Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στην Αυστραλία εξαιτίας σοβαρών πλημμυρών που οφείλονται σ’ έναν τροπικό τυφώνα και οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους για τον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με άγρια ζώα.
Ο τυφώνας Ντέμπι, τέταρτης κατηγορίας, έπληξε την Τρίτη την πολιτεία Κουίνσλαντ, στη βορειοανατολική Αυστραλία, συνοδευόμενος από καταστροφικούς ανέμους.
Εκτοτε υποβαθμίσθηκε σε τροπική καταιγίδα, όμως μετακινούμενος νοτιοδυτικά προκάλεσε σφοδρές βροχοπτώσεις στις ακτές της Νέας Νότιας Ουαλίας, νότια της Κουίνσλαντ, και στο Σίδνεϊ.
Το Λίσμορ, στην ακτή της Νέας Νότιας Ουαλίας, επλήγη ιδιαίτερα από τις πλημμύρες. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Πολιτείας έκαναν γνωστό ότι η στάθμη του νερού έφθασε εκεί τα τρία μέτρα.
«Μπορεί να έχουμε πολύ κακές ειδήσεις καθώς πηγαίνουμε να διαπιστώσουμε σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι άνθρωποι», δήλωσε ο προσωρινός αναπληρωτής επίτροπος των υπηρεσιών αυτών Μακ Μόροου. «Άνθρωποι μπορεί να χάθηκαν στη διάρκεια της νύκτας στις πλημμύρες αυτές, δεν ξέρουμε ακόμη τίποτα».
Διαταγές εκκένωσης εκδόθηκαν επίσης για το Τουίντ Χεντς, το Κίνγκσκλιφ και το Μαργουιλάμπα.
Στην Κουίνσλαντ, τουριστικές τοποθεσίες όπως η Gold Coast βρίσκονται επίσης κάτω από το νερό.
Μετά τη δημοσιοποίηση από τις υπηρεσίες διάσωσης της φωτογραφίας ενός τεράστιου καρχαρία μπουλντόγκ που είχε ξεβραστεί σ’ έναν δρόμο, οι αρχές της Κουίνσλαντ προειδοποίησαν τον κόσμο για την πιθανή παρουσία φιδιών και κροκοδείλων.
«Όταν οι οδοί πλημμυρίζουν, είναι πιθανό κροκόδειλοι ή ζώα όπως φίδια να εμφανισθούν σε απροσδόκητα σημεία», ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η Λάιζα Σμιθ, η οδηγός ασθενοφόρου που φωτογράφισε τον καρχαρία, αφηγήθηκε πως εξεπλάγη πολύ όταν τον ανακάλυψε κοντά στον ποταμό Μπάρντεκιν.
«Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν δελφίνι, αλλά σκέφτηκα ‘μπα, δεν υπάρχουν δελφίνια εδώ’», αφηγήθηκε στην Courier Mail του Μπρισμπέιν. «Νόμιζα πως στον ποταμό δεν υπήρχαν παρά κροκόδειλοι. Αυτό δείχνει σαφώς στον κόσμο ότι δεν πρέπει να μπαίνει μέσα σε νερά πλημμύρας, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να υπάρχει εκεί μέσα».
Στις περιοχές που επλήγησαν σκληρότερα από την καταιγίδα, όπως οι Μακέι, Μπόουεν και τα νησιά Γουιτσάντεϊς, 50.000 νοικοκυριά εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό.
Περίπου 1.300 στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί για να συμβάλουν στην εκτίμηση των ζημιών και στις επιχειρήσεις καθαρισμού, στην επισκευή των υποδομών και τη διανομή βοήθειας.