Η πολιτική μάχη στην Πορτογαλία κορυφώνεται σε όλα τα επίπεδα μέσα και γύρω από το Κοινοβούλιο την Τρίτη: Ο Κοέλιου, η συγκυβέρνηση του οποίου είχε βγει πρώτη αλλά όχι αυτοδύναμη στις εκλογές του περασμένου μήνα, πηγαίνει ως πρωθυπουργός στη Βουλή για να πέσει καθώς τα κόμματα του αριστερού στρατοπέδου έχουν συνασπιστεί για να τον καταψηφίσουν. Ενδιάμεσα, υποστηρικτές και αντιτιθέμενοι στην κυβέρνηση συγκεντρώνονται στο Κοινοβούλιο. Αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα, καθώς η Λισαβώνα θα βρίσκεται στα χέρια του προέδρου.
Μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, η δεξιά κυβέρνηση Κοέλιου και Πόρτας (των PSD και CDS) δεν πήρε την αυτοδυναμία όμως πήρε την κυβερνητική εντολή από τον πρόεδρο Σίλβα. Τα υπόλοιπα κόμματα στο Κοινοβούλιο, όλα από το ευρύτερο αριστερό στρατόπεδο, κατέληξαν σε συμφωνία να χρησιμοποιήσουν την πλειοψηφία τους και να ρίξουν την κυβέρνηση.
Οι προτάσεις κατά του Κοέλιου θα υποβληθούν την Τρίτη -και μάλιστα όχι μία, αλλά τέσσερις (του Σοσιαλιστικού Κόμματος PS, του Μπλοκ της Αριστεράς, του κομμουνιστικού PCP και των Οικολόγων). Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν τις τελευταίες ημέρες τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθιστούν ουσιαστικά δεδομένη την καταψήφιση της κυβέρνησης Κοέλιου.
Εν όψει των κοινοβουλευτικών διαδικασιών του απογεύματος, έχουν επίσης διοργανωθεί δύο συγκεντρώσεις μπροστά στο Κοινοβούλιο από το μεσημέρι και μετά. Η πρώτη είναι συγκέντρωση υποστήριξης στον κυβερνητικό συνασπισμό, η δεύτερη (δύο ώρες αργότερα) από συνδικάτα και αριστερές οργανώσεις για να «επικυρωθεί η ήττα της κυβέρνησης Κοέλιου».
Στο ξεκίνημα της διήμερης κοινοβουλευτικής συζήτησης, ο Κοέλιου είχε προειδοποιήσει το βράδυ της Δευτέρας: «Εάν αποκτήσουν δυναμική ιδέες που εκτροχιάζουν τη δημοσιονομική εξυγίανση, οι επενδυτές θα αποχωρήσουν και αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ανάκαμψη».
Ο Κόστα, του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, από την πλευρά του διαμηνύει ότι η συμφωνία με τα υπόλοιπα κόμματα δισφαλίζει πως η κυβέρνησή του θα διοικήσει τη χώρα, με μέτρα που θα παίρνουν μεν πίσω τη λιτότητα του πορτογαλικού μνημονίου -από το οποίο η χώρα έχει ήδη βγει- αλλά δεν θα επηρεάσουν τις δεσμεύσεις της Λισαβώνας για τους δημοσιονομικούς στόχους.
Η συμφωνία στο αριστερό στρατόπεδο φαίνεται ότι είναι για κυβέρνηση PS με την στήριξη των υπόλοιπων κομμάτων, χωρίς όμως συμμετοχή στην κυβέρνηση και με διαβουλεύσεις «σημείο προς σημείο» για τα εκάστοτε δημοσιονομικά ζητήματα.
Οι επόμενες κινήσεις βρίσκονται στα χέρια του προέδρου, ο οποίος είχε αρχικά απορρίψει την επιλογή κυβερνητικής εντολής στον Κόστα εξαιτίας κυρίως της ανάγκης του να συνασπιστεί με το κομμουνιστικό κόμμα.
Καθώς η επικείμενη προεκλογική εκλογή αποκλείει το άμεσο στήσιμο κάλπης, ο πρόεδρος Σίλβα έχει μόνο τις επιλογές να καλέσει τον Κόστα να σχηματίσει κυβέρνηση (πιέζοντάς τον ενδεχομένως για συνεργασία με τον Κοέλιου), να επιλέξει άλλον πρωθυπουργό ή να κρατήσει τον Κοέλιου υπηρεσιακά στη θέση του μέχρι να γίνονταν εκλογές σε τουλάχιστον οκτώ μήνες από τώρα.