Να συνεργαστούν στενότερα για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους συμφώνησαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο.
Ο ρώσος πρόεδρος έστειλε νέα προειδοποίηση προς την Τουρκία, λέγοντας ότι «παίζουν με τη φωτιά όσοι εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στο θέμα της τρομοκρατίας και εμπλέκονται σε εγκληματικές δουλειές με το Ισλαμικό Κράτος».
Ο Πούτιν δήλωσε ότι «ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μας ότι ένα ρωσικό τζετ θα έπεφτε από μία χώρα που θεωρούμε σύμμαχο». Σε άλλη ερώτηση, συμπλήρωσε ότι «είναι αδύνατον η τουρκική Πολεμική Αεροπορία να μην αναγνωρίζει τα αεροπλάνα μας».
Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο Ολάντ υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό αυτή την κρίσιμη περίοδο να μην υπάρξουν νέα μέτωπα και εντάσεις.
Για την υπόθεση των τζιχαντιστών, Ολάντ και Πούτιν συμφώνησαν στην ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών για τις επιχείρησεις που διεξάγονται επί συριακού εδάφους με στόχο να πληγούν τα οικονομικά συμφέροντα των τζιχαντιστών, ιδίως το λαθρεμπόριο πετρελαίου.
Μάλιστα ο ρώσος πρόεδρος «έδειξε» καθαρά την Τουρκία ως δρόμο από τον οποίο περνά το παράνομο πετρέλαιο μέσω Συρίας. «Θεωρητικά είναι πιθανόν η Άγκυρα να μην γνωρίζει για το πετρέλαιο από τη Συρία, αλλά μου είναι δύσκολο να το φανταστώ» συμπλήρωσε.
Ο Πούτιν χαρακτήρισε αποτελεσματική την επιχείρηση των ρωσικών μαχητικών στη Συρία, ενώ γνωστοποίησε ότι έχουν ενταθεί οι επιθέσεις (σε συνεργασία με τη Δαμασκό) στην περιοχή όπου οι τούρκοι έριξαν το ρωσικό μαχητικό.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσει με γοργότερους ρυθμούς η συγκρότηση ενιαίου μετώπου για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.
Για το θέμα αυτό, ο Πούτιν διευκρίνισε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την υπάρχουσα συμμαχία κατά των τζιχαντιστών, στην οποία ηγούνται οι ΗΠΑ.
Ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ενταθούν οι επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, ενώ επανέλαβε ότι ο Άσαντ δεν έχει θέση στην όποια λύση βρεθεί για τη χώρα.
Αντίθετα, ο Πούτιν είπε ότι το μέλλον του Μπασάρ Άσαντ βρίσκεται στα χέρια του συριακού λαού.
«Ο συριακός στρατός και ο Άσαντ αποτελούν φυσικούς συμμάχους στη μάχη κατά της τρομοκρατίας» εξήγησε, χωρίς όμως να αποκηρύξει άλλες ομάδες που επίσης μάχονται τους τζιχαντιστές.
Ολάντ και Πούτιν συζήτησαν επίσης και το θέμα της Ουκρανίας, το οποίο ως γνωστόν προκάλεσε ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης, αλλά και οικονομικές κυρώσεις από την ΕΕ σε βάρος ρωσικών συμφερόντων.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η ειρηνευτική συμφωνία.
Δηλώσεις κατά την υποδοχή
Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με τη Γαλλία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, είπε την Πέμπτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν, υποδεχόμενος τον Φρανσουά Ολάντ στο Κρεμλίνο.
Ο ρώσος πρόεδρος είπε στον γάλλο ομόλογό του ότι οι πράξεις τρομοκρατίας έχουν αναγκάσει τις δύο χώρες να ενωθούν εναντίον ενός «κοινού εχθρού».
Από την πλευρά του, ο Φρ.Ολάντ είπε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει στενή συνεργασία στην μάχη κατά του κοινού εχθρού, την ώρα που θα αναζητείται πολιτική λύση στη Συρία.
Τον Ολάντ συνοδεύουν στο ταξίδι του οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Λοράν Φαμπιούς.
Η συνάντηση Πούτιν-Ολάντ στο Κρεμλίνο κρίνει τη συμμαχία κατά του ISIS
Μετά τους Κάμερον, Ομπάμα και Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος συναντάται με τον ρώσο ομόλογό του στη διπλωματική εκστρατεία του για να συντονίσει το μέτωπο εναντίον της ISIS μετά τη βαρβαρότητα στο Παρίσι.
Η πρόκληση της Μόσχας για τον Ολάντ δεν είναι μικρή, καθώς -παρά την συντριβή στο Σινά- στην αμοιβαία δυσπιστία για το ρόλο των εκατέρωθεν επιδρομών στη Συρία έχει προστεθεί το παγερό κλίμα με την Άγκυρα, την οποία αρχικά το Παρίσι έβλεπε στο κοινό μέτωπο κατά των τζιχαντιστών.
Την Τετάρτη, μετά τη συνάντηση με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι το πρωί στο Παρίσι, ο Ολάντ αναχωρεί αργά το μεσημέρι για τη Μόσχα. Το απόγευμα, θα τον υποδεχθεί στο Κρεμλίνο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το Παρίσι κρατούσε την σκληρότερη στάση από τις χώρες της Δύσης απέναντι στην παραμονή του Άσαντ στη Συρία, ευρισκόμενο έτσι σε διαμετρικά αντίθεση θέση με τη Μόσχα για το Συριακό – η λύση του οποίου θεωρείται από όλες τις πλευρές προϋπόθεση βιώσιμης υπέρβασης της πρόκλησης που εγείρει η ISIS.
Ωστόσο, φαίνεται πως η Γαλλία ελπίζει σε ευρύ μέτωπο εναντίον των τζιχαντιστών από όλες τις πλευρές που επιχειρούν σε Συρία και Ιράκ -είτε με διακηρυγμένο στόχο μόνο την ISIS, όπως είναι η περίπτωση της ίδιας της Γαλλίας και του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, είτε της Ρωσίας, η οποία έχει εμπλακεί μετά από αίτημα του Άσαντ για υποστήριξή του εναντίον των τρομοκρατών «εν γένει».
Η Τουρκία, λόγω όχι μόνο της γειτνίασής της αλλά και της βαθύτερης εμπλοκής της στη συριακή κρίση από όλες τις υπόλοιπες χώρες (και μόνο η υποδοχή πλέον των 2 εκατ. Σύρων στην επικράτειά της αποτελεί κεντρικό παράγοντα) έχει να παίξει ρόλο -και η επιδείνωση στις σχέσεις με τη Μόσχα επιβαρύνει τις προσπάθειες του γάλλου προέδρου.