Η πίεση στη Βόρεια Κορέα μέσω των κυρώσεων θα πρέπει να διατηρηθεί, ώστε να υποχρεωθεί η χώρα να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά της συμφώνησαν οι εκπρόσωποι 20 χωρών που συμμετείχαν στη συνάντηση στο Βανκούβερ με θέμα τις εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο.
Στη συνάντηση τονίστηκε ότι ο ο κόσμος δεν θα πρέπει να παρασυρθεί από την «επίθεση γοητείας»της Πιονγκγιάνγκ στη Νότια Κορέα.
«Θα πρέπει να αυξήσουμε το κόστος (που θα πληρώνει το καθεστώς για τη στάση του) μέχρι του σημείου η Βόρεια Κορέα να έρθει στο τραπέζι για αξιόπιστες διαπραγματεύσεις» είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν αρνείται να εγκαταλείψει το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και πυραύλων ικανών να πλήξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις ολοένα και αυστηρότερες κυρώσεις που επιβάλλει στη χώρα του το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο είπε ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να είναι αφελής και να παρασυρθεί από την «επίθεση γοητείας» της Βόρειας Κορέας που έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τη Νότια Κορέα ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιονγκτσάνγκ.
«Δεν είναι τώρα η εποχή να χαλαρώσουμε τις πιέσεις ή να επιβραβεύσουμε τη Βόρεια Κορέα. Το γεγονός ότι η Β. Κορέα συμμετέχει σε διάλογο θα πρέπει να ερμηνευτεί ως απόδειξη ότι οι κυρώσεις λειτουργούν», είπε.
Απορρίπτουν οι ΗΠΑ το πάγωμα στρατιωτικών ασκήσεων
Ο Τίλερσον από την πλευρά του απέρριψε την πρόταση της Κίνας και της Ρωσίας να «παγώσουν» οι στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας σε αντάλλαγμα για το «πάγωμα» των οπλικών προγραμμάτων της Β. Κορέας. Αντιθέτως, κάλεσε την Κίνα και τη Ρωσία, δυο χώρες που επέκριναν τη συνάντηση στο Βανκούβερ και δεν μετείχαν σ’ αυτήν, να εφαρμόσουν πλήρως τις κυρώσεις που επέβαλε ο ΟΗΕ.
Η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Κανγκ Κιούνγκ-ουά είπε ότι ελπίζει ο διάλογος με τη Βόρεια Κορέα να συνεχιστεί και μετά τους Ολυμπιακούς αλλά επέμεινε ότι οι ισχύουσες κυρώσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα.
«Πιστεύω ότι αυτά τα δύο εργαλεία –οι σκληρές κυρώσεις και οι πιέσεις από τη μία και η προσφορά ενός διαφορετικού, πιο φωτεινού μέλλοντος από την άλλη– συμβαδίζουν. Οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς» τόνισε.