Το τουρκικό Κοινοβούλιο ψήφισε, με 338 «ναι» σε σύνολο 550, να προχωρήσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση που ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχωρώντας ένα βήμα πιο κοντά προς τη μετατροπή του τουρκικού πολιτικού συστήματος σε καθαρά προεδρικό. Το σχετικό δημοψήφισμα αναμένεται τον Απρίλιο.

Στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, η μεταρρύθμιση αναμένεται να περάσει με τις ψήφους του κυβερνώντος AKP και του εθνικιστικού MHP (330 και 39 βουλευτές αντίστοιχα). Η πρώτη ψηφοφορία δείχνει πως το κείμενο στο τέλος θα περάσει, αν και οι αριθμοί της νυχτερινής ψηφοφορίας (λιγότεροι από το άθροισμα των δύο πολιτικών δυνάμεων) δείχνουν πως ορισμένοι έχουν ακόμη αντιστάσεις.

Τόσο ο Ερντογάν όσο και οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν πως η Τουρκία χρειάζεται την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών με το επιχείρημα διευκόλυνσης του κυβερνητικού έργου. Τυπικά, η Τουρκία είναι αυτήν την στιγμή μόνο ντε φάκτο προεδρική -έστω κι αν ουσιαστικά τον απόλυτο έλεγχο τον έχει ο πρόεδρος Ερντογάν.

Από την άλλη μεριά, οι επικριτές της επιχειρούμενης συνταγματικής μεταρρύθμισης, φοβούνται ότι θα ενισχυθεί ο αυταρχισμός στην άσκηση των εξουσιών του προέδρου.

Στην πρώτη ψηφοφορία, το πακέτο των προτεινόμενων τροποποιήσεων ψηφίστηκε με 338 ψήφους. Η εξέλιξη αυτή, υπονοεί ότι μερικοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚ), αλλά και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης (MHP) που υποστηρίζει τη συνταγματική μεταρρύθμιση, δεν ψήφισαν υπέρ.

Ο αριθμός των 338 βουλευτών που ψήφισαν υπέρ, είναι μεγαλύτερος της απαίτησης θετικής ψήφου από 330 βουλευτές, στο τουρκικό Κοινοβούλιο, με συνολικό αριθμό 550 βουλευτών. Το AKP έχει 316 βουλευτές, ενώ το MHP έχει 39.