Η δυναμική στη νέα ισπανική Βουλή μπορεί να είναι η ίδια με την (αδιέξοδη) του Δεκεμβρίου, όμως το πολιτικό κλίμα στη Μαδρίτη είναι πλέον διαφορετικό και ο Ραχόι -σε ευθεία αντίθεση με τότε- προτίθεται να επιδιώξει την πρωθυπουργία με κάθε τρόπο.
Ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος (PP) επανάλαβε την πρότασή του για Μεγάλο Συνασπισμό -το PSOE εμφανίζεται ξανά αρνητικό- ή, αν όχι, ακόμη και για κυβέρνηση μειοψηφίας ή ανοχής με συμφωνίες «επί σημείων».
Το Λαϊκό Κόμμα είναι και πάλι πρώτο αλλά μη αυτοδύναμο, με δεύτερο το PSOE και το Podemos να γλιστρά -σε αντίθεση με τα όσα ήλπιζε- στην τρίτη θέση. Ωστόσο, ο Ραχόι αισθάνεται πλέον αρκετά ισχυρότερος από τον αρχηγό των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ: Η δύναμη του PP ενισχύθηκε, και το PSOE μπορεί να γλίτωσε την τρίτη θέση αλλά φέρει το βάρος του ναυαγίου της ενδιάμεσης περιόδου.
«Δεν θα αποκηρύξουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης επειδή οκτώ εκατομμύρια Ισπανοί μας στήριξαν» είπε ο Ραχόι το βράδυ της Δευτέρας -επικαλούμενος το χαρτί της ποιοτικής διαφοράς του εκλογικού αποτελέσματος.
«Θα ήθελα να κυβερνήσω με επαρκή [κοινοβουλευτική] στήριξη, όμως εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, θα κυβερνήσουμε με την στήριξη που μας έδωσαν οι Ισπανοί και υποθέτω με κάποιες συμφωνίες «επί των σημείων»».
Ο Ραχόι ανέφερε την εκτίμησή του πως θα υπάρξει κυβέρνηση στη Μαδρίτη μέχρι το τέλος Ιουλίου ή τις αρχές του Αυγούστου.
Οι σοσιαλιστές του PSOE συνεδριάζουν στις 9 Ιουλίου για να καθορίσουν τη στάση τους. Πάντως, μετά την αρχική ανακούφιση που προκάλεσε το γεγονός ότι δεν τους «προσπέρασαν» οι Podemos, πλέον καλούνται να χειριστούν το γεγονός ότι υπέστησαν ακόμα οδυνηρότερη ήττα -έχασαν άλλους πέντε βουλευτές σε σχέση με τον Οκτώβριο.
Όσον αφορά το Podemos και τη σύμπραξη με την IU, που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιλέξει ακόμη και την αποχή για να πάρει τη δεδηλωμένη ο Ραχόι, ο σχηματισμός βυθίζεται σε μία περίοδο περισυλλογής και αναζήτησης εξηγήσεων για την αποτυχία στις κάλπες.