Ο 32χρονος Βιτ Γεντλίτσκα είναι ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της «νεότερης χώρας στον κόσμο», ενός κρατιδίου ιδιωτικής χρήσεως στα σύνορα Κροατίας – Σερβίας, ονόματι Λίμπερλαντ. Στην πατρίδα του, την Τσεχία, ήταν μέλος του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Ελεύθεροι Πολίτες, αλλά οι φιλοδοξίες του τον οδήγησαν πιο ψηλά. Και στις 13 Απριλίου 2015 αυτοανακηρύχθηκε «ιδρυτής» και «πρόεδρος» της Λίμπερλαντ χάρη στις ψήφους των συνιδρυτών γονιών του και της κοπέλας του, η οποία συστήνεται πλέον ως «η πρώτη κυρία της Λίμπερλαντ»!
Η «Γη της Ελευθερίας» καταλαμβάνει θεωρητικώς 7 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε μια περιοχή ονόματι Γκόρνια Σίγκα, «νεκρή ζώνη» (no man’s land) μετά τη διάλυση της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας το 1990. Καμία από τις δύο χώρες που προέκυψαν, η Σερβία και η Κροατία, δεν διεκδίκησε αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι βαλτώδους γης στις όχθες του Δούναβη.
Και ενώ στην αρχή όλοι θεώρησαν «ανέκδοτο» την ίδρυση της Λίμπερλαντ, έναν χρόνο και πολλές διπλωματικές αποστολές αργότερα το τρελό όραμα του Βιτ για έναν «παράδεισο ελευθερίας» στα Βαλκάνια έχει 400.000 πολίτες «στα χαρτιά» (οι οποίοι πολιτογραφήθηκαν ψηφιακά στην ιστοσελίδα του στο Ιnternet), στήριξη από διάφορα πολιτικά κινήματα σε όλον τον κόσμο «και ένα εθνικό προϊόν: την τοπική μπίρα», όπως γράφει ο «Independent».
Η χώρα διαθέτει τη δική της σημαία, σχέδια για τη δική της πρωτεύουσα που θα ονομάζεται Λιμπέρπολις και τον δικό της εθνικό ύμνο, τον οποίον συνέθεσε τσέχος ράπερ, φίλος του προέδρου. «Χάρη στις προσπάθειες της συνοριακής αστυνομίας της Κροατίας η Λίμπερλαντ δεν έχει ακόμη ούτε έναν κάτοικο –και το μόνο κτίσμα είναι ένα μισοερειπωμένο κυνηγετικό περίπτερο» τονίζει η βρετανική εφημερίδα.
Μιλώντας αποκλειστικά στον «Independent» ο «πρόεδρος» Γεντλίτσκα αποκαλύπτει όμως τα σχέδια μιας ομάδας πολιτών της Λίμπερλαντ να σπάσουν αυτόν τον αστυνομικό αποκλεισμό. «Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούν να κάνουν για να μας σταματήσουν!» προειδοποιεί ο Βιτ.
Οχι στον κρατισμό,ναι στα φεστιβάλ

Στον έναν χρόνο από την ίδρυση της Λίμπερλαντ η Κροατία έχει οργανώσει περιπολίες αστυνομικών οι οποίοι έχουν συλλάβει δεκάδες ανθρώπους που αποπειρώνται να περάσουν στο «έδαφος» της Λίμπερλαντ. Ετσι το περασμένο Σαββατοκύριακο ο «κύριος Λίμπερλαντ» και οι εθελοντές υπουργοί του πραγματοποίησαν συνέδριο για να συζητήσουν το μέλλον της χώρας τους σε ένα κροατικό ξενοδοχείο μόλις 5 χλμ. από τα σύνορα.

«Σχεδιάζουμε ένα μεγάλο γεγονός με κάλυψη από τα διεθνή ΜΜΕ το καλοκαίρι» λέει ο Βιτ. «Θα θέλαμε να καλέσουμε 5.000 ανθρώπους, με τους καλύτερους καλλιτέχνες που υποστηρίζουν τη Λίμπερλαντ επί τόπου για συναυλίες σε ένα φεστιβάλ που θα προωθήσει τους σκοπούς μας» προσθέτει ο «πρόεδρος».

«Ισως αυτή θα είναι η στιγμή κατά την οποία θα μπορούσαμε πραγματικά να αναλάβουμε τον έλεγχο της περιοχής» λέει, με μια σαφή αίσθηση προσμονής. «Δεν πιέζουμε ακόμα για κάτι τέτοιο, αλλά δεν υπάρχει κανένας τρόπος να σταματήσουν 5.000 αποφασισμένους ανθρώπους να πάρουν τον έλεγχο της Λίμπερλαντ» τονίζει.

Ερωτηθείς αν έχει στον νου του μια εχθρική κατάληψη ο Γεντλίτσκα επιμένει ότι θα ήταν καλύτερα για την Κροατία να δώσει το «πράσινο φως» για τους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ.

Το όραμά του για ένα καταφύγιο ελευθερίας, «απαλλαγμένο» από κυβερνητικές παρεμβάσεις και από κάθε φορολογία, έχει εξάψει τη φαντασία ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Φιλανθρωπία αντίγια κράτος πρόνοιας

«Η Λίμπερλαντ θα έχει μόλις πέντε νόμους» λέει ο ιδρυτής και οι αρμοδιότητες του κράτους θα περιορίζονται αποκλειστικά σε θέματα δικαιοσύνης, ασφάλειας και διπλωματίας.

Φόροι θα καταβάλλονται σε «εθελοντική» βάση και οι πολίτες θα είναι ελεύθεροι να καπνίζουν μαριχουάνα, να τρέχουν όσο γρήγορα θέλουν με το αυτοκίνητό τους και να έχουν τα δικά τους όπλα –όλα αυτά εφόσον δεν βλάπτουν κανέναν άλλον. Τα κύρια εξαγωγικά προϊόντα της Λίμπερλαντ θα είναι οι tax free χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και η εθνική μπίρα. «Χτίζουμε φορολογικούς παραδείσους επειδή υπάρχουν ήδη πάρα πολλές φορολογικές κολάσεις σε αυτόν τον πλανήτη» λέει. «Θα θέλαμε να γίνουμε και πρωτοπόροι στον τομέα των τεχνολογιών που κάνουν τον κλασικό ρόλο του κράτους ξεπερασμένο» προσθέτει.

Αλλά μάλλον πιο αμφιλεγόμενες θα αποδειχθούν οι απόψεις του Γεντλίτσκα για το κράτος πρόνοιας και την υγειονομική περίθαλψη επειδή η Λίμπερλαντ δεν θα διαθέτει δημόσιες υπηρεσίες υγείας κανενός είδους. Γιατί; Διότι ο αυτόκλητος «πρόεδρος» πιστεύει ότι η πρόνοια για τους ασθενείς και τους φτωχούς «θα πρέπει να είναι έργο φιλανθρωπικών οργανώσεων ή της Εκκλησίας».

HeliosPlus