«Ενθουσιασμένος» από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από την Τερέζα Μέι δηλώνει ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοινώνοντας ότι θα υποβάλει την παραίτησή του την Τετάρτη. Μέχρι το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Μέι θα έχει χριστεί 76η πρωθυπουργός της Βρετανίας – και η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ – αναλαμβάνοντας να σηκώσει το βάρος της διαπραγμάτευσης για τους όρους της εξόδου από την ΕΕ.
Στις πρώτες της δηλώσεις μετά την επισημοποίηση της νίκης της στην κούρσα διαδοχής, η Τερέζα Μέι κάλεσε τη χώρα να ενωθεί υπό την ηγεσία της και υποσχέθηκε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη διαπραγμάτευση για το διαζύγιο της χώρας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το Brexit σημαίνει Brexit και θα το μετατρέψουμε σε επιτυχία. Έχουμε ανάγκη να ενώσουμε τη χώρα μας» δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων.
Ο Γκρέιαμ Μπρέιντι είχε μόλις ανακοινώσει εκ μέρους της ηγεσίας των Τόρις: «Έχουμε την επιβεβαίωση […] μπορούμε να ανακηρύξουμε την εκλογή της κυρίας Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος με άμεση ισχύ».
Ανακοινώνοντας νωρίτερα ότι θα υποβάλει την Τετάρτη την παραίτησή του ενώπιον της βασίλισσας Ελισάβετ, ο Ντέιβιντ Κάμερον επικρότησε την απόσυρση της Άντρεα Λίντσομ από την κούρσα διαδοχής λέγοντας ότι έλαβε απόλυτα σωστή απόφαση και ότι είναι σαφές πως η Τερέζα Μέι έχει την υποστήριξη του Συντηρητικού Κόμματος.
«Είναι ισχυρή, είναι παραπάνω από ικανή να επιδείξει την ηγεσία που θα χρειαστεί η χώρα τα επόμενα χρόνια και θα έχει την πλήρη υποστήριξή μου» δήλωσε.
Ο ίδιος επισήμανε ότι θα προεδρεύσει για τελευταία φορά του υπουργικού του συμβουλίου την Τρίτη και κατόπιν θα απαντήσει σε ερωτήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων για περίπου 30 λεπτά μετά τις 13:00 (ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη.
Ιστορική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συνεδρίαση σήμερα, Τρίτη, του υπουργικού συμβουλίου της βρετανικής κυβέρνησης, καθώς ο Ντέιβιντ Κάμερον θα προεδρεύσει για τελευταία φορά και η παρέμβασή του αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Το ίδιο ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι και η συνομιλία που θα έχει την Τετάρτη με τη βασίλισσα Ελισάβετ, στην οποία θα υποβάλει την παραίτησή του από την πρωθυπουργία.
Η 13η Ιουλίου θα καταγραφεί ως η ημερομηνία που η Βρετανία απέκτησε τη δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ, την Τερέζα Μέι.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, πριν την απόσυρση Λίντσομ από την κούρσα, η Τερέζα Μέι είχε ξεκαθαρίσει σε ομιλία της ότι νέο δημοψήφισμα δεν θα υπάρξει. «Brexit σημαίνει Brexit» είπε χαρακτηριστικά.
Η Αντρέα Λίντσομ, η οποία είχε ταχθεί υπέρ του Brexit, ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει την κούρσα με σύντομη δήλωσή της στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο.
Αναγνωρίζοντας πως η Μέι έχει συγκεντρώσει περισσότερη υποστήριξη από την ίδια εκ μέρους των βουλευτών των Τόρις, η Αντρέα Λίντσομ δήλωσε πως την υποστηρίζει. «Βρίσκεται στην ιδανική θέση για να θέσει σε εφαρμογή το Brexit με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους Βρετανούς και υποσχέθηκε ότι θα το κάνει» δήλωσε η υφυπουργός Ενέργειας της Βρετανάις.
