Σκληρή στάση κρατά η Αυστρία απέναντι στην Ιταλία για τους συνοριακούς ελέγχους στο Μπρένερ ελέω μεταναστευτικού, με τον υπουργό Άμυνας να τονίζει ότι η Βιέννη είναι έτοιμη «στο ακραίο σενάριο» ακόμη και να κλείσει τα σύνορα.
«Αν η Ιταλία επιτρέπει ανεξέλεγκτη διέλευση και η Γερμανία στέλνει πίσω πολλούς από αυτούς, τότε η Αυστρία θα γίνει χώρος αναμονής» λέει.
Να υπενθυμίσουμε ότι εχθές Τετάρτη οι ιταλοί υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών με επιστολή τους στην Κομισιόν διαμρτυρήθηκαν στις Βρυξέλλες για την πρόθεση της Αυστρίας να «σφίξει» τα σύνορα στο Μπρένερ και να προετοιμάσει την κατασκευή φτάχτη, φοβούμενη εισροή προσφύγων και μεταναστών.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο την Ιταλία πως θα πρέπει να προετοιμαστεί να υποδεχτεί νέο κύμα προσφυγικών ροών, για να αποφύγει ένα νέο χάος στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
«Ο αριθμός των επίδοξων μεταναστών στην Λιβύη είναι ανησυχητικός» είπε ο Τουσκ, μια μέρα μετά την ανακοίνωση της Αυστρίας ότι σχεδιάζει αυστηρότερα μέτρα στα σύνορα της με την Ιταλία, για να προλάβει νέο μεγάλο κύμα μεταναστευτικών ροών το καλοκαίρι.
Σημειώνοντας πως η αναρχία που επικρατεί στη Λιβύη αποκλείει προς το παρόν τη σύναψη μιας αντίστοιχης συμφωνίας με αυτή που υπέγραψε η ΕΕ με την Τουρκία, ο Τουσκ τόνισε πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμα να βοηθήσουν για την διαχείριση νέων αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην Ιταλία, όπως και στην Μάλτα.
Παράλληλα, προειδοποίησε για επανάληψη παρόμοιων απειλών με εκείνων που έθεσαν κράτη-μέλη της ΕΕ για κλείσιμο των συνόρων και κατάργηση της ελεύθερης κίνησης που προβλέπει η Σένγκεν, στην περίπτωση που η Ιταλία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν συνεργαστούν για να συγκρατήσουν τις προσφυγικές ροές.
Να υπενθυμίσουμε ότι η Βιέννη, που μαζί με το Παρίσι και το Βερολίνο, εκφράζουν παράπονα ότι η Ιταλία απλά «αφήνει να περάσουν» μετανάστες που κατευθύνονται βόρεια, σχεδιάζει να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στη μεθοριακή διέλευση στο Πέρασμα Μπρένερ, πολυσύχναστο πέρασμα στις Αλπεις, για να εμποδίσει τη διέλευση μεταναστών και προσφύγων.
Η Ρώμη απορρίπτει την κριτική που της ασκείται, αλλά κάποιοι ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν ανησυχίες ότι η Ιταλία, που είδε τους αριθμούς αφίξεων μεταναστών να μειώνονται τον περασμένο χρόνο, δεν έχει την ικανότητα ή την προθυμία να φιλοξενήσει ένα μεγάλο κύμα προσφυγικών ροών και να κρατήσει τους ανθρώπους καθ’ όσον οι ιταλικές αρχές επεξεργάζονται οι αιτήσεις ασύλου.
Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, περίπου 10.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ιταλία τον περασμένο μήνα, ενώ 2.300 είχαν φτάσει τον Μάρτιο του 2015.