Wall Street. Στο ίδιο χρονικό σημείο εντάθηκαν οι πιέσεις και στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, με τα blue chips και ιδιαίτερα του κλάδου των τραπεζών να βρίσκονται στο επίκεντρο των πωλητών. Παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές συνέχισαν να αποτιμούν θετικά τις εξελίξεις στα λιμάνια ωθώντας εκ νέου τις τιμές τους, η πλειονότητα της αγοράς πέρασε σε πτωτική τροχιά.
Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε ελαφρώς χαμηλότερα του προχθεσινού κλεισίματος καταγράφοντας το υψηλό της ημέρας στις 4.175 μονάδες.
Στη συνέχεια ακολούθησε πλαγιοκαθοδική πορεία και καθώς οι πιέσεις επιταχύνθηκαν στο τελευταίο δίωρο, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στο χαμηλό των 4.109 μονάδων για να κλείσει τελικά στις 4.113,55 με απώλειες 1,52%. Σε μεγαλύτερο ποσοστό 1,68% υποχώρησε ο δείκτης FΤSΕ20, ο οποίος ταυτόχρονα διέσπασε καθοδικά τη σημαντική τεχνικά περιοχή των 2.200 μονάδων την οποία είχε επανακτήσει πριν από τέσσερις συνεδριάσεις. Εντονες πιέσεις ασκήθηκαν και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με αποτέλεσμα την υποχώρηση του δείκτη FΤSΕ40 σε ποσοστό 1,31%. Το οριακά θετικό πρόσημο του δείκτη FΤSΕ80, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,08%, οφείλεται κυρίως στις υψηλές αποδόσεις του ΟΛΘ και της ΑΕΓΕΚ δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών που τον απαρτίζουν έκλεισε σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
Το εκτεταμένο εύρος των πιέσεων στην αγορά αποτυπώθηκε και στη σχέση ανοδικών- καθοδικών μετοχών που διαμορφώθηκε στη δυσμενέστερη αναλογία κατά το κλείσιμο, όπου 73 μετοχές ενισχύθηκαν, 174 υποχώρησαν και 83 διατήρησαν τις τιμές τους αμετάβλητες. Σε αμιγώς συγκρίσιμα μεγέθη, ο τζίρος της αγοράς ενισχύθηκε ελαφρώς σε σχέση με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις και διαμορφώθηκε στα 264,4 εκατ. ευρώ. Επίσης διακινήθηκαν επιπλέον 27,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα που αφορούσαν μεταξύ άλλων και τους τίτλους των εξής: Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΤΕ, Αlapis, Fourlis, Τράπεζα Κύπρου και Μarfin Ρ.Β.
Μετοχές
▅ Εθνική Τράπεζα: Τόσο το αρνητικό ξεκίνημα όσο και η ενίσχυση των πιέσεων στην εξέλιξη της συνεδρίασης κατέστησαν καταλυτικό τον ρόλο της μετοχής στη σταδιακή επιδείνωση του κλίματος στην αγορά, καθώς κατέγραψε εκτεταμένες απώλειες 3,09% στο κλείσιμο των 34,50 ευρώ.
▅ ΟΤΕ: Οι ισχυρές πιέσεις ακύρωσαν την προχθεσινή έντονη ανάκαμψη του τίτλου, καθώς υποχώρησε στα 18,10 ευρώ με απώλειες 2,69%.
▅ Μarfin Ρ.Β.: Η αρνητική συγκυρία της αγοράς υπαγόρευσε την κατοχύρωση μέρους των υψηλών κερδών που απέδωσε η μετοχή στο αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δεχθεί έντονες πιέσεις και να τερματίσει στο χαμηλό της ημέρας των 5,50 ευρώ με απώλειες 2,83%.
▅ Ελληνικά Χρηματιστήρια: Νεότερο χαμηλό δύο ετών σημείωσε ο τίτλος στο κλείσιμο των 11,76 ευρώ υποχωρώντας κατά 3,61%.
Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Το ενδεχόμενο ότι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί όμιλοι μπορεί να χρειασθούν ακόμη περισσότερα κεφάλαια επανέφερε τις ανησυχίες για επέκταση της πιστωτικής κρίσης, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να προχωρήσουν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το ήδη επιβαρημένο κλίμα ήρθε να επιδεινώσει η απροσδόκητη υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων κατά 2,9% στην ευρωζώνη τον Απρίλιο διευρύνοντας τις απώλειες των δεικτών ακόμη περισσότερο μετά το μεσημέρι, μολονότι βελτίωσαν την εικόνα τους ελαφρώς ύστερα από το θετικό ξεκίνημα της Wall Street.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.