Αν το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης που συστάθηκε με την στήριξη του ΟΗΕ είναι προάγγελος διεξόδου από την εσωτερική σύγκρουση που έχει ανοίξει χώρο και στην ISIS, αυτό δεν φάνηκε καθόλου με την άφιξή της στη χώρα: Η ομάδα χρειάστηκε να φτάσει με πλοίο στη χώρα, επειδή οι αντίπαλοί της είχαν κλείσει τον ενάριο χώρο, και η άφιξή της σημαδεύτηκε από συγκρούσεις παρά τα υψηλά μέτρα ασφαλείας και κλείσιμο τηλεοπτικών καναλιών που στηρίζουν τους ισλαμιστές.
Το 18μελές Προεδρικό Συμβούλιο κατάφερε τελικά να φτάσει στην Τρίπολη με πλοίο, έχοντας κάνει ταξίδι12 ωρών από το Σφαξ της Τυνησίας. Το πλοίο έδεσε στην ναυτική βάση της Αμπουσίτα και ο επικεφαλής του Συμβουλίου, Φαγέζ Σεράτζ, πήγε στην Τρίπολη με ισχυρά μέτρα ασφαλείας.
«Έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας, μεταξύ άλλων να ενώσουμε τους Λίβυους και να υπερβούμε τους διχασμούς» είπε ο Σεράτζ στο Reuters φτάνοντας στη λιβυκή πρωτεύουσα. Είχαν προηγηθεί συγκρούσεις που κατέληξαν στο θάνατο τουλάχιστον ενός μέλους της ομάδας ασφαλείας της συνοδείας ενώ πυροβολισμοί ακούγονταν μέχρι τη νύχτα δυτικά του κέντρου της Τρίπολης.
Κατά την άφιξη του Προεδρικού Συμβουλίου επίσης, διατάχθηκε διακοπή μεταδόσεων του καναλιού Al Nabaa, το οποίο υποστηρίζει τις ισλαμιστικές ένοπλες ομάδες.
Η χώρα παραμένει διχασμένη μεταξύ διάφορετικών «κυβερνήσεων», ενώ οι ξένες χώρες -με πρώτη την Ιταλία- ανησυχούν ιδιαίτερα για τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερης ενίσχυσης των υποστηρικτών της ISIS και στο τραπέζι έχουν μπει σενάρια στρατιωτικών επιχειρήσεων μεγάλης έκτασης εναντίον της.
Η κυβέρνηση ενότητας προέκυψε από συμφωνία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και οι δυτικές χώρες την έχουν αναγνωρίσει ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Το Προεδρικό Συμβούλιο έχει καλέσει σε άμεση μεταφορά όλων των εξουσιών σε αυτήν, κάτι ωστόσο που απορρίπτουν σε αυτή τη φάση όλες οι υπόλοιπες «κυβερνήσεις» στη χώρα, οι οποίες υποστηρίζονται από αντίπαλες ένοπλες ομάδες.
Το «ανατολικό» Κοινοβούλιο της χώρας, το οποίο και αναγνωρίζεται από το εξωτερικό ως το νόμιμο και η έγκριση από το οποίο είναι προαπαιτούμενο της συμφωνίας υτπό τον ΟΗΕ, δεν έχει ακόμη δώσει την στήριξή του στο Προεδρικό Συμβούλιο.
Εκπρόσωπος του προέδρου του Κοινοβουλίου, ο Φατχί αλ Μριμί, χαρακτήρισε «πρόωρη» την άφιξη του Προεδρικού Συμβουλίου, λέγοντας πως «μπήκαν με τη βία υπό ξένη προστασία, και οι Λίβυοι δεν θα δεχθούν τίποτε που τους επιβάλλεται με τη βία».