«Διατηρούμε την εθνική και χριστιανική μας ταυτότητα», διακηρύσσει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν σε συνέντευξη που φιλοξενεί η βελγική εφημερίδα Le Soir.
Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο Ορμπάν επανέρχεται στο θέμα της μεταναστευτικής του πολιτικής και στις διαφορές του με τις Βρυξέλλες, συνεχίζοντας τις κατηγορίες ενάντια στους θεσμούς και στις αξίες της ΕΕ, καθώς και στις σχέσεις του με τον Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ δεν κατανοεί τη Ρωσία. Πιο συγκεκριμένα, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει, ως προς το ζήτημα της διαμοίρασης των προσφύγων, ότι δε θα επιτρέψει στις Βρυξέλλες να του υπαγορεύσουν ποιους θα πρέπει να δεχθεί στη χώρα του και ότι μόνο η Ουγγαρία θα αποφασίσει ποιος μπορεί και ποιος όχι να διαμείνει στο έδαφός της. Αν αυτή η αρχή γίνει αποδεκτή, συνεχίζει, τότε θα συμμετέχει ευχαρίστως σε ένα σύστημα διαχείρισης των προσφύγων. Σε σχέση με τη χριστιανική φιλανθρωπία, την οποία επικαλέστηκε και ο ίδιος ο Πάπας, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός διατυπώνει την άποψη ότι το ζήτημα είναι να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να προσφερθεί η απαραίτητη βοήθεια στους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι οι Σύροι που απειλούνται με θάνατο έχουν δικαίωμα να φύγουν για να σώσουν τις ζωές τους και να ζητήσουν καταφύγιο στην πρώτη ασφαλή χώρα που βρίσκεται στο δρόμο τους, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ .
Υπογραμμίζει ωστόσο ότι, αφήνοντας τους μετανάστες να εισβάλουν στην Ευρώπη, καταργήθηκαν όλοι οι νόμοι, επισημαίνοντας επιπλέον ότι η χριστιανική αλληλεγγύη δεν είναι αδιαίρετη και θα πρέπει καταρχάς να απευθύνεται στην οικογένεια, στην κοινότητα, στο έθνος και μετά στον υπόλοιπο κόσμο, αφού δεν έχει νόημα να βοηθά κανείς τον πλανήτη, γυρίζοντας την πλάτη στον ίδιο του το λαό. Ως προς τη Ρωσία, τέλος, ο Oρμπάν θεωρεί ότι αυτή αποτελεί εκ νέου έναν βασικό παράγοντα στη διεθνή πολιτική σκηνή και ότι η ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με τη Ρωσία είναι κακή, γιατί είναι υπερβολικά μονόπλευρη.
Την ίδια στιγμή σε συνέντευξη του στην κυριακάτικη έκδοση της die Welt, ο Όρμπαν αναφέρθηκε καταρχήν στις δύσκολες σχέσεις της χώρας του με τις Βρυξέλλες. «Υπάρχει μια αντίφαση» υποστήριξε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου. «Η Ευρώπη δεν είναι στις Βρυξέλλες, αλλά στο Βερολίνο, τη Βουδαπέστη, τη Βαρσοβία, την Πράγα. Δεν γκρινιάζω για τις Βρυξέλλες, αλλά για τους πολιτικούς και τους γραφειοκράτες της. Συμπεριφέρονται σαν να ήταν το κέντρο του κόσμου». Σε σχέση με την προσφυγική κρίση ο Ούγγρος πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι ανεπαρκής. «Η Ελλάδα και η Ιταλία προσφέρουν πολλά, αλλά δεν τηρούν τους δεσμευτικούς όρους του Κανονισμού Σένγκεν. Αλλά γι αυτό φταίνε οι Βρυξέλλες. Είναι καθήκον της ΕΕ να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα, όταν οι ίδιες οι χώρες δεν μπορούν να το κάνουν. Αντ’ αυτού οι Βρυξέλλες επιτρέπουν να παραβιάζεται το Σένγκεν. Κι όταν υπενθύμισα τους κανόνες σε Συμβούλιο Κορυφής, κόντεψαν να με πετάξουν έξω οι συνάδελφοί μου».
Κατά την άποψη του Βίκτορα Όρμπαν το Σένγκεν πνέει τα λοίσθια. «Σημεία ζωής υπάρχουν» συμπληρώνει, «αλλά χρειάζεται επειγόντως χορήγηση ορού, ειδάλλως θα σταματήσει να χτυπά η καρδιά του. Το Σένγκεν είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ΕΕ, τουλάχιστον εμείς που ζήσαμε τη δικτατορία ξέρουμε να εκτιμούμε αυτήν την ελευθερία. Όποιος όμως δεν προφυλάσσει τα εξωτερικά σύνορα, θα πρέπει να κλείσει τα εσωτερικά. Τώρα ακόμη και η Γερμανία ελέγχει τα δικά της, σε αυτό το σημείο έχουμε φτάσει». Τέλος διευκρινίζει ότι «το ερώτημα δεν είναι εάν θα βοηθήσουμε τους πρόσφυγες αλλά πως θα τους βοηθήσουμε», ότι η χριστιανική αγάπη δεν είναι απεριόριστη, προτεραιότητα έχουν το εσωτερικά προβλήματα της χώρας και μετά τα παγκόσμια και ότι η προέλευση των προσφύγων δεν είναι από εμπόλεμες χώρες αλλά από χώρες της Αφρικής και της Ασίας, πρόκειται δηλαδή για οικονομικούς μετανάστες.