Οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στη δημιουργία ενός συστήματος για την ανταλλαγή στοιχείων επιβατών πτήσεων. Η συμφωνία επιτεύχθηκε εν μέσω της ανησυχίας που προκάλεσαν σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
Η συμφωνία ορίζει ότι οι Αρχές των χωρών της ΕΕ θα αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία που συλλέγουν αεροπορικές εταιρείες: ονόματα, ημερομηνίες ταξιδιού, πρόγραμμα, στοιχεία πιστωτικών καρτών και στοιχεία επικοινωνίας.
Τα στοιχεία θα συλλέγονται από πτήσεις προς ή από την ΕΕ, καθώς και από πτήσεις μεταξύ κρατών-μελών, ενώ θα συλλέγονται τα στοιχεία των πτήσεων τσάρτερ.
Η συμφωνία ορίζει ότι τα στοιχεία θα παραμένουν σε αρχείο για έξι μήνες.
Ο Ετιέν Σνάιντερ, αναπληρωτής πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, προεδρεύουσας χώρας γι’ αυτό το εξάμηνο, εξέφρασε την Παρασκευή την «υπερηφάνειά του για το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια διαπραγματεύσεων, καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει την συμφωνία μέσα στον επόμενο μήνα.
Εμπλοκή Frontex στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ζητά η Γερμανία
Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ, δήλωσε ότι αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει νέους κανόνες για την προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα προβλέπουν ότι Ευρωπαίοι συνοριακοί φρουροί θα μπορούν να παρεμβαίνουν όταν μια εθνική κυβέρνηση δεν καταφέρνει να τα προασπίσει.
Ο ντε Μεζιέρ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο της ΕΕ κατά την οποία οι υπουργοί θα συζητήσουν πώς θα διασφαλίσουν το σύστημα ανοικτών συνόρων Σένγκεν στο εσωτερικό της ΕΕ και το πώς η Ελλάδα θα καταφέρει να ελέγξει ροές ανθρώπων χωρίς προηγούμενο που φθάνουν μέσω της Τουρκίας και κατευθύνονται μαζικά βορειότερα στην Ευρώπη.
Καλώντας για την ενίσχυση της συνοριακής υπηρεσίας της ΕΕ Frontex, τη βοήθεια της οποίας ζήτησε η Ελλάδα χθες αφού δέχθηκε έντονη πίεση από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, ο ντε Μεζιέρ είπε πως αναμένει ότι ο ρόλος της Frontex θα είναι επαυξημένος στις προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Δεκεμβρίου.
«Η Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει μια πρόταση… που θα έχει σκοπό όταν ένα εθνικό κράτος δεν εκπληρώνει αποτελεσματικά το καθήκον του στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, τότε αυτό να μπορεί να το αναλάβει η Frontex» δήλωσε σε δημοσιογράφους.
Η κυρίαρχη ευθύνη των κρατών-μελών της ΕΕ για εκείνο το τμήμα των εξωτερικών συνόρων της περιοχής Σένγκεν που τους ανήκει προστατεύεται από τις συνθήκες της ΕΕ.
Ο ντε Μεζιέρ σημείωσε τη γαλλο-γερμανική ώθηση για τη Frontex, ο ρόλος της οποίας είναι κυρίως να συντονίζει τις εθνικές συνοριακές υπηρεσίες, που θα συμπληρωθεί με ένα πιο φιλόδοξο σύστημα φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων και ακτών. Δεν είπε κατά πόσο οι νέες προτάσεις θα ενισχύουν την ικανότητα της ΕΕ να παρεμβαίνει στην περίπτωση ενός απρόθυμου κράτους-μέλους.
Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε πως η Κομισιόν θα προτείνει στις 15 Δεκεμβρίου τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Φρουράς των Συνόρων και των Ακτών.
Γερμανοί αξιωματούχοι σημείωσαν πως ο υφιστάμενος Κώδικας Συνόρων Σένγκεν προβλέπει συστάσεις στα κράτη-μέλη που ζητούν βοήθεια από την ΕΕ «στην περίπτωση σοβαρών ελλείψεων σε σχέση με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων».
Υπουργοί άλλων χωρών και η Επιτροπή χαιρέτισαν την απόφαση της Ελλάδας να δεχθεί περισσότερη βοήθεια από τη Frontex.
Η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μίκλ-Λάιτνερ είπε: «Η Ελλάδα αναλαμβάνει τελικά την ευθύνη για τη φύλαξη των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων. Εδώ και πολλούς μήνες ζητούσα η Ελλάδα να παραδεχθεί αυτή την ευθύνη και να είναι έτοιμη να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στην ορθή κατεύθυνση».