Μία εντυπωσιακή, αποκάλυψη, «ένα παράθυρο στις εσωτερικές επιχειρήσεις θανάτωσης και σύλληψης του αμερικανικού Στρατού την περίοδο 2011 – 2013», ανοίγει η ίδια δημοσιογραφική ομάδα που αποκάλυψε τον αμερικανό Μεγάλο Αδελφό. Κατά το πρότυπο του Εντουαρντ Σνόουντεν, το νέο «βαθύ λαρύγγι» εμπιστεύεται τον αμερικανό δημοσιογράφο Γκλεν Γκρίνγουολντ και αποκαλύπτει στην ιστοσελίδα του Intercept το αμερικανικό πρόγραμμα εξουδετέρωσης του εχθρού από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (The Drones Papers).
Με τεράστια προσοχή, ώστε να μην αποκαλυφθεί ο νέος «Σνόουντεν» ούτε πώς και πότε επικοινώνησε με το Intercept, ο δημοσιογράφος Τζέρεμι Σκέιχιλ αρκείται στο εκτενές ρεπορτάζ, καθώς και σε μία λιτή ερμηνεία των προθέσεων της πηγής του: «Πιστεύει ότι η κοινή γνώμη έχει δικαίωμα να γνωρίζει τη διαδικασία με βάση την οποία άνθρωποι τοποθετούνται σε λίστες προς εξόντωση και δολοφονούνται με εντολές από τα ανώτατα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης».
Το δημοσίευμα του Intercept φωτίζει περισσότερο ό,τι σε γενικές γραμμές ο κόσμος μπορεί να υποψιάζεται σχετικά με τις επιθέσεις με drones: ότι δεν πρόκειται για «μία χούφτα ανθρώπων, οι οποίοι παίρνουν αποφάσεις σε ένα δωμάτιο», όπως το είχε θέσει το 2012 ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά σαφείς οδηγίες που λαμβάνονται εκτελούνται με μαθηματική ακρίβεια.
Αυτό, σε κάθε περίπτωση δεν σημαίνει ότι όλοι οι στόχοι είναι επιτυχημένοι. Έπειτα από μήνες αναλύσεων των στοιχείων, προκύπτουν οι τρόποι με τους οποίους τα drones – τα οποία «υπήρξαν όπλο επιλογής του αμερικανού προέδρου Μπραράκ Ομπάμα», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα – χρησιμοποιήθηκαν από τον Στρατό και τη CIA τόσο σε κηρυγμένες όσο και μη κηρυγμένες εμπόλεμες ζώνες.
Επί της ουσίας, μεταξύ των πολλών άλλων που αποκαλύπτονται μέσα από μία σειρά από λεπτομερή γραφήματα, έγγραφα και slides, είναι ότι τα drones σκότωναν «στα τυφλά» – σε μία περίοδο πέντε μηνών, εννέα στους δέκα δολοφονηθέντες ήταν διαφορετικοί από τους στόχους, έστω και αν επισήμως όλοι αναφέρονται ως «εχθροί που σκοτώθηκαν στη μάχη».
Σαφές από τα στοιχεία που διέρρευσαν στο Intercept είναι επίσης ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ασφαλώς προτιμάει την εξουδετέρωση του στόχου και όχι τη σύλληψή του, ακόμη και αν υποστηρίζει το αντίθετο. Προφανές είναι επίσης ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν διαθέτουν τις πλατφόρμες αναγνώρισης και παρακολούθησης που υποστηρίζουν ότι έχουν ανάγκη.
Λεπτομέρειες σχετικά με την εκτέλεση τον στόχων αφορούν και τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο, αφού πρέπει να περάσουν από την έγκρισή του. Ωστόσο, αν και έχει αναφερθεί ότι από την έγκριση του Ομπάμα περνά ολόκληρη η «λίστα θανάτου», ο αμερικανός πρόεδρος δεν εγκρίνει όλες τις επιθέσεις με drones, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Intercept.
Η μοναδικότητα των Drone Papers συνίσταται στο γεγονός ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν διαρρεύσει τέτοιου είδους απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τις αμερικανικές επιχειρήσεις εξουδετέρωσης του εχθρού. Και έρχονται σε μία αρκετά κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία το Πεντάγωνο φέρεται να σκοπεύει να εντατικοποιήσει τις επιθέσεις του με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντός των επόμενων τεσσάρων ετών.