Ένα άτομο τραυματίστηκε από σφαίρες όπλου στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ.

Το περιστατικό συνέβη στο Πόρτλαντ της πολιτείας Όρεγκον στη διάρκεια της τρίτης νύχτας διαδηλώσεων. Μεγάλη ομάδα πολιτών διέσχιζε τη γέφυρα Μόρισον την ώρα που ακούστηκε ο θόρυβος από όπλο.

Η Αστυνομία κάλεσε τους διαδηλωτές να εκκενώσουν τη γέφυρα.

«Όλοι πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως από την περιοχή» ήταν το μήνυμα στο Twitter.

Οι διαδηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του νέου προέδρου, μέσω των κοινωνικών δικτύων. Αρχικά επιτέθηκε στους διαδηλωτές, κάνοντας λόγο για «επαγγελματίες» που καθοδηγούνται από μερίδα των ΜΜΕ.

Αργότερα όμως μίλησε με θερμά λόγια για το «πάθος» των διαδηλωτών:

«Μου αρέσει το γεγονός ότι οι μικρές ομάδες διαδηλωτών χθες το βράδυ επέδειξαν πάθος για την υπέροχη χώρα μας. Θα ενωθούμε όλοι μαζί και θα σταθούμε περήφανοι» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter.
===

Νέες διαδηλώσεις προγραμματίζονται σε πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των πολιτικών του, τις οποίες οι διαδηλωτές θεωρούν επιζήμιες για τα ανθρώπινα και τα ατομικά δικαιώματα.

Διαδηλώσεις σχεδιάζονται στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Σικάγο. Περίπου 100.000 πολίτες δήλωσαν στο Facebook ότι σχεδιάζουν να συμμετάσχουν ή ότι ενδιαφέρονται για τις συγκεντρώσεις αυτές.

Λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των διαδηλώσεων, ένας διαδηλωτής πυροβολήθηκε στο Πόρτλαντ ενώ συμμετείχε σε πορεία στην γέφυρα Μόρισον. Η ζωή του δεν απειλείται, αλλά ο δράστης παραμένει ασύλληπτος.

Οι διαδηλώσεις είναι έως τώρα σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, αν και στο Πόρτλαντ διαδηλωτές έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα καθώς συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ για να διαλύσει τα πλήθη.

Το «κίνημα» της παραμάνας

Μετά τη νίκη του Τραμπ, διαδηλωτές σε αρκετές πόλεις καταγγέλλουν τις υποσχέσεις του Ρεπουμπλικανού κατά την προεκλογική εκστρατεία να περιορίσει τη μετανάστευση και να καταγράψει τους μουσουλμάνους, ενώ διαμαρτύρονται για τη στάση του έναντι των γυναικών.

Στις διαδηλώσεις αυτές έκαναν την εμφάνισή τους πολίτες που φορούν στο στήθος τους μια ή περισσότερες παραμάνες, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να στείλουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης.

«Είστε ασφαλής. Αν είστε μουσουλμάνος, γυναίκα, ομοφυλόφιλος, άνθρωπος με διαφορετικό χρώμα δέρματος, ισπανόφωνος, διεμφυλικός, μετανάστης ή ανάπηρος που φοβάται… είμαι εδώ», διαβάζει κανείς στη φωτογραφία μιας παραμάνας που αναρτήθηκε από διάφορες οργανώσεις στο Instagram.

Μετά την προεδρική εκλογή, διασημότητες όπως η ηθοποιός Ντέμπρα Μέσινγκ, αλλά και άγνωστοι ανήρτησαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες τους στις οποίες φορούν μία ή περισσότερες παραμάνες.

Το κίνημα αυτό πήρε έκταση μέσω του Twitter στη Βρετανία μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ. Ένας χρήστης έκανε αυτό το είδος της καρφίτσας σήμα αλληλεγγύης, αφού παρατήρησε άνοδο των επιθέσεων εναντίον των μεταναστών και των μειονοτήτων μετά το δημοψήφισμα, σύμφωνα με το New York Magazine.