Ο πανεπιστημιακός Γκούντνι Γιοχάνεσον, υποψήφιος χωρίς σαφή πολιτική ταυτότητα στις προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στην Ισλανδία, είναι ο νέος πρόεδρος της Ισλανδίας, με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
«Δεν έχουν καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι, όμως θεωρώ ότι κερδίσαμε» είπε ο καθηγητής Ιστορίας απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του.
Με καταμετρημένο το ένα τρίτο των ψηφοδελτίων, ο Γιοχάνεσον προηγείται με 37,8%, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Χάτλα Τομασντότιρ (29,7%), άλλη μια υποψήφια χωρίς σαφή πολιτική ετικέτα.
Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρότερο από το ποσοστό που συγκέντρωνε στις δημοσκοπήσεις -τις πρώτες ημέρες συγκέντρωνε ακόμη και το 69% των προθέσεων ψήφου.
Ο Γιοχάνεσον δεν συνδέεται με κόμματα και υπόσχεται εκσυγχρονισμό, δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, μεταξύ άλλων.
Ο Γκούντνι Γιοχάνεσον πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μελετώντας και σχολιάζοντας την πολιτική ιστορία της χώρας του, της Ισλανδίας.
Η νίκη του Γιοχάνεσον δεν αποτελεί έκπληξη: αφότου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, στις αρχές Μαΐου, όλες οι δημοσκοπήσεις τον έφεραν να προηγείται μακράν των οκτώ αντιπάλων του.
Άρχισε την εκστρατεία του ενώ ήδη εμφανιζόταν να βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να διαδεχθεί τον Όλαορ Ράκναρ Κρίμσον, τον βετεράνο πολιτικό 73 ετών, από τα οποία τα 20 ήταν αρχηγός του κράτους.
Το βασικό πλεονέκτημα του Γιοχάνεσον; Δεν ανήκει στην πολιτική ελίτ, η οποία έγινε στόχος σκληρών επικρίσεων μετά την αποκάλυψη, στις αρχές Απριλίου, των λεγόμενων Εγγράφων του Παναμά, βάσει των οποίων πολλοί εύποροι Ισλανδοί είχαν μεταφέρει περιουσιακά τους στοιχεία σε φορολογικούς παραδείσους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού -ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί.
Ο Γιοχάνεσον, ο οποίος συμπληρώνει σήμερα τα 48 του χρόνια, έχει πιο ήρεμο στιλ από τους περισσότερους πολιτικούς, συναινετικό. Σπούδασε στην Οξφόρδη, πήρε διδακτορικό από το πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι του Λονδίνου, πριν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του ζωής στα αμφιθέατρα και τις βιβλιοθήκες.
Ο Γιοχάνεσον, μεταφραστής τεσσάρων βιβλίων του Στίβεν Κινγκ στα ισλανδικά, δεν εκδήλωσε ποτέ κομματική προτίμηση. Ανήκει στην κεντροαριστερά; Στην κεντροδεξιά; Στους οικολόγους; Είναι υπέρ της ΕΕ; Απαντά ότι είναι ακομμάτιστος. Υπόσχεται να είναι «αντικειμενικός», να παραμείνει «εκτός κομματικής πολιτικής», να «ενώνει τον λαό μάλλον, παρά να τον διχάζει».
Τάσσεται εναντίον της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ψήφος υπέρ του Brexit; «Άλλαξε πολλά, με την καλή έννοια, για τους Ισλανδούς» κρίνει.
Ποδοσφαιρικός πυρετός
Περίπου 245.000 Ισλανδοί είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές, αν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι προέβλεπαν χαμηλή προσέλευση στις κάλπες, εξαιτίας της συμμετοχής της Ισλανδίας στη φάση των 16 στο Euro 2016 που διεξάγεται στη Γαλλία.
Περίπου 10.000 με 20.000 Ισλανδοί βρίσκονται στη Γαλλία για να παρακολουθήσουν τους αγώνες της εθνικής τους ομάδας.
Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας τοποθέτησε κάλπη στο Ανεσί, όπου διαμένουν πολλοί Ισλανδοί.
Η Ισλανδία αντιμετωπίζει την Αγγλία τη Δευτέρα.