Το Ιράν αναμένεται να ανακοινώσει αναβάθμιση των βαλλιστικών πυραύλων υγρού καυσίμου Emad, όπως ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στην Τεχεράνη -πρόγραμμα που είχε προκαλέσει κριτική του ΟΗΕ αλλά και κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Παράλληλα, μέσα στους επόμενους δύο μήνες το Ιράν θα αρχίσει να παραλαμβάνει το εξελιγμένο ρωσικό πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος S-300, σύμφωνα με τον ιρανό υπουργό Άμυνας Χουσείν Ντεγκάν.

Η παράδοση του ρωσικού συστήματος είχε παγώσει στο πλαίσιο εφαρμογής των διεθνών κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, πριν την επίτευξη της διεθνούς συμφωνίας που οδήγησε στην άρση τους. Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν υπογράφτηκε τον Ιούλιο, ενώ το διεθνές εμπάργκο τερματίστηκε τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, η ένταση μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης παραμένει, καθώς το Ιράν εξακολουθεί να αναβαθμίζει την αμυντική μηχανή του, προκαλώντας ανησυχία στις ΗΠΑ.

Η πρώτη δοκιμή πυραύλου Emad έγινε τον Οκτώβριο, ενώ ο συγκεκριμένος πύραυλος διακρίνεται για την ακρίβεια πλήγματος και σύμφωνα με την Τεχεράνη θα ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες συμβατικής αποτροπής του Ιράν.

Από την άλλη μεριά, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι πύραυλοι Emad έχουν δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής, με τη συγκεκριμένη δοκιμαστική εκτόξευση να αποτελεί παραβίαση της απόφασης του ΟΗΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ουάσιγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις τον προηγούμενο μήνα, κατά προσώπων, αλλά και ιρανικών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν διασυνδεθεί με την υλοποίηση του παραπάνω αναφερόμενου πυραυλικού προγράμματος.

«Θα παρουσιάσουμε την επόμενη γενιά των πυραύλων Emad, με αναβαθμισμένη ικανότητα ακριβούς στόχευσης μέσα στην επόμενη (ιρανική χρονιά)* δήλωσε ο ιρανός υπουργός Άμυνας στο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Οι πύραυλοι Emad δεν παραβιάζουν τη συμφωνία για το πυρηνικό μας πρόγραμμα ή οποιαδήποτε άλλη απόφαση του ΟΗΕ, καθώς δε φέρουν πυρηνική κεφαλή. Πρόκειται για ισχυρισμούς» τόνισε ο Ντεγκάν, συμπληρώνοντας ότι η μαζική παραγωγή των Emad θα αρχίσει στο άμεσο μέλλον.

Παράλληλα, μέχρι τον Απρίλιο το Ιράν θα αρχίσει να παραλαμβάνει τους ρωσικούς S-300, με τις παραδόσεις των συστημάτων να ολοκληρώνονται στα τέλη του 2016. Η Ρωσία είχε προχωρήσει σε ακύρωση του συμβολαίου παράδοσης των S-300 στο Ιράν, το 2010 μετά από ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε από τη Δύση, στο πλαίσιο εφαρμογής του διεθνούς εμπάργκο του ΟΗΕ.

Ρωσία και Ιράν διεξάγουν συνομιλίες για την αγορά από το Ιράν ρωσικών μαχητικών Su-30 δήλωσε ο ιρανός υπουργός «Έχουμε ήδη αποφασίσει και τον αριθμό των μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi-30 που θέλουμε να αγοράσουμε» συμπλήρωσε ο Ντεγκάν.