Παράλληλα ζήτησε και επίσημα συγγνώμη από την Μέι μετά την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η δήλωσή τους σε συνέντευξη στους Times ότι «επειδή είναι μητέρα» είναι πιο ικανή για την πρωθυπουργία.
Ενώ οι δύο γυναίκες επρόκειτο να αναμετρηθούν στη διάρκεια του καλοκαιριού για τις ψήφους των 150.000 μελών του κόμματος, η αποχώρηση της Λίντσομ άφησε στην Μέι ελεύθερο το πεδίο για να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του στις 24 Ιουνίου, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την ΕΕ.
Το Brexit σημαίνει Brexit
Η Μέι, ευρωσκεπτικίστρια που πέρασε στο στρατόπεδο της παραμονής στην ΕΕ στη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, είχε δηλώσει και το πρωί της Δευτέρας πως θα σεβαστεί τη νίκη των υποστηρικτών του Brexit, αφήνοντας λίγες ελπίδες σε εκείνους που ζητούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ΕΕ.
«Δεν μπορώ να είμαι σαφέστερη: δεν θα υπάρξει απόπειρα να παραμείνουμε στους κόλπους της ΕΕ. Το Brexit σημαίνει Brexit και θα το κάνουμε να επιτύχε» είπε από το Μπέρμιγχαμ.
Την Κυριακή η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φάνηκε πεπεισμένη ότι η Βρετανία θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για να επισημοποιήσει την απόφασή της να αποχωρήσει από την ΕΕ.
«Η απόφαση κατά την άποψή μου ελήφθη» όταν η πλειοψηφία των Βρετανών είπε πως επιθυμεί να βγει από την ΕΕ, τόνισε.
Πόλεμος αρχηγών στους Εργατικούς
Ο πόλεμος των αρχηγών συνεχίζεται αντίθετα στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, όπου η βουλευτής Άντζελα Ιγκλ ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά της για να εκθρονίσει τον Τζέρεμι Κόρμπιν.
Η υποψηφιότητα αυτή ανοίγει τον δρόμο για νέες εκλογές για τον αρχηγό του κόμματος, οι διαιρέσεις στο οποίο εντάθηκαν με τη νίκη του Brexit.
Ο Κόρμπιν, ο οποίος εξελέγη θριαμβευτικά τον Σεπτέμβριο επικεφαλής των Εργατικών χάρη στην ψήφο των μελών του κόμματος, ουδέποτε κατάφερε να επιβληθεί σε ένα μεγάλο μέρος των κομματικών στελεχών, τα οποία τον θεωρούν υπερβολικά αριστερό και ανίκανο να κερδίσει βουλευτικές εκλογές.
Οι επικρίσεις ενισχύθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με κινητοποίηση των Εργατικών βουλευτών εναντίον του και την παραίτηση των δύο τρίτων της σκιώδους κυβέρνησής του.
Η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος πρόκειται να συνεδριάσει για να αποφασίσει εάν ο Κόρμπιν θα πρέπει να συγκεντρώσει την υποστήριξη 50 βουλευτών για να θέσει υποψηφιότητα ή αν καθίσταται υποψήφιος αυτομάτως.
Υπογραμμίζοντας πως η χώρα διέρχεται μία «επικίνδυνη περίοδο», η Ιγκλ δήλωσε τη Δευτέρα ανακοινώνοντας την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας της πως ο Κόρμπιν «δεν είναι ικανός να παράσχει την ηγεσία» που είναι απαραίτητη.
«Θα αντέβαινε στο δίκαιο ο εν ενεργεία ηγέτης να μην βρίσκεται στην ψηφοφορία» απάντησε μιλώντας στο BBBC η Νταϊάν Άμποτ, η οποία πρόσκειται στον Κόρμπιν, και χαρακτήρισε την Ιγκλ υποψήφια του παρελθόντος.