Η Αθήνα προσφεύγει στο ΝΑΤΟ για το «καψώνι» από τους Σκοπιανούς

Την... έκπληξή του για «τις αντιδράσεις των επίσημων ελληνικών αρχών» έπειτα από την απαγόρευση διέλευσης φάλαγγας της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ) από τα σύνορα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) εξέφρασε χθες ο εκπρόσωπος του σκοπιανού υπουργείου Εξωτερικών Βάσιλε Αντόνοφσκι. Δεν δίστασε μάλιστα να κατηγορήσει την ελληνική πλευρά ότι η πάγια πρακτική της Αθήνας είναι να παρουσιάζει την πΓΔΜ ως υποκινούσα προβλήματα.

Την… έκπληξή του για «τις αντιδράσεις των επίσημων ελληνικών αρχών» έπειτα από την απαγόρευση διέλευσης φάλαγγας της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ) από τα σύνορα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) εξέφρασε χθες ο εκπρόσωπος του σκοπιανού υπουργείου Εξωτερικών Βάσιλε Αντόνοφσκι. Δεν δίστασε μάλιστα να κατηγορήσει την ελληνική πλευρά ότι η πάγια πρακτική της Αθήνας είναι να παρουσιάζει την πΓΔΜ ως υποκινούσα προβλήματα. «Η ελληνική δύναμη ήταν νατοϊκή δύναμη.Το θέμα θα απασχολήσει το ΝΑΤΟ και την ΚFΟR» δήλωσε χθες η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή το χθεσινό συμβάν στο τελωνείο των Ευζώνων.

«Οι αρμόδιες αρχές της χώρας μας διαπίστωσαν ότι η ελληνική στρατιωτική δύναμη κατείχε μόνο εθνικά συνοδευτικά έγγραφα γραμμένα στα ελληνικά,ενώ ο κατάλογος των επιβαινόντων και του εξοπλισμού δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα» σημείωσε ο κ. Αντόνοφσκι. Σχολιάζοντας μάλιστα τις ελληνικές αντιδράσεις σημείωσε, εμφανώς προκλητικά, ότι «ήταν αναμενόμενες,έχοντας υπόψη την πρακτική του γείτονά μας να προσπαθεί συνεχώς να παρουσιάζει τη χώρα μας ότι υποκινεί προβλήματα» . Και κατέληξε χαρακτηρίζοντας το θέμα λήξαν, καθώς, όπως είπε, τα Σκόπια έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από το ΝΑΤΟ ότι το λάθος ήταν της ελληνικής πλευράς.

Ζήτημα που αφορά τις σχέσεις των Σκοπίων με το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε χθες το περιστατικό ο υπουργός Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκης. «Οι Ελληνικές Δυνάμεις βρίσκονται στο Κόσοβο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής δύναμης ΚFΟR.Κατά συνέπεια το ζήτημα αφορά τη στάση των Σκοπίων προς την ΚFΟR.Τα συνοδευτικά έγγραφαείναι έγγραφα της ΚFΟR και αυτή η διαδικασία ακολουθείται πάντοτε εδώ και χρόνια,όταν εναλλάσσονται οι δυνάμεις στο Κόσοβο.Θα πρέπειλοιπόνη ίδια η ΚFΟR να διευθετήσει το πρόβλημα» υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή παραμένει ασαφές κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί τελικά η επίσκεψη του σκοπιανού προέδρου Μπράνκο Τσερβενκόφσκι στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή 13 Ιουνίου, στο πλαίσιο της διαχείρισης των υδάτινων πόρων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Διπλωματικές πηγές σχολίαζαν χθες ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η έλευση του κ. Τσερβενκόφσκι, καθώς βασικός όρος για να λάβει χώρα αυτή είναι να γίνει εντός του πλαισίου που προβλέπει η Ενδιάμεση Συμφωνία- εννοώντας προφανώς ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δεκτό αίτημα να εισέλθει στον ελληνικό εναέριο χώρο με αεροσκάφος των «Μακεδονικών Αερογραμμών».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.