Ενεργειακή επέκταση στα Βαλκάνια σχεδιάζει η κοινή εταιρεία ΕΛΛΠΕ – Εdison

Ηεπέκταση στη βαλκανική αγορά ενέργειας είναι μία από τις βασικές επιδιώξεις της νέας κοινής ενεργειακής εταιρείας που ιδρύουν τα Ελληνικά Πετρέλαια με την ιταλική Εdison, με συμμετοχή από 50% έκαστη. Η συμφωνία για στρατηγική συμμαχία στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας υπεγράφη χθες στην Αθήνα και θα υλοποιηθεί με τη μορφή κοινής εταιρείας συμμετοχών με χαρτοφυλάκιο παραγωγικής ισχύος 1.500-2.000 ΜW και δραστηριοποίηση στην εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας.

Θα δραστηριοποιηθεί και στην εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος

Ηεπέκταση στη βαλκανική αγορά ενέργειας είναι μία από τις βασικές επιδιώξεις της νέας κοινής ενεργειακής εταιρείας που ιδρύουν τα Ελληνικά Πετρέλαια με την ιταλική Εdison, με συμμετοχή από 50% έκαστη. Η συμφωνία για στρατηγική συμμαχία στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας υπεγράφη χθες στην Αθήνα και θα υλοποιηθεί με τη μορφή κοινής εταιρείας συμμετοχών με χαρτοφυλάκιο παραγωγικής ισχύος 1.500-2.000 ΜW και δραστηριοποίηση στην εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας. Η νέα εταιρεία θα αξιολογήσει επίσης επενδύσεις στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, της παραγωγής φυσικού αερίου και παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαλκάνια.

Η εταιρεία συμμετοχών θα ελέγχει κατ΄ αρχάς θυγατρική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στην οποία θα συμμετέχει με ποσοστό 75%, ενώ ποσοστό 25% θα κατέχουν η εταιρεία Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη (ΗΕD, θυγατρική της Ελληνικής Τεχνοδομικής) και η εταιρεία Χαλκόρ. Η εταιρεία αυτή θα είναι για τα ΕΛΛΠΕ και την Εdison ο αποκλειστικός φορέας ανάπτυξης θερμοηλεκτρικών σταθμών στην Ελλάδα. Επίσης θα ελέγχει εξ ολοκλήρου μια εταιρεία εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα ΕΛΛΠΕ συνεισφέρουν στην εταιρεία παραγωγής τη μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο ισχύος 390 ΜW στη Θεσσαλονίκη. Η Εdison συνεισφέρει το μερίδιό της (65%) στην υπό κατασκευή μονάδα συνδυασμένου κύκλου, ισχύος 420 ΜW, στη Θίσβη Βοιωτίας, καθώς και επενδυτικές προτάσεις στη φάση μελέτης για την κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Η ΗΕD και η Χαλκόρ συνεισφέρουν το μερίδιό τους (35%) στη μονάδα της Θίσβης. Τα ΕΛΛΠΕ θα εισπράξουν επιπλέον 55 εκατ. ευρώ από την Εdison και η εταιρεία συμμετοχών θα εισπράξει 30,7 εκατ. ευρώ από τις ΗΕD και Χαλκόρ.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο πρόεδρος των ΕΛΛΠΕ κ. Τίμος Χριστοδούλο υ και ο διευθύνων σύμβουλος της Εdison κ. Ουμπέρτο Κουαντρίνο , παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρ.Φώλια. Ο κ. Φώλιας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα θα καταστεί ασφαλές ενεργειακό σταυροδρόμι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου διασύνδεσης φυσικού αερίου Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας ως το 2012 η Εdison παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και καλωσορίζουμε τη συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας των Ελληνικών Πετρελαίων με την Εdison». Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΛΠΕ κ. Ι.Κωστόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Συνεισφέρουμε στην κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας, ενώ η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής μας για ενίσχυση και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας,σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται από μεγάλες προοπτικές», ενώ ο κ. Κουαντρίνο τόνισε τη σημασία της Ελλάδας για τους Ιταλούς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΕD κ. Α.Καλλιτσάντσης είπε ότι το σχήμα που δημιουργείται συγκεντρώνει εμπειρία για να παίξει σημαντικό ρόλο στην ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εdison, η οποία ιδρύθηκε το 1883, είναι η παλαιότερη εταιρεία ενέργειας στην Ευρώπη και διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ περίπου 12.500 ΜW. Το 2007 τα έσοδά της ήταν 8,3 δισ. ευρώ και τα καθαρά της κέρδη έφθασαν στα 497 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.