Βρέφη πεθαίνουν από την πείνα, παιδιά ζουν τρώγοντας γρασίδι και τροφές ζώων. Σύμφωνα με συγκλονιστική έκθεση της οργάνωσης «Save the Children» η πείνα θερίζει τη Συρία και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, που ζουν στις υπό πολιορκία πόλεις, βιώνουν τον απόλυτο εφιάλτη.
Σύμφωνα με την οργάνωση τα παιδιά που βρίσκονται εγκλωβισμένα στις «υπαίθριες φυλακές» λιμοκτονούν, καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει αποσπασματικά και χωρίς οργανωμένο τρόπο.
Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκονται 18 διαφορετικές πόλεις της Συρίας και μαζί με αυτές περίπου 500.000 άνθρωποι που δεν έχουν καταφέρει να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη ζώνη. Ορισμένοι οργανισμοί ανεβάζουν τον αριθμό αυτό σε σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν χωρίς φαγητό και φάρμακα.
Από την έρευνα που έκανε η οργάνωση, το ένα τρίτο των κατοίκων περνούν συχνά μια ολόκληρη ημέρα με ένα γεύμα και ένα τέταρτο αυτών βλέπει παιδιά να πεθαίνουν από την πείνα. Στη Μοανταμίγια, για παράδειγμα, που βρίσκεται λίγα χιλιόμεταρα από τη Δαμασκό, τρία νεογέννητα πέθαναν επειδή τελειωσαν οι σακούλες ορού στο νοσοκομείο.
Ένα αποστεωμένο από την πείνα αγόρι γύρω στα 10 κοιτάζει την κάμερα της οργάνωσης και με φωνή του να τρέμει έτοιμο να κλάψει λέει: «Αντιμετωπίζουμε μία φρικτή πολιορκία εδώ. Ο πατέρας μου δεν έχει χρήματα για να μας φέρουν φαγητό. Δεν έχουμε παπούτσια, σκούφους, θερμάστρες ή γάντια».
«Καίω κομμάτια ρούχων για να ζεσταθούμε. Το παιδί μου κλαίειι για ένα κομμάτι ψωμί» λέει μια μητέρα.
«Προσπαθώ να πείσω τα παιδιά μου ότι το γρασίδι τρώγεται. Συνήθως μου λένε «Μπαμπά αυτό είναι γρασίδι» και το τρώω πρώτος μπροστά τους για να τους πείσω. Τα παιδιά μου έχουν χάσει πάνω από το ένα τέταρτο του βάρους τους» λεέι ο Χασάν.
«Ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει σε ορισμένες περιοχές, αλλά δεν υπάρχει οργάνωση σε όλο αυτό. Τα παιδιά είναι πεινασμένα και άρρωστα, οι συνθήκες είναι άθλιες. Είναι ώρα να σταματήσουμε αυτή τη ντροπιαστική κατάσταση» δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης, Τάνια Στιλ.
Οι προμήθειες που στέλνονται διαρκούν μερικές εβδφομάδες και δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το πότε θα γίνει η επόμενη παράδοση.