Η πλειοψηφία των δημάρχων που έχουν απαγορεύσει το μπουρκίνι σε περίπου 30 γαλλικές παραλιακές πόλεις αρνούνται να άρουν την απαγόρευση για το μπουρκίνι, παρά την απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι η απαγόρευση είναι παράνομη.
Περισσότεροι από 20 δήμαρχοι έχουν διατηρήσει σε ισχύ τα διατάγματα, σύμφωνα με τα οποία η δημοτική αστυνομία μπορεί να βάζει πρόστιμο σε γυναίκες που φορούν μπουρκίνι στην παραλία.
Σε μία δίκη που αναμενόταν να αποτελέσει νομικό προηγούμενο, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση θα πρέπει να αρθεί στην πόλη Βιλνέβ-Λουμπέτ της γαλλικής Ριβιέρα, κάτι που έγινε. Ωστόσο, πολλοί άλλοι δήμαρχοι αρνήθηκαν να κάνουν το ίδιο.
Θέση στο ζήτημα αναμένεται να λάβει ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας ο Μπερνάρ Καζνέβ, την ώρα που η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με το δίλημμα του εάν πρέπει να επιβάλει την απόφαση που ορίζει ότι τα μπουρκίνι παραβιάζει τις «βασικές πληροφορίες».
Ο δήμαρχος των Καννών, ο πρώτος που επέβαλε την απαγόρευση, είπε ότι παρά την δικαστική απόφαση, ο ίδιος δεν σκοπεύει να υποχωρήσει. Η απόφαση «δεν αλλάζει με κανέναν τρόπο την πεποίθησή μου ότι αυτό το επιδεικτικό ρούχο, ανεξαρτήτως θρησκείας, αποτελεί πρόβλημα υπό τις παρούσες συνθήκες».
Ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο κόμμα του λόγω της στήριξης που παρείχε στην απαγόρευση του μπουρκίνι, έγραψε στο Facebook ότι η συζήτηση για το θέμα θα πρέπει να συνεχιστεί και ότι το μπουρκίνι είναι «η επιβεβαίωση του πολιτικού Ισλάμ σε δημόσιο χώρο».
Το ζήτημα του μπουρκίνι έχει βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας στη Γαλλία, λόγω των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2017. Ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές ακολουθεί σκληρή πολιτική σε θέματα εθνικής ταυτότητας και Ισλάμ.
Ο Αλέν Ζιπέ, δήμαρχος του Μπορντό, ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία ως αντίπαλος του Σαρκοζί, τασσόμενος υπέρ ενός συμβιβασμού. Είπε ότι είναι εναντίον μιας εθνικής νομοθεσίας κατά των μπουρκίνι, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό, κάλεσε όμως τους δημάρχους να μην ρίχνουν λάδι στη φωτιά με την εμπρηστική ρητορική τους.
Μπουρκίνι και μπούρκα διχάζουν και τη Γερμανία
Την ώρα που το μπουρκίνι βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα στη Γαλλία, το ζήτημα της μπούρκας διχάζει και τη Γερμανία.
Ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδικάτου Αστυνομικών Ράινερ Βεντ θεωρεί πως μια απαγόρευση της μπούρκα για παράδειγμα στη Γερμανία θα είχε νόημα. Μιλώντας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο Deutschlandfunk τόνισε πως δεν μπορεί η «οικογενειακή βία» να ασκείται δημόσια και χαρακτήρισε την μπούρκα σύμβολο ανελευθερίας των γυναικών.
Ο Ράινερ Βεντ χαρακτήρισε επίσης λάθος να σχετίζεται η συζήτηση για την ενδυμασία των γυναικών μουσουλμάνων με την τρομοκρατία αναφέροντας πως τα δυο αυτά θέματα δεν συνδέονται.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, παρόμοια είναι η άποψη και του επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας Φρανκ Γιούργκεν Βάιζε, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι στη Γερμανία καμία γυναίκα με μπούρκα δεν θα επιτρέπεται να εργαστεί.