Διαδοχικές εκρήξεις συγκλόνισαν το πρωί της Πέμπτης την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με τις αρχές νεκροί είναι οι τέσσερις δράστες της επίθεσεις και τρεις ακόμη άνθρωποι.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης, μεταξύ των οποίων μία καφετέρια σε εμπορικό κέντρο κοντά στο προεδρικό παλάτι και τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών.

Δύο πολίτες, εκ των οποίων ένας Ολλανδός, και πέντε δράστες νεκροί είναι ο απολογισμός της σημερινής σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων στο κέντρο της Τζακάρτα, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ασφαλείας Λουχούτ Παντζάιταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ολλανδός εργαζόταν για τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο δήλωσε ότι οι εκρήξεις ήταν «τρομοκρατικές ενέργειες».

«Η χώρα μας και ο λαός μας δεν πρέπει να φοβούνται, δεν θα ηττηθούμε από αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες», σημείωσε ο Ουιντόντο στο τηλεοπτικό δίκτυο Metro TV, προσθέτοντας ότι οι αρχές «καταδικάζουν την ενεργεία αυτή η οποία διατάραξε την ασφάλεια και σκόρπισε τον τρόμο στους πολίτες».

Την ίδια ώρα ο διοικητής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος βρίσκονται πίσω από την επίθεση με όπλα και βόμβες που σημειώθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα.

«Αυτή είναι σίγουρα τρομοκρατία, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι το ΙΚ έχει σχέση με την επίθεση», δήλωσε ο διοικητής Σουτιγιόσο.

Παράλληλα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι είναι νεκροί τέσσερις άνδρες, ένοπλοι ισλαμιστές οι οποίοι μετείχαν στην επίθεση στην πρωτεύουσα διευκρινίζοντας ότι δύο από τους τέσσερις δράστες ήταν καμικάζι.

«Εκκαθαριστική επιχείρηση είναι σε εξέλιξη μέσα στο κτίριο, από το υπόγειο έως τη στέγη του», δήλωσε ο Ικμπαλ Καμπίντ στους δημοσιογράφους, εξηγώντας ότι συμπλοκή μεταξύ δραστών της επίθεσης και αστυνομικών σημειώθηκε σε κινηματογράφο που στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με την καφετέρια της αλυσίδας Starbucks όπου σημειώθηκε νωρίτερα επίθεση.

«Οι τζαμαρίες του Starbucks έχουν διαλυθεί. Βλέπω τρεις νεκρούς στο δρόμο. Οι πυροβολισμοί έχουν σταματήσει, αλλά κάποιος είναι στην ταράτσα του κτηρίου και αστυνομικοί έχουν στρέψει τα όπλα τους εναντίον του» δήλωσε νωριτερα ο φωτογράφος του Reuters.

Οι αρχές απέκλεισαν το κέντρο, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές αναπτύχθηκαν σε διάφορα σημεία. Η αστυνομία εκτιμά ότι τουλάχιστον μία έκρηξη προκλήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας, ενώ συνολικά έως 14 ένοπλοι μετείχαν στις επιθέσεις.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, όμως οι υποψίες στρέφονται προς το Ισλαμικό Κράτος που είχε προειδοποιήσει ότι η χώρα βρίσκεται στο στόχαστρό του.

«Είχαμε δεχθεί απειλή από το Ισλαμικό Κράτος ότι η Ινδονησία θα είναι στο στόχαστρό του» δήλωσε ο Αντον Τσαρλιγιάν.

Έκρηξη ακούστηκε και στο προάστιο Παλμεράχ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά προς το παρόν η αστυνομία δεν επιβεβαιώνει την είδηση.

Η Ινδονησία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο. Τη δεκαετία του 2000 βίωσε ένα πρωτοφανές κύμα επιθέσεων ανταρτών. Η πλέον πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Μπαλί, προκαλώντας τον θάνατο 202 ανθρώπων.

Οι τελευταίες μεγάλες επιθέσεις τζιχαντιστών στη Τζακάρτα σημειώθηκαν τον Ιούλιο του 2009, με βόμβες στα ξενοδοχεία JW Marriott και Ritz Carlton.

H ISIS διεκδικεί την ευθύνη για το χάος στην Τζακάρτα

Διαδικτυακά μέσα που πρόσκεινται στους τζιχαντιστές της ISIS υποστηρίζουν πως οι επιθέσεις στην Τζακάρτα διοργανώθηκαν από υποστηρικτές της, και στόχο είχαν ξένους υπηκόους.

Το μήνυμα μεταδόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (ώρα Αθήνας), όπως μεταδίδει το Reuters, στο Aaamaaq, έναν από τους προπαγανδιστικούς διαύλους που πρόσκεινται στην ISIS.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο αρχηγός της αστυνομίας της Τζακάρτα Τίτο Καρναβιάν δήλωσε πως η τζιχαντιστική οργάνωση «σίγουρα βρίσκεται» πίσω από τις επιθέσεις.

Στη συνέχεια, υποστηρικτές της ISIS επίσης διεκδίκησαν την ευθύνη της επίθεσης με αναρτήσεις τους στο Twitter.

Οι αρχές της Ινδονησίας, που μίλησαν εξαρχής για τρομοκρατική επίθεση, είχαν στραφεί σε υποστηρικτές της ISIS, όμως εξαιτίας μηνύματος του αρχηγού της («ανταγωνιστικής») Αλ Κάιντα την προηγουμένη δεν μπορούσε να αποκλειστεί πως το μακελειό ήταν έργο της παλιότερης ισλαμιστικής οργάνωσης.

H εικόνα στην ίδια την Τζακάρτα παρέμενε συγκεχυμένη για ώρα μετά την, κατά τα φαινόμενα, λήξη των επιθέσεων: Αφού είχαν πέσει νεκροί επτά ύποπτοι ως δράστες, οι αρχές παρέμεναν σε πλήρη κινητοποίηση, μη γνωρίζοντας εάν υπάρχουν ακόμη ένοπλοι ή καμικάζι που μπορεί να προχωρήσουν σε επιθέσεις.

Ενδεικτικό του κλίματος ήταν ότι η τοπική τηλεόραση μίλησε, ώρες αργότερα, για «κρότο από νέα έκρηξη» στο ίδιο σημείο, ο οποίος όμως στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι δεν προερχόταν όντως από νέα επίθεση.

Καταδικάζει το υπουργείο Εξωτερικών

Την απερίφραστη καταδίκη του εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών για τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα, σήμερα, στην καρδιά της Τζακάρτας.

«Εκφράζουμε» αναφέρει σχετική ανακοίνωση «τη θλίψη μας για το αποτρόπαιο αυτό γεγονός και τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ινδονησίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».